Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Makusia 10:58, 16 maj 2018

HAniu moja droga! Po dwóch latach oglądania zdjęć u Ciebie, doznałam kolejnego olśnienia!
Ty masz niesamowite tło! U mnie robiąc zdjęcie "kwiatuszka" czy "roślinki" w tle mam niebo, siatkę ogrodzeniową, dom sąsiada lub samochód na podjeździe- w najlepszym wypadku murek półki U Ciebie jest tło, piętra z innych roślin, trójwymiarowość i głębia (niemal poetycka!). Musze sadzić piętrowo! Absolutnie!
Gruszka_na_w... 21:07, 16 maj 2018

mikina34 napisał(a)
Niestety też muszę potwierdzić, ze przycięta FC wygląda źle , u mnie lekko straszy, dobrze, że nie jest na widoku, czekam aż będzie wyglądała jak potargana czuprynka anie jak szczotka ryżowa

Dzisiaj wyczesywałam swoje pazurkami. Uda mi się chyba je podzielić i spróbuję podmienić te ciachnięte.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:19, 16 maj 2018

Makusia napisał(a)
HAniu moja droga! Po dwóch latach oglądania zdjęć u Ciebie, doznałam kolejnego olśnienia!
Ty masz niesamowite tło! U mnie robiąc zdjęcie "kwiatuszka" czy "roślinki" w tle mam niebo, siatkę ogrodzeniową, dom sąsiada lub samochód na podjeździe- w najlepszym wypadku murek półki U Ciebie jest tło, piętra z innych roślin, trójwymiarowość i głębia (niemal poetycka!). Musze sadzić piętrowo! Absolutnie!

Makusiu, sąsiadów widać. Wciąż niektóre zdjęcia muszę robić z pozycji żaby.
Ale są już takie miejsca, gdzie zrobiły się trzy wymiary.
U mnie jest trochę inaczej niż w większości ogrodów, bo nie mam "zielonego ekranu". Widoczna ściana żywopłotu jest tylko w sadzie. W pozostałej części cięty żywopłot jest widoczny tylko dla patrzącego od zewnątrz. Od środka widzi się faktycznie piętrowe nasadzenia, bo drzewka zaczynają wyrastać ponad krzewy.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:29, 17 maj 2018

Nawiozłam trawnik saletrzakiem. W nocy i w ciągu dnia popadało. Po ostatnich dawkach opadów rośliny zaczęły intensywnie przyrastać. Ogórki z kwietniowego siewu zdecydowały się na kiełkowanie i nie trzeba ich wysiewać powtórnie.
W ogrodzie niebiesko za sprawą kocimiętki i irysów.

Wystartowały piwonie.

warzywnik

Na rabacie okołostudziennej irysy zastąpiły kukliki.

Gruszka_na_w... 19:39, 17 maj 2018

Powoli odradza się, stratowany przez mróz, tatarak trawiasty Ogon.

Iglaki na froncie coraz lepiej osłaniają nas od drogi i sąsiednich domów.

brzozowa

Na lewo od tui Aurea nana rośnie Mary Rose. Na biało kwitnie kiścień.
roma2 20:00, 17 maj 2018

Zaczynam się z lekka na Ciebie obrażać . Za ładnie masz , Ja tak nie mam. Ponieważ Makusia jakieś rodzinne koneksje nam sugerowała, to ewidentnie jakieś zawirowania musiały być. Jak Ty to wszystko pięknie i świadomie zaplanowałaś! I rośnie! I robi wrażenie! I jak tu siostra równolatka, co ciągle ściga tego ogrodowego królika ma się czuć? Królik nieodmiennie znika za miedzą . A ja ledwo dycham
Gruszka_na_w... 20:13, 17 maj 2018

Roma, poszłam na skróty.
W swoim pierwszym ogrodzie nastawiłam się tylko na byliny i wciąż coś wymagało rekonstrukcji. W tym postawiłam na drzewka i krzewy, a byliny są tylko dopełnieniem. Plamy koloru są przez większość roku. Mniej artystycznie, bardziej prozaicznie, ale ja mam większy spokój (więcej czasu).
Brzozowadzie... 11:18, 18 maj 2018

Haniu, czy to lilak tak pięknie Ci jeszcze kwitnie nad irysami i czosnkiem?
Piękna kompozycja z host, traw, paproci i trzmieliny!
Ty już rzeczywiście możesz spocząć na przysłowiowych laurach
Pszczelarnia 11:35, 18 maj 2018

Ogórki się postarały.

Masz trawnik, który jest obiektem mojego pożądania.

Hania, nie masz żywopłotów takich klasycznych w bloczkach?

edi75 11:55, 18 maj 2018

Ach jak pięknie..jak w bajce i wszystko tak pięknie skomponowane i jak rosnie...tylko pozazdrościć