Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gosiek33 07:33, 05 lis 2017

moje chryzantemy też na listopadowe święto kupione, co na cmentarz nie poszło posadzone, odbiły pięknie w drugim roku

maliny tniesz teraz do zera? moje jeszcze całe w liściach
mrokasia 16:21, 05 lis 2017

Bardzo ładna ta jesień u Ciebie . Część moich rozplenic też już żółta ale niektóre wciąż zielone, mimo że rosną na jednej rabacie i warunki mają podobne.
Elinka 16:46, 05 lis 2017

Widze ze maliny wycielas, ja tez i zastanawiam sie co zrobic z badylami wywalic czy pokroic i na kompost, comTy robisz ?
I zaciekawilo mińie pryskani mocznikiempo co to i czy owocowe tylko?

Ten deren tez mi sie oodoba napisz końieczńie odmiane.
Yokka 16:49, 05 lis 2017

Piękna jesień i cudny krwisty dereń☺

PS. Haniu, przepraszam, że zawracam głowę, proszę zerknij na pv w wolnej chwili
Gruszka_na_w... 16:59, 05 lis 2017

anna_t napisał(a)

Haniu który dereń ma tak intensywnie wybarwione gałązki?

Najpiękniej w okresie bezlistnym przebarwia się dereń biały Sibirica, ale on jest zwykłym zielonolistnym krzewem w ciepłych miesiącach. Natura sprawiedliwie rozdzieliła walory.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:00, 05 lis 2017

Kasya napisał(a)

ja tylko kupowalam po zaduszkach z grosze, ale nie przezimowaly
w tym roku mam z biedry i zobaczymy, zadołuje

U mnie zostały na półkach sklepowych tylko te wielkokwiatowe. Nie miałam pokus.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:04, 05 lis 2017

Gosiek33 napisał(a)
moje chryzantemy też na listopadowe święto kupione, co na cmentarz nie poszło posadzone, odbiły pięknie w drugim roku

maliny tniesz teraz do zera? moje jeszcze całe w liściach

Chryzantemy potrzebują słońca. U mnie mają półcień, ale nie rozpaczam. Kwitną tak późno, że często pąki łapie już mróz.
Maliny ścięłam, bo miały już pojedyncze owoce. Robi się coraz zimniej i nie ma na co czekać. Przyjemniej się pracuje, kiedy jest cieplej.
Gruszka_na_w... 17:45, 05 lis 2017

Yokka napisał(a)
Piękna jesień i cudny krwisty dereń☺

PS. Haniu, przepraszam, że zawracam głowę, proszę zerknij na pv w wolnej chwili

Odpowiedziałam dwa razy- wydaje mi się, że druga odpowiedź to właściwy trop.
Gruszka_na_w... 18:16, 05 lis 2017

Elinko, maliny można podsuszyć i spalić, można pociąć i wrzucić na kompost.
Mocznikiem pryska się w zasadzie sad (przeciwko zimującym w szczelinach zarodnikom grzybów), można spryskać też chore liście, żeby unicestwić zarodniki i przyspieszyć kompostowanie.

Mrokasiu, widać, że rozplenice to indywidua jakieś. Robią, co chcą i mają w nosie zamierzenia ogrodnika.
Gruszka_na_w... 18:30, 05 lis 2017

Coraz bliżej do zakończenia sezonu ogrodowego.
Dzisiaj wykopałam i oczyściłam selery, zamroziłam koperek i listki selerów, opróżniłam donice, balie, kosze i gary z roślin sezonowych.Umyłam je i schowałam. Zadoniczkowałam w garażu rozplenicę Vertigo. Może się uda ją przezimować.
Z każdym dniem ma być zimniej, a od przyszłego tygodnia zapowiadają się regularne nocne przymrozki. Trzeba dbać o zdrowie i lepiej wykonać jesienne prace póki jest w miarę względna pogoda.
Plany na nadchodzący tydzień to:
-wyciągnięcie pompy ze studni, umycie jej, wyniesienie do schowka
-wykarczowanie w miarę sił kolejnych fragmentów żywopłotu
-przygotowanie w wiadrach kompostu na kopczyki

I ogród dzisiaj

Wrzosowa z kiścieniem NN

Nietypowy jagodnik (borówki, poziomki) wpleciony w rabatę ozdobną.

Miłego tygodnia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies