Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 19:06, 17 paź 2017

Ewo, ależ mi piękną laurkę wystawiłaś. Dziękuję.
Mam cichą nadzieję, że uda nam się jeszcze spotkać w świetle słońca przy okazji Twoich wojaży. Zapraszam serdecznie.

Po pierwszych niepowodzeniach w uprawie warzyw, zdałam sobie sprawę jak istotne czasem są tzw. sposoby. Ktoś, gdzieś, kiedyś zdobył doświadczenie, spostrzegł, napomknął. Po roku, czy dwóch można się zniechęcić, jeśli zbiory są kiepskie. Jeśli ktoś był tak miły, że podzielił się ze mną swoim doświadczeniem, to przekazuję to dalej. Wiem, jaka człowieka ogarnia duma i radość, kiedy ma dorodne plony.

Jesienny wysiew zawsze jest ryzykiem. W tym roku nie udało mi się z sałatą. Z marchwią i pietruszką nie próbowałam. Sprawdzę, jeśli się uda, to dobrze, a jeśli nie, wysieję wiosną. Marchew i tak zwykle sieję w dwóch rzutach: na początku marca i w kwietniu.

Sad się ładnie przebarwia. Pyszni się ostatni przetacznik.

Jabłonka Ola świeci jabłuszkami.

Oczar zrzucił liście i wreszcie widać frędzelki. Ambrowiec trzyma swoje listki. Oby jak najdłużej.

Czyściec dobrze wygląda o tej porze roku.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:15, 17 paź 2017

Wycięłam dzisiaj te astry, które skończyły kwitnienie. Cieszyły oko prawie dwa miesiące, bo pierwsze kwiatki pojawiły się pod koniec sierpnia.
Miłorząb, trzmieliny, katalpy i jarząby są już w stanie bezlistnym. A temperatury iście letnie. Dzisiaj było 28 stopni.

klon ściętolistny i trzmielina

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Brzozowadzie... 18:40, 18 paź 2017

Piękne te Twoje złote trzmieliny!! Pozdrawiam ciepło!
Makusia 20:58, 18 paź 2017

Przetacznik normalnie jest fenomenalny!!!!
Gruszka_na_w... 19:48, 19 paź 2017

Makusiu, fenomenalna to jest jesień ze swoimi kolorami.

Brzozowa, trzmieliny oskrzydlone już łyse. Na jednej ostały się tylko owocki.

Piękny tydzień! Wykorzystałam sprzyjającą aurę na prace ogrodowe. Posadziłam czosnek, eksperymentalnie wysiałam wczesną marchew i pietruszkę korzeniową oraz sałatę zimową. Oby eksperyment się udał. W zeszłym roku rozrzucałam na grządkach obornik, więc w tym roku już nie musiałam. Z prac obowiązkowych zostało mi jeszcze wycięcie malin, ale to później, bo wciąż jeszcze owocują.
Sprawdziłam, czy zeszłoroczny kompost osiągnął wystarczającą dojrzałość do wykorzystania go na kopczykowanie róż. Osiągnął. Trzeba będzie przygotować go w workach, żeby nie zamarzł.

Dojrzałam wewnętrznie do likwidacji róż pnących rosnących przy południowej ścianie budynku. Strasznie mnie denerwowała ta rabata po zakończeniu przez róże kwitnienia. Ścięłam je dzisiaj na wysokość 40 cm. Jutro wykopię i oddam w dobre miejsce.
Spróbuję posadzić zimozielone, trawy i trochę bylin.
Ogród dzisiaj
klony Ginnala

Ambrowiec

przedpłocie

Gruszka_na_w... 20:20, 19 paź 2017

Front

Gruszka_na_w... 20:28, 19 paź 2017

Bardzo ładnie przebarwia się morwa

Na rabacie zachodniej jeszcze widać byliny

UrsaMaior 20:42, 19 paź 2017

Hania, a ta morwa to jakaś konkretna odmiana? Moja się nigdy, przenigdy nie przebarwiła Pięknie masz, zazdroszczę!
Gruszka_na_w... 20:53, 19 paź 2017

UrsaMaior napisał(a)
Hania, a ta morwa to jakaś konkretna odmiana? Moja się nigdy, przenigdy nie przebarwiła Pięknie masz, zazdroszczę!

Zwykła morwa biała. U mnie w pobliskich szkółkach bardzo trudno jest dostać odmianowe rarytasy. Nie ma na nie popytu.
Kasya 20:56, 19 paź 2017

no nie wiem czemu moj ambrowiec taki uparty...zielony wciaz i pare zoltych listkow...a ja chce czernone no...
twoj piekny