Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 18:40, 12 lip 2018

AnnaCh napisał(a)
U mnie właśnie burza przeszła, troszkę podlało, w nocy też delikatnie padało Dobrze, bo sucho jak na pustyni.
Pozdrawiam Haniu
Zaglądałam, ale tylko na szybciocha, jak się skończyła sprawa z placem zabaw? Widziałaś co robią moi sąsiedzi?

Wysłałam do nich pismo z prośbą o przeniesienie. Zero reakcji. Zakończyłam więc z nimi etap dobrosąsiedzkich stosunków. Omijam wzrokiem. Smutne.
Myślałam o Tobie od jakiegoś czasu. A w zasadzie o egzaminie. Mam nadzieję, że wszystko poszło dobrze. Zaraz zajrzę, co tam się dzieje u Ciebie za płotem.

Proso Heavy Metal, krwiściąg i rozchodnik Carl.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wendy79 20:52, 12 lip 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Robi wrażenie! Na pewno Wasz ogród jest oazą zieleni w okolicy
Gruszka_na_w... 21:39, 12 lip 2018

Wendy79 napisał(a)

Robi wrażenie! Na pewno Wasz ogród jest oazą zieleni w okolicy

W sąsiedztwie są głównie trawniki z tujami na obwodzie. Na froncie czasem pojawia się kwadratowa rabatka obłożona kostką, wyścielona włókniną, przysypana 2 cm warstwą białej Marianny z wierzbą Hakuro po środku, rachitycznym rododendronem, płożącym jałowcem i kilkoma lawendami.
Ale zaczynają pojawiać się pierwsze drzewiaste jaskółki. Szczepiony wiąz i szczepione catalpy.
W zasadzie wciąż robię za dziwoląga.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Figielka 21:44, 12 lip 2018

Haniu, czy masz perukowca podolskiego?
Gruszka_na_w... 22:03, 12 lip 2018

Figielka napisał(a)
Haniu, czy masz perukowca podolskiego?

Mam. Odmianę bordowolistną.
Wymaga ubogiej wapiennej gleby. Nie lubi nadmiaru wilgoci.
Zdjęcia sprzed dwóch lat
czerwiec

W lipcu ma peruczki, które nadają mu nieco ponury wygląd

A najpiękniejszy jest jesienią, kiedy się przebarwia (październik)

Figielka 22:07, 12 lip 2018

Dzięki za info.Własnie kupiłam 3 sztuki w celu przysłonięcia widoku na podwórko. Tam jest słaba ziemia. U siebie wstawię zdjęcie.Fajne kolory jesienią.
Figielka 22:56, 12 lip 2018

Dziś za późno, jutro pójdę na miejsce zobaczyć . Nie wiem czy nie będzie za wąsko jak urosną. Może znajdę lepsze miejsce.
la_estrellita 09:29, 13 lip 2018

W sąsiedztwie są głównie trawniki z tujami na obwodzie. Na froncie czasem pojawia się kwadratowa rabatka obłożona kostką, wyścielona włókniną, przysypana 2 cm warstwą białej Marianny z wierzbą Hakuro po środku, rachitycznym rododendronem, płożącym jałowcem i kilkoma lawendami.
Ale zaczynają pojawiać się pierwsze drzewiaste jaskółki. Szczepiony wiąz i szczepione catalpy.
W zasadzie wciąż robię za dziwoląga.

To ui tak lepiej niż u mnie. U mnie albo podwórka rozgrzebane przez kury, albo wszystko poupychane jak leci. Dla mistrzem ogrodnictwa jest moja sąsiadka, która obok siebie posadziła lawendę i azalię. Jedno podlewa nawozem do rodków a drugie posypuje wapnem. A jesienią wyśmiała męża, który jej nazbierał, przywiózł i jeszcze przekopał dwie przyczepki końskiego nawozu.

Masz może zielonego perukowca? Szukam czegoś w tym kolorze do posadzenia na słońcu z berberysami lawendą.
mikina34 11:31, 13 lip 2018

To jest mistrzostwo świata

mikina34 11:39, 13 lip 2018

"Zaklęte miejsce na Majówce" brzmi intrygująco.

Bo to jest zaklęte miejsce miejscowość gdzie mam "kawałek zielonego" nazywa się Majówka, ten kawałek terenu leży jakoś tak dziwnie w małym zagłębieniu, jak 500m wcześniej i dalej jest 0st to u nas na bank będzie przymrozek, gdzie indziej jest 23st u nas 20st, wszędzie pada, ulewy po kolana, u nas spadną trzy krople deszczu i jeszcze nie wiadomo czy to przypadkiem ptak Cie nie obsikał
Ale wczoraj sprawdziłam poziom opadów - 8 l/m2, dobre i tyle

Musze wiórków rogowych podsypać na rabatę, dobrze, że napisałaś