Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

mikina34 12:49, 11 lip 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Wybitnie się zdeklasowała.

To prawda, panoszyła się pięknie szkoda, ze się skurczyła...a czy to poniżej to ostrogowiec? masz go jeszcze? czytałam, że mocno się rozłazi po ogrodzie, a na moje suche piaski szukam takich terminatorów w typie ostrogowaca
A teraz uwaga, wczoraj ścięłam cały bób coby (idąc za Twoim przykładem) pociąć na kawałki i przemieszać z ziemią, a tu niespodzianka, nowe zieloniutkie przyrosty z kwiatkami ... w pierwszym odruchu chciałam zostawić, ale rozsądek podpowiadał ciachać, "czego się nie najesz, to się na naliżesz" (jak mawiała moja prababcia - ta to miała wspaniałe powiedzonko o kręceniu się jak g...w przeręblu )
U mnie jesiennie zaczyna się przebarwiać trzmielina oskrzydlona...we wrześniu bedziemy ciemierniki podziwiać
Sorki, że się tak rozpisałam
Gruszka_na_w... 17:43, 11 lip 2018

mikina34 napisał(a)

To prawda, panoszyła się pięknie szkoda, ze się skurczyła...a czy to poniżej to ostrogowiec? masz go jeszcze? czytałam, że mocno się rozłazi po ogrodzie, a na moje suche piaski szukam takich terminatorów w typie ostrogowaca
A teraz uwaga, wczoraj ścięłam cały bób coby (idąc za Twoim przykładem) pociąć na kawałki i przemieszać z ziemią, a tu niespodzianka, nowe zieloniutkie przyrosty z kwiatkami ... w pierwszym odruchu chciałam zostawić, ale rozsądek podpowiadał ciachać, "czego się nie najesz, to się na naliżesz" (jak mawiała moja prababcia - ta to miała wspaniałe powiedzonko o kręceniu się jak g...w przeręblu )
U mnie jesiennie zaczyna się przebarwiać trzmielina oskrzydlona...we wrześniu bedziemy ciemierniki podziwiać
Sorki, że się tak rozpisałam

Ostrogowca nigdy nie miałam. Aż sprawdziłam jak wygląda, żeby skojarzyć, która to roślina może go przypominać.
To czerwonawe obok pysznogłówki to firletka chalcedońska. Też się skurczyła. Te kwiatuszki na bobie dałyby malutkie strączki. Gra niewarta świeczki.

Warzywnik zachęcał do prac.

Ale najpierw postanowiłam się zająć wykopaniem tujki Aureospicata i ostatniego jałowca Blue Carpet. Operacja się udała. W miejsce jałowca wsadziłam dwa bukszpany i turzyce ID. Dalsze prace uniemożliwiło mi urwanie chmury.

Po raz pierwszy, od kiedy mieszkamy, przelała się studnia chłonna. Ma 4800 l pojemności. Troszkę rzucało gradem, ale w miarę delikatnie.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:53, 11 lip 2018

Kiedy tak sobie pieliłam frontową, to pod krzaczkami i drzewami wilgoci wielkiej nie było. Ten mocny deszcz się nie zmarnuje. Hortensje i miskanty będą zadowolone.

Trzmielina pod brzózką jeszcze zielona.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kasya 18:23, 11 lip 2018

Chciałabym urwanie chmury ale bez gradu
Gruszka_na_w... 19:00, 11 lip 2018

Kasya napisał(a)
Chciałabym urwanie chmury ale bez gradu

Przy braku kanalizacji burzowej to nie zawsze jest miłe. Roślinki u mnie ładnie wchłonęły wodę, ale sąsiedzi z trawniczkami muszą pompować wodę.
tulucy 23:36, 11 lip 2018

Deszcz i u mnie i równie przydatny
mikina34 08:30, 12 lip 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ależ Ty masz porządeczek w warzywniku

Tu gdzie mieszkam popadało wczoraj tak jak powinno, gęsto, swobodnie i długo, ciekawe czy ogród też dostał swoja dawkę wody, bo na Majówce jest jakieś miejsce zaklęte, wszystkie deszcze omijają ją szerokim łukiem

Gruszka_na_w... 18:21, 12 lip 2018

tulucy napisał(a)
Deszcz i u mnie i równie przydatny

Dzisiaj wyraźnie chłodniej, niebo zasnute i popaduje przelotnie.

Owadów niewiele.

Rabata frontowa wchodzi w swoje apogeum.

AnnaCh 18:23, 12 lip 2018

U mnie właśnie burza przeszła, troszkę podlało, w nocy też delikatnie padało Dobrze, bo sucho jak na pustyni.
Pozdrawiam Haniu
Zaglądałam, ale tylko na szybciocha, jak się skończyła sprawa z placem zabaw? Widziałaś co robią moi sąsiedzi?
Gruszka_na_w... 18:30, 12 lip 2018

mikina34 napisał(a)

Ależ Ty masz porządeczek w warzywniku

Tu gdzie mieszkam popadało wczoraj tak jak powinno, gęsto, swobodnie i długo, ciekawe czy ogród też dostał swoja dawkę wody, bo na Majówce jest jakieś miejsce zaklęte, wszystkie deszcze omijają ją szerokim łukiem

"Zaklęte miejsce na Majówce" brzmi intrygująco.

Warzywnik w tym sezonie jest zagadką. Wykopałam czosnek. 1/4 ubiegłorocznych zbiorów, a główki nie porywają wielkością. Duża jest cebula z dymki. Wyrwałam dzisiaj i rozłożyłam do suszenia. Ładnie rosną ogórki, dyniowate i pomidory.
Rabata po bobie i groszku przekopana. Dodałam tam wiórków rogowych.

Po opadach niektóre byliny padły.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies