Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 17:34, 04 mar 2018

kwartet napisał(a)
Zaproponowały byście jakąś odmianę na suszenie, tylko taką do gruntu bo szklarenki jescze brak a smaka narobiłyście że hej

Nie mam szklarni. Od zawsze uprawiam pomidory w gruncie.
Kupiłam takie nasionka
Koktajlowy malinowy kapturek
Karłowy samokończący wczesny Promyk i Szejk (ten drugi nadaje się do suszenia)
Polecany do suszenia przez Kasię Bellingham pomidor San Marzano
i do podjadania Pomidor malinowy Saint-Pierre- ten będzie wymagał palików.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
anna_t 08:18, 05 mar 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Aniu, kup sobie marcowo/kwietniowy nr Gardener's World. Jest kilka artykułów o uprawie warzyw.Taka pigułka porad.

w Empiku czy przez neta tylko?
a co sądzisz o wędzeniu pomidorów? i potem do zalewy?
dopada mnie wędzomania
kwartet 11:25, 05 mar 2018

Że u ciebie w gruncie to ja wiem , szklarenka by mi nie uknęła(stały bywalec jestem)
o proponowanych odmianach poczytałam i mam zagwozdkę,mój warzywnik jest w skrzyniach ,a ten san marzano to wielkolud jest.Może chociarz ze dwa spróbuję zmieścić.
Brzozowadzie... 12:58, 05 mar 2018

Cześć Haniu, gatunki pomidorów zapisane Może uda się gdzieś dostać takie rozsady. Podobnie jak Ty mam deficyty w słonecznych parapetach Poza salonem, a tam rozsad nie udźwignę
Gruszka_na_w... 15:40, 05 mar 2018

kwartet napisał(a)
,a ten san marzano to wielkolud jest.Może chociaż ze dwa spróbuję zmieścić.

Trzeba go podwiązać do 2 m tyczki z bambusa albo innego patyka.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 15:42, 05 mar 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Podobnie jak Ty mam deficyty w słonecznych parapetach Poza salonem, a tam rozsad nie udźwignę

Zarezerwowałam na początek jeden 1,5 m parapet. Nie wiem, co będzie potem.
Gruszka_na_w... 15:47, 05 mar 2018

anna_t napisał(a)

w Empiku czy przez neta tylko?
a co sądzisz o wędzeniu pomidorów? i potem do zalewy?
dopada mnie wędzomania

Czasopismo powinno być dostępne w salonikach prasowych, tych większych.
Wędzenie, tak jak grillowanie, oprócz plusów ma też swoje minusy. Nie jest to najzdrowszy sposób odżywiania ze względu na rakotwórcze substancje zawarte w dymie.
Wybrałam mniejsze zło, bo te moje wędzonki i kiełbasy z pewnością mają mniej chemii niż te ze sklepu. A warzywa wolę w ich naturalnym stanie, ewentualnie pieczone w elektrycznym piekarniku i folii.Witaminy nie lubią wysokiej temperatury.
kwartet 16:06, 05 mar 2018

Dzięki tak zrobię
Może jakąś foteczkę na deserek?
Gruszka_na_w... 18:34, 05 mar 2018

Ścięłam dzisiaj wrzosy i turzyce Montana. Za parę tygodni będzie wiadomo, czy wśród tych pierwszych nie będzie strat mrozowych. Parę sztuk wydało mi się podejrzanych.
Pooglądałam turzyce SS i ID oraz Kyoto. Wydają się być w dobrej formie. Jak jest rzeczywiście, okaże się po ruszeniu wegetacji.
Tydzień zapowiada się z dość wysokimi temperaturami. Ma trochę popadać. Środa i czwartek w prognozach są bezdeszczowe. Jeśli się uda, to w środę zrobię oprysk miedzianem sadu, jarząbów szwedzkich, róż i bukszpanów. W przyszłym tygodniu zapowiadają powyżej 10 stopni. W ruch pójdzie promanal. Dokarmię też dolistnie rododendrony Florovitem dla kwaśnolubnych.
Kwarteciku, na deserek mam tylko fotki z zeszłego roku

mira 18:41, 05 mar 2018

UFFFFF a już myślałam że to z tego roku.

Ja dziś rozpoczęłam sezon - co prawda 3 taczki ścinków ale dwie godziny się kręciłam w słoneczku słuchając śpiewu ptaków.
Czyli miedzian w tym tygodniu ? zaraz sprawdzę kiedy ten deszcz.