Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 22:08, 01 sie 2018

Agnieszko, podziwiam. Przetwarzanie ograniczyłam do minimum.
Spiżarnia w domu to jeden z lepszych pomysłów. Już sobie bez niej nie wyobrażam życia. Całkowicie mi odpadło szukanie czegokolwiek w czeluściach szafek. Wszystko mam pod ręką. Ale przetwory trzymam w części gospodarczej garażu.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
AnnaCh 00:10, 02 sie 2018

Haniu, ale te pomidory zalewasz olejem, wkładasz do lodówki i co?... Stoją tam rok? Nie mam tyle miejsca w lodówce
mikina34 08:42, 02 sie 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Rany, z samego opisu zrobiłam się głodna,a patrząc na zdjęcie się pośliniłam
Moje pomidory jeszcze cały czas zielone, za to ogromne ... Jak się nie załapię na słońce to spróbuje w piekarniku Co prawda, nie mam typowo do suszenia ale co mi szkodzi spróbować
paniprzyroda 08:51, 02 sie 2018

Lato, lato... łyk zimnej wody z miętą i różą to jest to
Kawa 09:57, 02 sie 2018

jeju jak ty masz pięknie
Gruszka_na_w... 12:18, 02 sie 2018

AnnaCh napisał(a)
Haniu, ale te pomidory zalewasz olejem, wkładasz do lodówki i co?... Stoją tam rok? Nie mam tyle miejsca w lodówce

Rok stoi ostatni słoiczek resztkami na dnie. Możesz zalać gorącym olejem. Wybrałam zimny, żeby uniknąć strat witaminowych spowodowanych wysoką temperaturą.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:27, 02 sie 2018

mikina34 napisał(a)

Rany, z samego opisu zrobiłam się głodna,a patrząc na zdjęcie się pośliniłam
Moje pomidory jeszcze cały czas zielone, za to ogromne ... Jak się nie załapię na słońce to spróbuje w piekarniku Co prawda, nie mam typowo do suszenia ale co mi szkodzi spróbować

W piekarniku trzeba suszyć z otwartymi drzwiczkami, żeby wilgoć odparowała. Te olbrzymie pomidory mogą być za bardzo soczyste. Ewentualnie krój je w ćwiartki lub ósemki.
Dzisiaj znowu skwar. Idealne warunki do suszenia. Na rogu balustrady już leży kolejna blaszka.

Gruszka_na_w... 12:32, 02 sie 2018

paniprzyroda napisał(a)
Lato, lato... łyk zimnej wody z miętą i różą to jest to

Źle znoszę tropikalne upały. Nawet cień nie przynosi ulgi. I te ciężkie noce. Spać nie można. Może trzeba wynieść łóżka na taras? Hortensje przekwitają tak szybko. Te za ławeczką przypalone.

Gruszka_na_w... 12:33, 02 sie 2018

Kawa napisał(a)
jeju jak ty masz pięknie

Kawciu, dziękuję za miłe słowo.
Trochę cienia

mikina34 15:19, 02 sie 2018

Haniu, zgodnie z zapowiedzią chwiałabym Cie kolejny raz wykorzystać Podrzuć proszę jakiś pomysł na krzew na słoneczną i niezbyt wilgotną rabatę. Rabata jakieś 5-6m długa, prosta, brakuje mi jakichś wyższych akcentów, rośnie tam (a przynajmniej się stara ) podzielony na 3 części miskant Silberspine, bordowe rozchodniki, różowe chryzantemy i fioletowy kosowiec. I w miejsce tego kłosowca potrzebuję jakieś wyższe 2-3 akcenty.

Czy ty wiesz, że jak myślałam nad tym bzem Tower Black, to było skolko godno a teraz na złość koło mnie nie ma? No granda normalnie...wrrr... ale czekam cierpliwie, znajdę go