Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:22, 30 sty 2018

tulucy napisał(a)
Dobrze że szronu nie ma

Na głowie jest. Zamaskowany.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
tulucy 21:23, 30 sty 2018

Ja mam pierwszą zimę The Beatles... Ciekawe, jak to będzie wiosną..
tulucy 21:24, 30 sty 2018

Na głowie to ja nie maskuję, no może czasami, ale nie chce mi się. W końcu ta chemia jakoś przenika do organizmu
Johanka77 21:39, 30 sty 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

A w głowie ciągle maj?

U mnie zawsze! Szósty maj
Anda 08:40, 31 sty 2018

Ewo. u Ciebie wegetacja chyba w bardziej zaawansowanym stanie niż u mnie. Pozdrawiam

No właśnie, właśnie. Chyba już zielone te trzcinniki będę cięła
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
AgataP 15:35, 31 sty 2018

Gruszko, przyciac w lutym zywoplot grabowy? Czesc sadzonek urosla jak kawal chleba u gęby, jak mawia moja Mama. A część ma po 1m przyrostu. Nie wiem czy ciachac czy czekać do czerwca.
Gruszka_na_w... 18:59, 31 sty 2018

AgataP napisał(a)
Gruszko, przyciac w lutym zywoplot grabowy? Czesc sadzonek urosla jak kawal chleba u gęby, jak mawia moja Mama. A część ma po 1m przyrostu. Nie wiem czy ciachac czy czekać do czerwca.

Stare żywopłoty tnie się raz w roku w czerwcu, po lęgu ptaków. Młode tnie się 2-3 razy. Swój tnę na przełomie stycznia i lutego (zanim ruszą soki), w czerwcu i jeśli się rozpędził, to delikatnie we wrześniu. Wysokość cięcia określ na podstawie obserwacji. Ma się rozgałęziać na boki od dołu. To jest istotne, bo kiedy podrośnie, to z powodu cienia dół już słabo przyrasta.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:00, 31 sty 2018

tulucy napisał(a)
Ja mam pierwszą zimę The Beatles... Ciekawe, jak to będzie wiosną..

Chciałam je kiedyś mieć, ale zniechęciły mnie opinie, że szybko traci kępowy pokrój.
AgataP 09:35, 01 lut 2018

Stare żywopłoty tnie się raz w roku w czerwcu, po lęgu ptaków. Młode tnie się 2-3 razy. Swój tnę na przełomie stycznia i lutego (zanim ruszą soki), w czerwcu i jeśli się rozpędził, to delikatnie we wrześniu. Wysokość cięcia określ na podstawie obserwacji. Ma się rozgałęziać na boki od dołu. To jest istotne, bo kiedy podrośnie, to z powodu cienia dół już słabo przyrasta.

Gruszko, jeśli pogoda pozwoli to ciachnę gałązki.
U mnie "nogi" będą zakryte hortensjami, ale ciachnę go nisko by ładnie się rozkrzewiał - wolę dłużej poczekać
dziękuję za odpowiedź... idą dogorywać chorobowo z dziećmi...
UrsaMaior 20:50, 05 lut 2018

Haniaaa, gdzieś u Ciebie czytałam o rozchodnikach, że wszystkie inne zdechłe, a te wciąż ładne, a Ania-kwartet mówiła mi, że masz jakieś takie, które się mnożą na potęgę. Jestem ciekawa czy to o jedne i te same chodzi.