Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Pszczelarnia 19:40, 07 mar 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
P.S. W Księżycowym ogrodzie czytałam o Twoich preferencjach przetworowych - ha, mam takie same - uwielbiam dżemy z czarnej porzeczki i konfitury z wiśni Ale może dlatego, że jestem fanką dżemowych wypieków - oldschoolowego pleśniaka, czekoladowych babeczek z wiśniami Nigelli, tortu kajmakowego z czarną porzeczką....mmmm...

Z takimi przykładami zastosowania to i preferencje można zmienić.

U mnie śnieg. I zero działań zewnętrznych.
Gruszka_na_w... 19:57, 07 mar 2018

mira napisał(a)
Hmm, nie ja zaplanowałam jak w ub roku sianie na koniec marca choć to już prawie święta albo i po świętach. Czytałam u Kasi B o terminach i tak jakoś, może za późno hmm

a kalarepki nie wysiałaś

Za mały mam warzywnik na wszystkie chciejstwa. Kalarepki i kapusty odpuściłam. Sieję tylko to, czego używam dużo.
Te wysiewane w domu rośliny mają zróżnicowane tempo wzrostu zależne od słońca, jakości nasion, temperatury. Wysiew też jest uzależniony od tego, czy szklarnia jest ogrzewana, czy nie. Pomidory mają dosyć długi termin wysiewów- od lutego do kwietnia. Monty w artykule o pomidorach pisał, że w swojej szklarni umieszcza je dopiero pod koniec czerwca. A ja pod koniec czerwca zbieram już pierwsze owoce z gruntu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:02, 07 mar 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Z takimi przykładami zastosowania to i preferencje można zmienić.

U mnie śnieg. I zero działań zewnętrznych.

U mnie jak u tej staruszki z "Seksmisji" dżemik musi być kwaskowy.
Ogród mam bez śniegu. I zero prac zewnętrznych.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Brzozowadzie... 20:57, 07 mar 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Z opryskiem róż i bukszpanów promanalem jeszcze się wstrzymaj. Dla nich groźniejszy jest grzyb.

Tak zrobię. Trzeba tylko jakiś dzień suchy złapać.U mnie mży cały czas. Działań ogrodowych brak. Poza chuchaniem na pączkiRoślinne rzecz jasna
Brzozowadzie... 21:02, 07 mar 2018

Wy doświadczone ogrodniczki Jesteście, zarówno Gospodyni, jak i Goście, więc Was jeszcze pomęczę Swego czasu posadziłam sobie trzy krzaczki czarnej porzeczki (zgodnie z preferencjami własnymi). To była epoka przed ogrodowiskiem Nawet nie pamiętam, jakiej ziemi użyłam I efekt był, że tak powiem, po ostatnich lekturach Waldkowych wątków, jak i warunki, jakie miały - chorują od tych trzech lat non stop. Zżera je mszyca, potem jakiś grzyb. Jedną do tego stopnia, że musiałam ją wyrzucić w zeszłym roku. Miałam podobny zamysł co do pozostałych, ale teraz sobie myślę, że może by je tak od nowa posadzić, zaspokajając ich wszelkie potrzeby?? Czy macie jakieś doświadczenia w tym względzie, bo trochę zniechęcona jestem, a porzeczkę uwielbiam
Gruszka_na_w... 21:28, 07 mar 2018

Brzozowa Agatko, odpowiedziałam u Ciebie.
Brzozowadzie... 10:46, 08 mar 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Brzozowa Agatko, odpowiedziałam u Ciebie.

Dzięki
Gruszka_na_w... 19:15, 08 mar 2018

Dzień był piękny. 12 stopni na plusie i niebo z delikatnymi chmurkami. Pogoda akuratna na prace ogrodowe.
Zrobiłam oprysk miedzianem, odchudziłam kolumnowe jałowce Blue Arrow, przycięłam powojniki,lawendę, hakone i turzyce. Wsadziłam liatrę. Przycięłam cisy i bukszpany. W ziemi jeszcze nie da się grzebać.
W lokalnym sklepiku kupiłam cebulę dymkę, mydło potasowe oraz superfosfat. Bukszpany na brzozowej mają objawy niedożywienia. Superfosfat ułatwi im pobieranie składników pokarmowych.
Zaopatrzyłam się też w azofoskę i saletrzak. Ten drugi w zeszłym sezonie zrobił dobrą robotę na trawniku.
Wiolka5_7 19:24, 08 mar 2018

Kawał pracy dzisiaj wykonałaś
U mnie też był piekny dzień, cos podziałałam ale w porównaniu do Ciebie to nic

Ja jeszcze wstrzymuje się z większymi porządkami bo u mnie na wschodzie to niepewna ta pogoda...
mrokasia 19:38, 08 mar 2018

No właśnie, przy takiej pogodzie to aż rączki świerzbią .
Kawał dobrej roboty wykonałaś. Ja jeszcze nic nie przycinam, trochę z braku czasu a trochę dlatego, że jeszcze nie wierzę tej wiośnie...