Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 19:06, 27 sty 2018

Agato, czekam na liście. Będzie więcej intymności.

Aniu, wykształciłam w sobie umiejętność robienia najpierw tego, czego najbardziej nie lubię. Jestem szczęśliwa, że cięcie już za mną. Kolejne prace, poza cięciem róż, to już prawdziwa przyjemność.
Zrębki świetnie się sprawdzają. Ścinki po miskantach rozsypałam w warzywniku. Rozluźnią mi glebę. Teraz spokojnie mogę czekać na przyjście wiosny.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Margerytka40 19:32, 27 sty 2018

Fajnie Ci ,że możesz już działać w ogrodzie. Też bym już coś porobiła ale u mnie to jeszcze daleko. Też myślałam o zakupie takiej rozdrabniarki jak Twoja ale nie byłam pewna jak one zdają egzamin. Do miękkich części przydałaby się taka sieczkarnia jak to dawniej mieli na wsiach. Pamiętam taką u mojego dziadka,najpierw na korbę a później to już nawet zmechanizowana była.
Haniu czy masz może kalinę compaktum?
Gruszka_na_w... 19:45, 27 sty 2018

Margerytka40 napisał(a)
Fajnie Ci ,że możesz już działać w ogrodzie. Też bym już coś porobiła ale u mnie to jeszcze daleko. Też myślałam o zakupie takiej rozdrabniarki jak Twoja ale nie byłam pewna jak one zdają egzamin. Do miękkich części przydałaby się taka sieczkarnia jak to dawniej mieli na wsiach. Pamiętam taką u mojego dziadka,najpierw na korbę a później to już nawet zmechanizowana była.
Haniu czy masz może kalinę compaktum?

Mam tę kalinę, ale to jeszcze młódka. Sadziłam rok temu 30 cm sadzonkę w miejsce po krzewuszkach. Nie przebarwiała się jesienią. Jakaś taka bezwyrazowa jest.Nie kwitła.
Z moich kalin najbardziej lubię Watanabe. Ma ładny pokrój, pięknie kwitnie i ładnie się przebarwia (fioletowoburgundowy kolor).Posadziłam też Mariesii, ale to też jeszcze młody egzemplarz.
O sieczkarni myślałam. Ale brakuje mi pomieszczenia na przechowywanie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Margerytka40 20:01, 27 sty 2018

Pytam o nią bo zależy mi właśnie na mniej spektakularnym wyglądzie w okresie kwitnienia. Te japońskie piękne ale wybitnie rzucają się w oczy . Ta compactum chyba też bardziej regularny kształt przybiera.
Gruszka_na_w... 20:22, 27 sty 2018

Margerytka40 napisał(a)
Pytam o nią bo zależy mi właśnie na mniej spektakularnym wyglądzie w okresie kwitnienia. Te japońskie piękne ale wybitnie rzucają się w oczy . Ta compactum chyba też bardziej regularny kształt przybiera.

A jakie zadanie mam spełniać ten krzew?
Margerytka40 20:38, 27 sty 2018

Myślę co mogłabym wsadzić na tej mojej rabacie z sosnowym niwakiem. Coś co przysłoniłoby trochę widok na rondo a jednocześnie nie konkurowało z tą sosną.
Brzozowadzie... 17:22, 28 sty 2018

Bajkowe te zdjęcia!
Gruszka_na_w... 19:23, 29 sty 2018

Czerwcowa odsłona ogrodu zadziwia bujnością. Teraz nie mogę uwierzyć, że było tak kolorowo i bujnie.

Wendy79 20:08, 29 sty 2018

Czerwiec to mój ulubiony miesiąc w ogrodzie
sylwia_slomc... 20:10, 29 sty 2018

Pięknie Ja najbardziej lubię ogród na przełomie maja i czerwca