Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

tulucy 10:09, 30 lip 2018

Smutny weekend był
AgataP 10:34, 30 lip 2018

Widzę, że ogród coraz bardziej przesłania Cię od sąsiadów... to dobrze
Brzozowadzie... 15:30, 30 lip 2018

Cześć Haniu, wpadłam Na chwilę na O. na kawkę pomiędzy wyjadową, u Ciebie zawsze najlepiej Czy wiesz, że ja nadal czytam Twój wątek z długopisem w reku? Podpowiedz mi, proszę, do czego można używać wiórów rogowych i kiedy? Pierwszy raz się z nimi spotykam. Czy jesienią można pod róże, czy nie bardzo, bo to spora dawka azotu?
Te wysokie trawy przy tarasie jak się zwą? No rzesz, pięknie masz!
Ach ta frontowa... Po nocach mi się śni.
Buziaki ślę.
Pszczelarnia 17:24, 30 lip 2018

Haniu, Rurę często odwiedzałaś? Ja namiętnie. Kiedyś, dawno temu.
Ale nie tak dawno byłam jeszcze na koncercie TS.

I żar leje się z nieba. Susza przeokrutna.
Gruszka_na_w... 21:19, 30 lip 2018

AgataP napisał(a)
Widzę, że ogród coraz bardziej przesłania Cię od sąsiadów... to dobrze

Przesłania wybiórczo, ale strategicznie istotne miejsca są już zamaskowane.
Żeby tak jeszcze zagłuszał...

Tu jeszcze trochę brakuje

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:41, 30 lip 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Cześć Haniu, wpadłam Na chwilę na O. na kawkę pomiędzy wyjadową, u Ciebie zawsze najlepiej Czy wiesz, że ja nadal czytam Twój wątek z długopisem w reku? Podpowiedz mi, proszę, do czego można używać wiórów rogowych i kiedy? Pierwszy raz się z nimi spotykam. Czy jesienią można pod róże, czy nie bardzo, bo to spora dawka azotu?
Te wysokie trawy przy tarasie jak się zwą? No rzesz, pięknie masz!
Ach ta frontowa... Po nocach mi się śni.
Buziaki ślę.

Wiórki rogowe zawierają mikroelementy, pożyteczną florę bakteryjną, wpływają na rozluźnienie gleby. Azotu nie zawierają. Najlepiej je stosować w momencie przygotowania gleby do nasadzeń. Kiedy sadzi się róże warto sypnąć garść w dołek razem z obornikiem. Trzeba tylko pilnować, żeby korzenie nie miały bezpośredniego kontaktu z obornikiem.
Zaczęłam ich używać po lekturze bloga Kasi Bellingham

Trawy przy tarasie to głównie miskanty w odmianach. Te najwyższe to giganteusy. Musiałam ich użyć, bo nie było innej możliwości zrobienia szybkiej przesłony balkonu i tarasu sąsiada. Rosną tam też gracilismusy, miskant Kleine Fontane i rozplenice.

Na tym zdjęciu widać jak blisko jest ogrodzenie.

A front musi maskować nieużytki i betonowy trójnóg.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 21:53, 30 lip 2018

No i co? Znowu chcę, żebyś mnie adoptowała .
tulucy 21:58, 30 lip 2018

I ja, i ja, jestem grzeczna i sprzątam po sobie
Gruszka_na_w... 22:04, 30 lip 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Haniu, Rurę często odwiedzałaś? Ja namiętnie. Kiedyś, dawno temu.
Ale nie tak dawno byłam jeszcze na koncercie TS.

I żar leje się z nieba. Susza przeokrutna.

W Rurze miałam praktyki studenckie, dorabiałam tam też jako kolporter biletów na koncerty. Byłam jednym z pionków przy organizacji Jazzu nad Odrą.
U nas też żar. Dobra pogoda na suszenie pomidorów.
A hortensjom żółkną liście. Warzywnik jako tako się trzyma. Mnóstwo pszczół się uwija przy kwitnącej mięcie.

Gruszka_na_w... 22:13, 30 lip 2018

mrokasia napisał(a)
No i co? Znowu chcę, żebyś mnie adoptowała .

tulucy napisał(a)
I ja, i ja, jestem grzeczna i sprzątam po sobie

Na co Wam taka wyrodna matka? Musiałybyście chodzić spać o 19:30. Już nawet sprzątanie nie było tak ważne jak ta możliwość chwycenia wieczornych godzin dla siebie. Zwykłam wtedy mówić, że mój dzień się zaczął.

Macie piękne ogrody. Doceniam Wasze opinie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies