Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

AnnaCh 23:15, 06 lis 2017

Ale te derenie pięknie świecą
Mam jednego i chyba jeden mi się ukorzenił, mus wiosną więcej gałązek do ziemi wsadzić i przy brzozach posadzić
Kasia_CS 09:14, 07 lis 2017

Haniu, a derenie to jakie lubią warunki? Ja mam trudne warunki techniczne rzecz biorąc, bo warstwa gleby na posesji nie jest duza (ok 30cm), bo ogródek jest na garazu podziemnym. Normalnie mi rosną hortensje, róże, ale nie mam żadnych krzewów, więc nie wiem, czego się spodziewać.. plan mam taki, ze deren moze bylby w jakims pojemniku na rabacie w ramach podwyzszenia warstwy gleby.. wystarczyloby? A marzy mi się odmiana Venus
AgataP 09:30, 07 lis 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Mahonie jeszcze zielone. Lubię, kiedy ich listki zimą robią się bordowe.Dobrze im robi cięcie.To fragment swobodnego żywopłotu z różnych grup krzewów.

Mahonię mam ochotę posadzić u siebie już chyba 2 czy 3 rok, pięknie się u Ciebie prezentuje. Tak samo jak kiścienie i azalie japońskie... ale powoli dojrzewa plan w mojej głowie... powoli..powoli do celu
Pięknie kolory Haniu...
Kawa 10:31, 07 lis 2017

Haniu śliczna jesień u ciebie
klonik strzępek jeszcze u Ciebie listki ma super u mnie nie ale na wygwizdowie rośnie wiatry były niemiłosierne

ślicznie kolorowo u Ciebie rozplenice cudniaste
moje już żółte
Gruszka_na_w... 16:38, 07 lis 2017

Kasia_CS napisał(a)
Haniu, a derenie to jakie lubią warunki? Ja mam trudne warunki techniczne rzecz biorąc, bo warstwa gleby na posesji nie jest duza (ok 30cm), bo ogródek jest na garazu podziemnym. Normalnie mi rosną hortensje, róże, ale nie mam żadnych krzewów, więc nie wiem, czego się spodziewać.. plan mam taki, ze deren moze bylby w jakims pojemniku na rabacie w ramach podwyzszenia warstwy gleby.. wystarczyloby? A marzy mi się odmiana Venus

Derenie mają korzeń wiązkowy, nie korzenia się zbyt głęboko, lubią gleby wilgotne.
W twoim przypadku chyba lepiej postawić na odmianę karłową derenia białego, czyli Ivory Halo. To dereń o biało-zielonych delikatnych listkach i delikatnych gałązkach.
Jeśli pojemnik, to musi być ocieplony od wewnątrz. Róże i hortensje to też krzewy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:40, 07 lis 2017

AnnaCh napisał(a)
Ale te derenie pięknie świecą
Mam jednego i chyba jeden mi się ukorzenił, mus wiosną więcej gałązek do ziemi wsadzić i przy brzozach posadzić

A ja swoje musiałam spod brzóz wysadzać. Bez automatycznego nawadniania nie chciały rosnąć.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:57, 07 lis 2017

Anula, a mnie się wydawało, że Twoja działka jest typowo leśna, ze wszystkich stron zadrzewiona.

Kawciu, wiatry były i u mnie, ale trochę listków się uchowało. Może żywopłot ochronił.

Berberysy- świecą aż miło. Warto je mieć dla tych cudownych jesiennych przebarwień i wczesnego wiosennego startu.

Kilka tygodni temu w ogrodzie zamieszkał jeż. Sąsiedzi nie chcieli go mieć u siebie. Przygarnęłam.
Spotkałam go dzisiaj. Nie fukał.

Przy karmnikach uwija się mnóstwo ptaków. Tak wielu w ogrodzie jeszcze nie było. Niestety jeden nie przeżył spotkania z oknem tarasowym, choć akurat tam nie ma stołówki. Szkoda, bo sikory modre pojawiają się bardzo rzadko. Najwięcej jest bogatek.

mrokasia 17:03, 07 lis 2017

Haniu, co to za berberys na drugim zdjęciu? Green-carpet może?
Jeżyk fajny, tylko słyszałam, że może mieć dużo pcheł, uważaj .
A ptaszka szkoda...
Gruszka_na_w... 17:09, 07 lis 2017

Nauczona tegorocznym doświadczeniem bardzo pilnuję werbeny patagońskiej. Na zimę zostawiłam ja tylko w jednym miejscu. Resztę wycięłam. Ciekawa jestem jak przezimuje turzyca Kyoto.

Przebarwiła się kosodrzewina Wintergold i metasekwoja Hubby. Szkoda, ze ta druga traci igły na zimę.

Wyeksponowały się teraz choiny kanadyjskie Jeddeloh. Już nic ich nie przesłania.

Hakone wciąż zdobi. Wykopałam już wszystkie karpy. Kusi mnie, żeby zostawić tam co parę metrów pojedyncze buki i je formować. dałam sobie czas do wiosny na podjęcie decyzji. W puste miejsca wsadziłam irysy syberyjskie.

Bonica wciąż kwitnie.

Gruszka_na_w... 17:12, 07 lis 2017

mrokasia napisał(a)
Haniu, co to za berberys na drugim zdjęciu? Green-carpet może?
Jeżyk fajny, tylko słyszałam, że może mieć dużo pcheł, uważaj .
A ptaszka szkoda...

Wysoki kolumnowy to Erecta, a niższy fontannowy to Green Carpet.
Pchełki jeżyka wydają mi się nieistotne. On nie jest zwierzęciem domowym. Pewnie szedł spać.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies