Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

wiklasia 23:49, 21 paź 2017

Uff, kamień spadł mi z serca. Bo już się zaczęłam zamartwiać moim wiecznym zamartwianiem czyli oczarem. Bo, że Twój ma frędzelki, a mój tylko jakieś chyba zawiązki frędzelków i myślałam, że ten mój to już "kaput" ostatecznie i na wieki wieków, ale może, może przeżyje i pokaże na co go stać wcześniuteńką wiosną.
sylwia_slomc... 10:00, 22 paź 2017

Haniu w ogrodzie feeria barw, cudnie Bardzo podoba mi się to spojrzenie przez przymrużone oczy i przenikające się barwyRabata z hortensją i trawami mistrzowska. Pięknie się ścieżki wiją po ogrodzie. Nie wiedziałam , że masz usuryjskiego i ginnale prawda, że piękne kolorki mają wiosną i jesieniąU mnie ambrowiec pierwszy raz kolory złapał
Gruszka_na_w... 17:31, 22 paź 2017

wiklasia napisał(a)
Uff, kamień spadł mi z serca. Bo już się zaczęłam zamartwiać moim wiecznym zamartwianiem czyli oczarem. Bo, że Twój ma frędzelki, a mój tylko jakieś chyba zawiązki frędzelków i myślałam, że ten mój to już "kaput" ostatecznie i na wieki wieków, ale może, może przeżyje i pokaże na co go stać wcześniuteńką wiosną.

Wiklasiu, daj oczarowi czas, aby Cię oczarował. One dość wolno dojrzewają, w odróżnieniu od innych krzewów.
Ten na przedpłociu zrzucił liści i pięknie teraz wygląda. Bardzo służy mu towarzystwo traw, żurawek i cisów.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:38, 22 paź 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Haniu w ogrodzie feeria barw, cudnie Bardzo podoba mi się to spojrzenie przez przymrużone oczy i przenikające się barwyRabata z hortensją i trawami mistrzowska. Pięknie się ścieżki wiją po ogrodzie. Nie wiedziałam , że masz usuryjskiego i ginnale prawda, że piękne kolorki mają wiosną i jesieniąU mnie ambrowiec pierwszy raz kolory złapał

Ussuryjski już prawie bez liści. Teraz strzępiastokore i ściętolistny wysuwają sie na pierwszy plan.
Ussuryjski i ściętolistny

strzępiastokory

Nawet pochmurny, deszczowy dzień jesienne przebarwienia czynią znośnym.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:44, 22 paź 2017

Piątkowe popołudnie spędziłam na modernizacji rabaty wzdłuż południowej ściany budynku. Z założenia ma być niewymagająca, prosta w obsłudze. Nie widzę jej z żadnego punktu widokowego. Czasem przebiegam obok trawiastą ścieżką po gracki i wiaderka. Po drugiej stronie tej rabaty jest długa prosta z bezobsługowymi krzewami.

Najwyższe piętro będą tworzyły miskanty. Będzie widać ich pióropusze z okna. Przy oknie stoi biurko. Średnie piętro to niskie astry,firletka, rozchodniki; krwawnik kichawiec i rudbekia Goldstrum, jedna hortensja i dwie rozplenice. Najniższe piętro to zimozielone kosodrzewiny Pumilo, żurawki, turzyca FC i jeden miniaturowy berberys. Wsadziłam też 3 wąskokolumnowe cisy Wojtek. W narożniku przy tarasie będzie rosła świdośliwa. Ma być widoczna z okna. Świdośliwa jeszcze nie jest posadzona. W jej miejscu stoi doniczka.Wsadziłam cebulowe: sporo szafirków, mniej tulipanów, narcyzów i czosnków główkowatych. Jest jeszcze jeden powojnik. Zagłuszony przez róże nie kwitł. Zostawiłam go przy kratce.
Za rok będzie mniej więcej wiadomo, czy się to spasuje.

Długa prosta z drugiej strony
O tej porze roku jak Feniks z popiołów wyłaniają się w ogrodzie rośliny zimozielone. Latem zlewają się z tłem. W momencie, kiedy z liściastych opadają kolejne liście, to one zaczynają dominować na rabatach.

Gruszka_na_w... 18:56, 22 paź 2017

Cieszę się, że zdecydowałam się wiosną na dosadzenie na rabacie brzozowej kulek z bukszpanu. Są jeszcze malutkie, ale już widoczne. Dobrze uzupełniają najniższe nasadzenia.

Dereń jadalny stanowi dobre tło dla ostatnich kwitnących bylin (1 zdjęcie), a perukowiec podolski wreszcie nie wygląda ponuro i żałobnie.

Po ścięciu kępy astrów lepiej widać hortensję dębolistną. Ostatnie kosmosy wciąż cieszą kwiatkami.

I widok na ogród z okolic tarasu

Gruszka_na_w... 19:19, 22 paź 2017

Mimo że wrzosy już w fazie przekwitania, to półksiężycowa nie wygląda ponuro.

Miłorząb juz dawno bez liści. Rolę żółtego kurczaka odgrywa teraz morwa. Rośnie dwupiennie. Nie wiem, czy ją uczynić jednopienną, czy też zostawić tak jak jest.
Przebarwiać się zaczęła brzoza Youngii.

Bonica wciąż w pełnej krasie.

W sadzie wymieniłam oskalpowaną z kory śliwę i 2 nieowocujące od czterech lat jabłonki na wiśnię Groniastą z Ujfehertoi, śliwę President i Cacaską Lepoticę.
Tydzień zapowiada się deszczowo, ale mam nadzieję, że będzie udany.

ryska 21:40, 22 paź 2017

Pietruszka u mnie sama się wysiewa, lepiej jej to wychodzi niż jak ją siałam wiosną. Czosnek zamierzam jutro posadzić.
Twój ogród bardzo lubię ale jeszcze bardziej precyzyjne opisy.
Wiele się można u Ciebie nauczyć.
Bonica cudna.
Brzozowadzie... 21:42, 22 paź 2017

Moja ulubiona rabata frontowa na ogrodowisku - wciąż brak słów Zdjęcie z brzozami - no bajkowe. Co tam pod nimi tworzy średnie piętro, za bukszpanowymi kulkami i trawkami - bordowe rozchodniki? Jak malowane... Gdy brakuje mi harmonii - idę do Ciebie do ogrodu...
Gruszka_na_w... 22:14, 22 paź 2017

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Moja ulubiona rabata frontowa na ogrodowisku - wciąż brak słów Zdjęcie z brzozami - no bajkowe. Co tam pod nimi tworzy średnie piętro, za bukszpanowymi kulkami i trawkami - bordowe rozchodniki? Jak malowane... Gdy brakuje mi harmonii - idę do Ciebie do ogrodu...

W brzózkach miałam porozrzucane derenie. Niestety, te sadzone wewnątrz nie dały rady konkurować z brzozami o wodę. Musiałam je wysadzić. Zostały tylko te rosnące z przodu rabaty. One tworzą średnie piętro. Wcisnęłam tam dwie niskie krzewuszki, barbule, kocimiętkę, najzwyklejsze bezodmianowe rozchodniki, są samosiejki chabrów i wilczomlecza sosenka i turzyce FC. Próbowałam z zimozieloną imperatą, ale odmówiła współpracy w tym miejscu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies