Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

tulucy 19:36, 04 gru 2017

Nie powiem co ja odczuwam jak to czytam żaden dreszczyk... Burczenie mi się włącza....
Gruszka_na_w... 19:38, 04 gru 2017

tulucy napisał(a)
Nie powiem co ja odczuwam jak to czytam żaden dreszczyk... Burczenie mi się włącza....

Burczenie będzie, kiedy efekt końcowy spełni oczekiwania. A te nie są małe.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
anna_t 20:10, 04 gru 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
wrzosy i pierisy

rondo

półksiężycowa

hortensja dębolistna wciąż ma liście

Hania widze w tle brzozy, to dorenbos? jak gęsto sadziłaś i co tam masz do towarzystwa?
dlaczego u kogoś taka aura mi się podoba a u mnie to jakoś buro wygląda..
Gruszka_na_w... 20:42, 04 gru 2017

Aniu, to zwykłe brzozy. Doorenbosy wolno rosną (mam jedną), a mnie zależało na szybkiej przesłonie. Nie miałam kasy na duże egzemplarze Doorenbosów. Te swoje podkrzesuje od dołu (ucinam systematycznie najniższe gałęzie). Sadziłam na oko. Rośnie ich tam 5-6. Między brzozami wieszam hamak. Kiedyś rosły tam derenie, ale miały za mało wilgoci. Teraz derenie są tylko na obrzeżu.
2013 sadzone wiosną

2014

2015

2016

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kasia_CS 21:11, 04 gru 2017

Ojej, tak piszesz o tych mięskach własnego wyrobu i ślinka cieknie.. fajna ta wędzarnia
Brzozowadzie... 21:55, 04 gru 2017

No, wędzarnia na medal.. i kiełbaski również. Święta w domu mi się przypomniały, kiedy to w dawnych czasach rodzice kupowali na spółkę z wujkiem po pół świniaka i przerabiali wszystko na takie pachnące mięska... Szczerze nienawidziłam tych prac, hahaha. Jak to człowiek z upływem lat zmienia poglądy. Chętnie przygarnęłabym teraz taką eko świnkę na domowe wyroby. Trzymam kciuki, Haniu, i baardzo ciekawa jestem dalszych efektów!
anna_t 22:31, 04 gru 2017

Wow jaki przeskok 2015/2016 widać że pracowity sezon wtedy miałaś.
No tak z tymi dereniami mi pisałaś
Jana 19:55, 06 gru 2017

Wędzarnia świetna....nie ma to jak własne wyroby....mimo że to grudzień to twój ogród ma mnóstwo kolorów pozdrawiam
Gruszka_na_w... 17:12, 10 gru 2017

anna_t napisał(a)
Wow jaki przeskok 2015/2016 widać że pracowity sezon wtedy miałaś.

To był pierwszy sezon po przeprowadzce. Prace budowlano- wykończeniowe już nam nie zawracały głowy. Można było się skupić na ogrodzie.

Gruszka_na_w... 17:25, 10 gru 2017

Brzozowa, na własną świnkę się nie porywam. Nie mogłabym zjeść tego, czemu wcześniej patrzyłam w oczy.

Jana, Kasiu- sporo frajdy daje nam ta wędzarnia. Wciąż się uczymy.
W sobotę padło na wędzone szynki, schaby, polędwiczki i karkówkę. Robiłam też próby z kiełbasą krakowską parzoną, podsuszaną i suchą.

I efekt

Powiesiliśmy też ozdoby na świerku, bramie i ganku. Bez szaleństw. Raczej symbolicznie.

To zdjęcie dedykuję Asi/Makadamii. W okienku widać 30-letnie pacholę gotujące biały barszcz na wędzonce. Ja miałam święto lasu. Mogłam leżeć odłogiem.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies