Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:00, 21 wrz 2018

polinka napisał(a)

Haniu, tym mocznikiem to tylko drzewa owocowe opryskujesz?

Zaczynam od sadu i róż. Jeśli jakieś drzewka miały problem z grzybem na liściach to opryskuję te opadłe liście. Szybciej się rozłożą. Mocznik służy zapobiegawczo pojawianiu się parcha na jabłoniach, ale u siebie stosuję go też u grusz (na rdzę), u wiśni (na czarną plamistość). W tych dwóch ostatnich przypadkach to działanie profilaktyczne. Zarodniki grzybów osiadłe na liściach wraz z liściem ulegają rozłożeniu.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:06, 21 wrz 2018

Agatko, te płaczące wiązy to bardzo delikatne drzewka.

Jesiennie

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:17, 21 wrz 2018

Idzie ku nam burzowy front atmosferyczny. Jest już na wysokości Jeleniej Góry. Może popada.
Skosiłam trawniki i była to najmilsza czynność w ciągu minionego tygodnia. Głowa mi odpoczęła.
Oswajam się z myślą zakończenia sezonu w warzywniku. Do wykopania jest seler, buraki i marchew. Trzeba przyciąć liście porów, żeby nie wygniwały.
Pewnie zacznie się narzekanie na zimne wiatry i deszcze, ale przed nami czas złotej jesieni. Pewnie będzie na początku października.
Tojad

Brzozowadzie... 21:30, 21 wrz 2018

Ależ Ty masz pięknie! Jak na impresjonistycznych płótnach...
Tak, wiem, że ten wiąz delikatny, już się o tym przekonałam.A ja też, szczerze mówiąc, nie lubię form płaczących, to akurat wybór M, trzeba teraz chuchać i dmuchać
Mocznik kupujesz przez internet?
Ściskam ciepło. P.S. Obsadziłam dziś drugą wyspę brzozową. Nie czuję kręgosłupa...Wróć, bardzo go czuję Ale jestem zadowolona, że zdązyłam przy pięknej pogodzie
Toszka 21:48, 21 wrz 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Założenia sadu gratuluję. Oby jak najszybciej owocował i dawał ładny plon.

Kiedy drzewkom owocowym zaczynają opadać liście, robię bardzo dokładny oprysk liści i kory 5% roztworem mocznika (1.2 kg mocznika na 10 l wody). Tym roztworem opryskuję też róże.
Wiosną przy okazji oprysku iglaków i grabów, opryskuje też sad promanalem i miedzianem. W sezonie robię oprysk propionianem wapnia - zwłaszcza gruszom.

to wychodzi 12%

0,5 kg na 10 litrów daje 5%
jesienny oprysk drzew robi się pod koniec października.
Gruszka_na_w... 21:55, 21 wrz 2018

Toszka napisał(a)

to wychodzi 12%

0,5 kg na 10 litrów daje 5%
jesienny oprysk drzew robi się pod koniec października.

Już poprawiłam błąd. Pomroczność miałam. Oprysk robię, kiedy mniej więcej 1/4 liści opadnie.
Gruszka_na_w... 21:58, 21 wrz 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Ależ Ty masz pięknie! Jak na impresjonistycznych płótnach...
Tak, wiem, że ten wiąz delikatny, już się o tym przekonałam.A ja też, szczerze mówiąc, nie lubię form płaczących, to akurat wybór M, trzeba teraz chuchać i dmuchać
Mocznik kupujesz przez internet?
Ściskam ciepło. P.S. Obsadziłam dziś drugą wyspę brzozową. Nie czuję kręgosłupa...Wróć, bardzo go czuję Ale jestem zadowolona, że zdązyłam przy pięknej pogodzie

U mnie juz mocno powiewa i grzmi.
Mocznik kupuję w lokalnym sklepiku nasienno-narzędziowo-nawozowym. Taka pakamerka dla działkowców. Zima sprzedają karmę dla ptaków.

Kręgosłup ogrodnika należy dopieszczać. Zamów sobie wieczorny masaż.
JoannA 22:20, 21 wrz 2018

Czy mogę 5% roztworem mocznika opryskac również róże?
Toszka 22:39, 21 wrz 2018

JoannA napisał(a)

Jesli robić opryski pro-zdrowotne w sezonie, w fazie liści to oprysk musi być 1,5%. Nie więcej. I te opryski mozna robić do końca lipca zarówno na rdzę gruszy, jak i na kędzierzawość brzoskwini, oraz na drzewach drobnopestkowych na czarną plamistość, którą łapią m.in róże.

Jesienny oprysk robimy kiedy rosliny wchodzą w fazę spoczynku od połowy października. Tu oprysk 5%. Wszystko uzaleznione jest od pogody.
Jeśli w tym stężeniu zrobi się zbyt wczesny oprysk to zadziała jak nawóz azotowy, a nie oprysk p/grzybowy.
Gruszka_na_w... 22:39, 21 wrz 2018

JoannA napisał(a)

Asiu, u siebie pryskam. Nie zawsze dokładnie udaje się wyzbierać chore liście. Trzeba tylko pamiętać, że ma to być oprysk drobnokropelkowy, a nie zlewanie. Mocznik to spora dawka azotu. Nie chcemy, żeby dostał się w obręb korzeni.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies