Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:25, 25 paź 2017

wrobelki napisał(a)
Czyli chodziło mi o imperrate bezodmianową bardzo ładna jest Też trzeba ją ograniczać co by wszędzie nie wlazła?

Wrobelki, wszystkie imperaty wypuszczają niewielkie rozłogi. Nie jest to intensywność mozgi trzcinowej czy miskanta cukrowego. Niczym jej nie ograniczam. Cały jej urok polega właśnie na tym swobodnym rozroście.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:26, 25 paź 2017

Margerytka40 napisał(a)

U mnie liści na nim byłoby dużo i nie ma mowy o wybieraniu...hmmm

Musiałabyś mieć odkurzacz.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Pszczelarnia 21:26, 25 paź 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
(...)

Rozplenice na podokiennej wciąż zielone. Takie trudne stanowisko, a rosną najbardziej okazale.

Jak się nazywa ta róża biała?

I jak smakuje żółta malina (może moroszka?)

Kluczący układ ogrodu fantastyczny a rozplenice najpiękniej wyeksponowane.

Brzozowadzie... 21:48, 25 paź 2017

No, i znowu przeszłam sobie z przyjemnością po Twoim ogrodzie.Wogóle nie czuć u Ciebie nadchodzącego listopada! ach te kolory!!!
Ty chyba z okoli Wrocławia, bo u mnie brzozy już całkiem łyse Brzydko i leje. Ale na jurto zapowiadane rozpogodzenie i 13 stopni więc idę przekopać mój mini warzywnik i obciachać ND.
Brzozowadzie... 21:49, 25 paź 2017

Aniu, dorastałam w czasach, kiedy wszystkie pory roku były na właściwym sobie miejscu. Na Wszystkich Świętych debiut miały kozaki i zimowe okrycia, na Dzień Kobiet paradowało się w wiosennym płaszczyku, a 1 maja ubierało podkolanówki. Szkodnikiem była tylko stonka ziemniaczana, grało nam radyjko zrobione z pudełka po zapałkach, rolę muzyków odgrywały chrabąszcze. I wszystko miało smak. Nie chcę wiosny po Nowym Roku.

Ujęłaś doskonale to ,co czuję często, gdy rozglądam się dokoła...
Gruszka_na_w... 21:50, 25 paź 2017

Różę kupowałam pod nazwą biała okrywowa. Najbardziej pasuje mi do Alba Meidiland. Nie wypuszcza batów.

Te żółte maliny są lepsze w smaku niż te jesienne czerwone. Lepiej też owocują.

Rozplenice rosną od północnego- wschodu, częściowo pod okapem, bez automatycznego podlewania, na pobudowlanym ugorze uzupełnionym z lekka kompostem. I bądź tu ogrodniku mądry.
tulucy 22:01, 25 paź 2017

A nie rozłażą się te maliny?
Ja bym też chciała, żeby było jak dawniej... W moich szkolnych latach... Ba, nawet na fartuszki w szkole bym się zgodziła
Gruszka_na_w... 22:05, 25 paź 2017

Brzozowadziewczyna napisał(a)
No, i znowu przeszłam sobie z przyjemnością po Twoim ogrodzie.Wogóle nie czuć u Ciebie nadchodzącego listopada! ach te kolory!!!
Ty chyba z okoli Wrocławia, bo u mnie brzozy już całkiem łyse Brzydko i leje. Ale na jurto zapowiadane rozpogodzenie i 13 stopni więc idę przekopać mój mini warzywnik i obciachać ND.

Wrocławianką byłam do 26 roku życia. Zachciało mi się zamążpójścia i po roku mieszkania w piwnicznej izbie z widokiem na wschodzący szczypiorek i światłem słonecznym w postaci odbicia od szyby sąsiedniego budynku, udałam się kilkadziesiąt kilometrów na południe. Niestety, w pobliżu nie było lasów na ten dom z bala.( z racji wieku muszę już mieć w pobliżu aptekę, ośrodek zdrowia i sklep z grahamką) Te ostatnie wymagania znacznie ograniczyły pole manewru przy zakupie działki. Odpadły najbardziej atrakcyjne lokalizacje.
Sezon wegetacyjny rozpoczynamy dwa tygodnie później niż Wrocław.
A genetycznie jestem krzyżówką warszawsko-podłódzką. Po zaginięciu w 1944 moich dziadków, tato w 48 wylądował jako 15-latek we Wrocławiu. Mama przyjechała tam po nauki. Magia Ziem Odzyskanych.
Gruszka_na_w... 22:18, 25 paź 2017

Łucjo, te jesienne trochę się rozłażą, ale w zdecydowanie mniejszym stopniu niż te letnie. Nie wyłażą mi metr od miejsca sadzenia, raczej 10-20 cm. Da się to opanować.
Były takie fartuszki bez rękawków obszyte plisowaną falbanką. Zapięcie krzyżowało się na plecach. Motylkami je zwano. Nie wymagały noszenia białego kołnierzyka.
Do dziś nie mogę zrozumieć, czemu człowiek tak gna do tej dorosłości.
To przecież jak w tym powiedzeniu Churchill'a "mogę wam obiecać tylko krew, trud, łzy i pot". A człowiek leci jak ta ćma do lampy.
Gabriela 22:26, 25 paź 2017

Z szerokimi planami jest problem, bo jako tło występowałyby nieotynkowane budynki z pobudowlanym składowiskiem, niebieskie trampoliny lub stosy drewna przykryte niebieską plandeką. Wciskam się w luki pomiędzy.
Wspomniana wspólna znajoma wizytowała ogród około 21. Dało się oświetlić jedynie obieg wokół budynku. A tak serio, to w moim przypadku dobrze sprawdza się układ krętych ścieżek wokół rabat wyspowych. Mam powód do ruszenia się z miejsca, bo z jednego punktu nie da się objąć całości.
Ambrowiec mnie bardzo cieszy, bo to moje drugie podejście do posiadania owego. Pierwszy był tylko patyczkiem, który nie przetrwał zimy. Nie zadomowił się sadzony dwukrotnie grujecznik i jednokrotnie tulipanowiec. Marzyły mi się duże drzewa za płotem, więc czuję częściowo uspokojona, że już rosną. Całkowicie uspokojona będę, kiedy wejdą w wiek pryszczatej młodości.
O ile dobrze pamiętam, to tojada kupiłam jednego. Teraz rośnie w trzech miejscach. Prawdopodobnie wiosną, kiedy łodyżki były widoczna odkopywałam po jednej i wsadziłam w nowe miejsca. Początkowo sądziłam, że to ostróżka i tak ją chciałam rozmnożyć. Te kępki z roku na rok gęstnieją mniej więcej w tempie 1-3-5.

Do 21 się nie przyznała, ale widocznie było jasno.
To dobrze że tojady się rozrastają,z daleka nawet raz wzięłam je za ostróżki, bo pokrój i kolor podobny, nawet liście, dopiero z bliska widać.
Trampoliny i budynki ze zdjęć można wymazać, postaraj się, no.