Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 18:41, 07 mar 2018

mrokasia napisał(a)

O nie, nie, nie!!!

Nie lubisz remontów?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
kwartet 18:52, 07 mar 2018

Dzięki, wstawiłam do garażu na potsuszanie.
Zabrałam się dzisiaj za cięcie trzcinników, molinji i owsicy,a i jeszcze seslerii.
Gruszka_na_w... 18:54, 07 mar 2018

kwartet napisał(a)

Zabrałam się dzisiaj za cięcie trzcinników, molinji i owsicy,a i jeszcze seslerii.

U mnie tak mokro, że nie da się wejść na rabaty. Zrezygnowałam nawet z robienia oprysku.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
kwartet 19:04, 07 mar 2018

To u ciebie ziemia już rozmarźnięta?
U mnie to jeszcze twardo(ja też mam gliniasto) to można działać
Brzozowadzie... 19:10, 07 mar 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Prysnęłabym Promanalem te rośliny, których nie będziesz pryskała miedzianem.
A co zamierzasz pryskać?

Miedzianem planuję przede wszystkim róże i bukszpany. Myślę o kilku tujach, które chorowały. A promanalem przede wszystkim wiąz, cisy, rodki, iglaki, bukszpany, róże. Te dwie pozycje mi się nakładają
Brzozowadzie... 19:19, 07 mar 2018

P.S. W Księżycowym ogrodzie czytałam o Twoich preferencjach przetworowych - ha, mam takie same - uwielbiam dżemy z czarnej porzeczki i konfitury z wiśni Ale może dlatego, że jestem fanką dżemowych wypieków - oldschoolowego pleśniaka, czekoladowych babeczek z wiśniami Nigelli, tortu kajmakowego z czarną porzeczką....mmmm...
mira 19:23, 07 mar 2018

Masz szklarnię ? co tak wcześnie siałaś pomidory
a pory warto? zostawiłam sobie że to akurat kupię
Gruszka_na_w... 19:26, 07 mar 2018

Agatko,Ano właśnie- u mnie słodycz czekolady musi być przełamana nutką kwaskowatości. Morele w przetworach nie mają wyrazistego smaku. Świeże lubię.
Z opryskiem róż i bukszpanów promanalem jeszcze się wstrzymaj. Dla nich groźniejszy jest grzyb.
Gruszka_na_w... 19:29, 07 mar 2018

mira napisał(a)
Masz szklarnię ? co tak wcześnie siałaś pomidory
a pory warto? zostawiłam sobie że to akurat kupię

Szklarni nie mam. Z tego, co pamiętam, to zawsze je wysiewałam w okolicach 10 marca.Gdyby nazbyt urosły, to po prostu wsadzę je głębiej do gruntu. A pory wysiałam, bo zostało mi 15 cm parapetu. Akurat na mały pojemniczek. Nic innego nie przyszło mi do głowy.
mira 19:34, 07 mar 2018

Hmm, nie ja zaplanowałam jak w ub roku sianie na koniec marca choć to już prawie święta albo i po świętach. Czytałam u Kasi B o terminach i tak jakoś, może za późno hmm

a kalarepki nie wysiałaś