Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

sylwia_slomc... 18:32, 23 paź 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Bardzo mi się ta rabata podoba teraz, pokaż jak wygląda wiosną i latem?
Gruszka_na_w... 18:50, 23 paź 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

Bardzo mi się ta rabata podoba teraz, pokaż jak wygląda wiosną i latem?

Pokazywałam zdjęcia tutaj.

Mam jeszcze zdjęcia z kwietnia takie

z lipca

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:52, 23 paź 2017

Joanno, pięknie się wpisują te brzózki za płotem. Warto było negocjować.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Brzozowadzie... 22:24, 23 paź 2017

Pokazywałam zdjęcia tutaj.

z lipca

Wybacz Sylwia, ale ta rabata jest już zajęta Przeze mnie To moja ulubiona rabata na O.
Gruszka_na_w... 19:11, 24 paź 2017

Brzozowa dziewczynko, jakże mi miło to czytać.

Zrobiłam sobie dzisiaj spacer poza ogrodem.
Wzdłuż ogrodzenia wysiałam pas trawy, aby łatwiej było pielęgnować teren. Posadziłam tam szpaler drzew, aby w przyszłości tworzyły aleję i tło, a jednocześnie stanowiły parawan zatrzymujący wiatry. Posadziłam tam oliwniki, klony Ginnala, jarząby szwedzkie i pospolite, ambrowca i klon strzępiastokory. W zeszłym roku trafiłam w szkółce na dwa takie klony. W zachłanności swej nabyłam oba i posadziłam w ogrodzie. Obserwując swój ogród podczas tego sezonu doszłam do wniosku, że to drzewko będzie w przyszłości dość okazałe i w niewielkim ogrodzie będzie mu za ciasno. Jednego posadziłam więc za płotem.

Ambrowiec i klon Ginnala

oliwnik i klonik strzępiastokory

Zadumałam się nad niesamowitym tempem wzrostu rabaty na zapłociu. Czasem nie mogę uwierzyć, że ma dopiero rok.

Nie mam w domu firan, nie lubię. Działka naprzeciw wciąż jest niezagospodarowana. Drzewka mają za zadanie osłonić dom przed ciekawskim okiem.

Gruszka_na_w... 19:24, 24 paź 2017

Krzewy nie są zbyt popularnymi roślinami. Ja nie potrafię sobie bez nich wyobrazić ogrodu.

Kaliny- pospolta i Roseum

Forsycja i irga pomarszczona

Trzmielina europejska na tle derenia jadalnego i pęcherznica( już wiem, że trzeba bardzo ostro ciąć i nie wolno ich puścić luzem)

Kolory w ogrodzie są.
Kosodrzewina Wintergold zaczęła się przebarwiać. Hakone wciąż świeci.

A reszta barw nieco rozmyta.

Świdośliwa posadzona.
kasia1 22:15, 24 paź 2017

Piękne te kaliny. Ja posadziłam u siebie 10 szt. w żywopłocie (Roseum). Przebarwiły się pięknie, a potem listki i delikatniejsze gałązki zjadły sarny
Gosiek33 08:10, 25 paź 2017

Brzozowadzie... 10:32, 25 paź 2017

Ambrowiec przepięknie Ci się przebarwia. A te barwy rozmyte takie nostalgiczne... Nawet zapłocie masz ładne
Zastanawiałam się nad Twoją radą, żeby moją pienną różę wyrzucić na zapłocie, ale bez szans. Mam wąską, podziałkową uliczkę, a na dodatek panowie kładący asfalt resztę nawierzchni przy ogrodzeniach posesji wysypali takim tłuczniem i ubili Posadziliśmy tam więc płożące jałowce Chyba tylko one dadzą tam radę. Żeby je posadzić, M. musiał kilofem rozłupywać dziury
Kasya 10:46, 25 paź 2017

z lipca

nie do poznania lubię tak