Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Kasya 11:46, 13 lip 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

a co to za hortki ?, zwracaja uwage pieknym pokrojem, one tak same z siebie czy pomagasz ?
Gruszka_na_w... 19:08, 13 lip 2018

la_estrellita napisał(a)

To ui tak lepiej niż u mnie. U mnie albo podwórka rozgrzebane przez kury, albo wszystko poupychane jak leci. Dla mistrzem ogrodnictwa jest moja sąsiadka, która obok siebie posadziła lawendę i azalię. Jedno podlewa nawozem do rodków a drugie posypuje wapnem. A jesienią wyśmiała męża, który jej nazbierał, przywiózł i jeszcze przekopał dwie przyczepki końskiego nawozu.

Masz może zielonego perukowca? Szukam czegoś w tym kolorze do posadzenia na słońcu z berberysami lawendą.

Czasem mnie przeraża brak elementarnej wiedzy przyrodniczej.
Takiej, że nic nie urośnie na 10 cm warstwie "humusu" nawiezionego na pobudowlany, zbity przez ciężkie pojazdy ugór. Żal patrzeć, kiedy po roku widzi się umierające rododendrony.
Dokonałam podobnego miszmaszu, jeśli chodzi o odczyn gleby. Wsadziłam na wrzosowisku Perovskią. Bardzo udane połączenie. Na zdjęciach po lewej w okolicach fioletowej pysznogłówki.

Zielonego perukowca nie mam. Spróbuj zajrzeć tutaj. Dziewczyny wklejaja tam zdjęcia obu odmian.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/584-perukowiec-cotinus-coggygria-royal-purple?page=2
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Figielka 19:14, 13 lip 2018

Wymieniłam dziś perukowce na krzewuszki purpurowe,liatrę i tułacza...( nie wiem jaki ),pysznogłówki.Odkryłam fajny sklep ogrodniczy z bylinami ,niedrogi.
Gruszka_na_w... 19:21, 13 lip 2018

mikina34 napisał(a)

To jest mistrzostwo świata

Działka naprzeciw wciąż jest niezagospodarowana. Nie wiadomo, co tam powstanie. Front planowałam perspektywicznie- z przesłoną. Z drugiej strony wygląda to tak

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:22, 13 lip 2018

Figielko, udanych wyborów życzę.

Gruszka_na_w... 19:32, 13 lip 2018

Kasya napisał(a)

a co to za hortki ?, zwracaja uwage pieknym pokrojem, one tak same z siebie czy pomagasz ?

Kasiu, na froncie rosną głównie hortensje Limelight sadzone pojedynczo lub w trójkącie. Tnę je dosyć wysoko, bo zależy mi na ich wysokości. Stoją sztywno same z siebie. Nie traktuje ich jakoś specjalnie. Raz w miesiącu podlewałam pokrzywową gnojówką. Nawadniania tam nie ma. Jest słonecznie.

Te rosnące wzdłuż zachodniej ściany budynku są niższe.

Gruszka_na_w... 19:37, 13 lip 2018

Rano padało, po południu pogoda zmieniała się jak w kalejdoskopie.

Gruszka_na_w... 19:46, 13 lip 2018

Kawałek modernizowanego cypelka.

Margerytka40 20:01, 13 lip 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Czasem mnie przeraża brak elementarnej wiedzy przyrodniczej.
Takiej, że nic nie urośnie na 10 cm warstwie "humusu" nawiezionego na pobudowlany, zbity przez ciężkie pojazdy ugór. Żal patrzeć, kiedy po roku widzi się umierające rododendrony.
Dokonałam podobnego miszmaszu, jeśli chodzi o odczyn gleby. Wsadziłam na wrzosowisku Perovskią. Bardzo udane połączenie. Na zdjęciach po lewej w okolicach fioletowej pysznogłówki.

Zielonego perukowca nie mam. Spróbuj zajrzeć tutaj. Dziewczyny wklejaja tam zdjęcia obu odmian.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/584-perukowiec-cotinus-coggygria-royal-purple?page=2

Co Ci tam tak kwitnie na ciemny róż,ta wielką plama? Róże?
Gruszka_na_w... 20:07, 13 lip 2018

Margerytka40 napisał(a)

Co Ci tam tak kwitnie na ciemny róż,ta wielką plama? Róże?

Róże. Okrywowe Lovely Fairy (4 sztuki) i The Fairy (3 sztuki). Kwitną do mrozów.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies