Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

JoannA 17:31, 28 lut 2018

Zdrówka życzę Haniu. Wiosna za chwilę.
Pozdrawiam jeszcze zimowo
Gruszka_na_w... 18:55, 01 mar 2018

Zachęcona prognozami pogody zajrzałam dzisiaj do moich pudełeczek z nasionkami. Posegregowałam je sobie na miesiące
marzec: marchew wczesna, groszek, bób, koperek, rzodkiewka, sałata, pietruszka naciowa
kwiecień: buraki, jeśli będzie ciepło to pierwszy wysiew fasolki
maj: dynia, ogórki, cukinia.
Potrzymałam w rączkach torebeczki z nasionami pora i pomidorów. Jeszcze nie podjęłam decyzji, czy będę je wysiewać sama, czy też kupię flance na lokalnym ryneczku. Na trzymanie kuwetek jest tylko jeden nasłoneczniony parapet i podłoga przy oknie tarasowym w salonie. Jaki byłby mój stopień irytacji przy spoglądaniu na te podłogowe wysiewy?
Mam też kilkanaście paczuszek z nasionkami kwiatów: naparstnic, dzwonków, cynii, czarnuszki, jednorocznej ostróżki, kosmosu. Te chyba sypnę luzem na rabatki.

Mróz najbardziej dał się we znaki kwitnącym przebiśniegom. Trochę je przygięło . Pozostałe cebulowe nie wykazują oznak zmrożenia. Na oszacowanie stanu pozostałych roślin trzeba poczekać.
Przez ostatnie dni ogród nawiedzały stada ptaków. Dziennie zjadały 2 kg karmy. Najwięcej jest dzwońców, kosów, mazurków. Sikor ostatnio jakby mniej. Jest jeden przypominający drozda, ale te są teraz na południu Europy. Dziwak jakiś? Je jabłka.
Marzy mi się już kupowanie bratków i stokrotek do pojemników. Oczy złaknione są soczystych kolorów.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
ryska 19:37, 01 mar 2018

Hej Haniu, podczytuję na bieżąco oczywiście.
Mam takie przemyślenia, że ciężko sobie zapracowałaś na taką ilość ptaków w ogrodzie Mają u Ciebie schronienie w krzewach i drzewach wokół.
Czują się bezpiecznie.
U mnie tylko mazurki i kosy są odważne. No i sierpówki wodę z oczka piją.
Gruszka_na_w... 20:22, 01 mar 2018

Masz rację Rysko, że ptakom u mnie dobrze. Mają mnóstwo naturalnych kryjówek. Siedzą w bukowym żywopłocie, na brzozach i śliwach wiśniowych, krążą między irgami lub siedzą pod iglakami. nawet kot im niestraszny.
Pozdrawiam, coraz cieplej.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
AgataP 09:01, 02 mar 2018

Też już przegląd zrobiłam nasion, ba nawet zaplanowałam ich miejsce wysiewu.
W tym roku kupiłam marchew na taśmie, sama jestem ciekawa. W ubiegłym roku miałam ją za gęsto więc w tym roku wybrałam takie rozwiązanie. Planuję jej całą skrzynię, bo u mnie dzieciaki wypady na marchewki robią

Pory i selery korzeniowe z ryneczku ale wysieję też selera naciowego, bo się udał w tamtym roku i był pyszny w koktajlach i pietruszkę naciową.

Pomidorki wysieję sama, bo chcę odmianę malinowy kapturek - sprawdził się u mnie więc postawię na niego i w tym roku. Do tego mnóstwo bazylii.
Ogórki, koper, mieszkanka sałat, fasola, cukinia, rzodkiewka.... chyba wszystko...

Też się już nie mogę doczekać, a w tym roku chciałam zrobić podlewanie w warzywniku. Może się uda, ułatwiłoby to pracę

Na razie wciąż mróz, ciekawe jakie straty będą. Na liczniku dobiło u mnie do -20 stopni C
Ptaki też cieszą sie ze stołówki - u mnie dużo mazurków, sikory w trzech odmianach, kosy, para dzięciołów,sójki, kowalik i raniuszki. Niedługo dołączą dzwońce bo widzę już ich przeloty. Zawsze buszują w kwitnących krokusach - idealnie wtapiają się w żółte odmiany
Przegląd budek już też się odbył
Monia81 09:17, 02 mar 2018

Ja już też mam nasionka posegregowane, gotowe do wysiewu, tylko pogoda jeszcze nie ta... ja w tym roku chcę spróbować wysiać pora i seler, zobaczymy co mi z tego wyjdzie, jak nie to kupię gotowe...
Haniu pytanko masz sprawdzone przepisy na wyroby, które wędzicie, coś co już możesz polecić my pierwszy raz będziemy próbować, więc zbieram powoli informacje na ten temat, a najlepiej jak już jest coś sprawdzonego
jolanka 10:15, 02 mar 2018

Haniu, siedzę i grzebię u Ciebie w ogrodzie Mamy sporo takich samych roślin ale moje to przedszkolaki jeszcze. Widzę, ze niektóre, jak np bez będę musiała przesądzić Za malo miejsca mu dałam.
Będę miała kilka pytań ale troszkę później
Kawa 13:03, 02 mar 2018

Haniu zdróweczka

czekam na bratki i stokrotki tak jak i ty

u mnie sikory, kos chyba jeden i ten sam sójki i dzięcioł - na słoninę przylatuje
Wiolka5_7 13:12, 02 mar 2018

Ciekawe czy w sklepach ogrodniczych będą po niedzieli stokrotki i bratki ....? Co roku kupuję na początku marca...
Gruszka_na_w... 15:19, 02 mar 2018

Agatko, skrzyń w warzywniku nie mam, warzywa maja zróżnicowane zapotrzebowanie na wodę, więc brak linii podlewającej mi nie przeszkadza. Przyszły tydzień już na plusie. Jestem w gotowości do działań.

Moniko, na priv napisałam Ci niezbędnik małego wędzarza. Może się przyda. Udanej zabawy. Mnie za każdym razem wychodzą inne smaki.

Jolu, wciąż pozostaję w zdumieniu, kiedy obserwuje tempo wzrostu roślin. Stoją 2-3 lata, a potem nie można już ich objąć wzrokiem. na pytania zawsze chętnie odpowiadam, jeśli tylko znam odpowiedź.

Kamilko, dobrze, że jest forum. Dzięki Sylwii ze Szmaragdowej Doliny odkryłam, że ten mój podobny do drozda, to kwiczoł. Sporo mam radochy z podgladania skrzydlatych. Ze zdrówkiem już lepiej. Dziękuje.

Wiola, bratki i stokrotki zwykle w pierwszej dekadzie marca się pojawiają. zawsze najpierw w tych dużych marketach ogrodniczo-budowlanych. Ale...nawet jeśli już będą, to chyba za wcześnie je wystawiać na zewnątrz. Po tych mrozach strachliwa się zrobiłam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies