Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

AnnaCh 23:03, 16 lip 2018

A robiłaś sos słodko-kwaśny z cukinii do słoików?
Cieszę się, że tak piszesz, bo moja cukinie też jeszcze maleństwo, późno siałam, ale liczę, że jeszcze pojem Uwielbiam placki,takie jak ziemniaczane, tylko z cukinii, dla mnie lepsze
Gruszka_na_w... 23:09, 16 lip 2018

Patrzyłam na ten przepis. Może się zmobilizuję.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Brzozowadzie... 23:20, 16 lip 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Patrzyłam na ten przepis. Może się zmobilizuję.

Witaj Haniu Podrzucę jeszcze propozycje:
- zupa krem z cukini z pomidorami,
- przekrojone wzdłuż cukinie, wydrążone i natarte solą i czosnkiem obkładam pomidorami i mozarellą w plastrach i zapiekam - tak na lekką kolację.
- i oczywiście ulubiony pasztet moich chłopców z cukini podawany z sosem jogurtowo - czosnkowym.
Gdybyś była zainteresowana, a nie miała tych przepisów, to daj znać - podrzucę. Ściskam ciepło!
la_estrellita 23:41, 16 lip 2018

Moja cukinia ma jedynie ciepło. Dobrej gleby niestety nie dostała. Będzie co będzie.

Podobno świetny jest dżem z cukinii ale nie miałam okazji spróbować. Moja siostra robi pyszny keczup. Mogę podpytać o przepis.

Edit: zapomniałam dopisać, że ja najczęściej robię faszerowaną kaszą i warzywami.
Gruszka_na_w... 00:10, 17 lip 2018

Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Jutro zrobię zapiekane z kaszą jaglaną i warzywami, upiekę też pasztet, bo na obrazkach wygląda smakowicie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:11, 17 lip 2018

Eksperyment kulinarny z pasztetem niezbyt się udał. Mimo odstawienia utartej cukinii na godzinę do odcieknięcia, miała za dużo wilgoci. Trzeba to zrobić z dociskiem fizycznym.
Pada od rana. Ogród w deszczu
z fotelika na tarasie

i z ganku

Kiszę ogórki.
mrokasia 16:17, 17 lip 2018

Wpadłam w odwiedziny, widzę że u Ciebie też mokro .
Ja cukinię dodaję do kotletów z mięsa mielonego - ścieram na grubych oczkach, dodaje dużo koperku, sól, pieprz. Cukinię trzeba odcisnąć z soku. Kotlety wychodzą pyszne, mięciutkie - polecam .
Gruszka_na_w... 16:50, 17 lip 2018

mrokasia napisał(a)
Wpadłam w odwiedziny, widzę że u Ciebie też mokro .
Ja cukinię dodaję do kotletów z mięsa mielonego - ścieram na grubych oczkach, dodaje dużo koperku, sól, pieprz. Cukinię trzeba odcisnąć z soku. Kotlety wychodzą pyszne, mięciutkie - polecam .

Odcisnęłam, ale chyba za słabo. Pozostaję w nadziei, że po schłodzeniu bardziej się ten pasztet będzie trzymał kupy. Na gorąco przyjął postać potrawki z cukinii.
paniprzyroda 18:55, 17 lip 2018

Ogród nawet w deszczu radosny. Ogórków nie kiszę, ale codziennie coś piekę, będę kalorie spalać jak przestanie padać
Gruszka_na_w... 19:44, 17 lip 2018

paniprzyroda napisał(a)
Ogród nawet w deszczu radosny. Ogórków nie kiszę, ale codziennie coś piekę, będę kalorie spalać jak przestanie padać

Mało nas do pieczenia. Szkoda, bo owoców w tym roku jest wyjątkowo dużo.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies