Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gosiek33 21:11, 07 paź 2018

Dwa razy do roku można
jolanka 21:17, 07 paź 2018

U mnie strach cokolwiek palić ale eM zrobił z jednej taczki przenośne palenisko i takie drobne rzeczy np. pędy róż spala na niej z daleka od lasu Pilnujemy tylko aby ogień był niewielki
paniprzyroda 21:19, 07 paź 2018

Wiatr zrzucił mi połowę Laguny z pergoli tydzień temu. Przycięłam wobec tego solidnie resztę, widzę, że też kolczaków nie oszczędzasz
tulucy 21:25, 07 paź 2018

Ja przycinam na drobno róże i do worka. Trudno... Najwyżej gdzieś dziura będzie...
Gruszka_na_w... 21:42, 07 paź 2018

To ja już nie wiem, jak Wy te róże tniecie. U mnie jest makabryczna ilość odpadów. Z połowy pergoli było kilkanaście wiader. Gdybym to miała palić po badylku, to zeszłoby mi ze dwa miesiące.
Mariolko, wiosną będzie troszkę lżej.
Ręce mi opadły po obejrzeniu prognozy na kolejny tydzień. 25 stopni i bez deszczu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
JoannA 21:47, 07 paź 2018

Cudowna jesien Haniu.
Rabaty az plona od czerwieni.
U nas powoli pojawiaja sie kolorki, ale na taki efekt jak u Ciebie dlugo trzeba bedzie czekac.
Prognozy na najblizsze dni tez mnie przerazaja.
kwartet 22:21, 07 paź 2018

Hania jak ty to wszysto na czuja sadziłaś, to ja też chcę takiego czuja mieć.
Ale ogniśćie,spacerkiem powolutku się przeszłam, że też ty tak daleko ogródkujesz(tu następuje wzdechnięcie).
mikina34 09:26, 08 paź 2018

Haniu, u Ciebie faktycznie bajecznie kolorowo, u mnie ambrowiec na razie odrobinkę żółtego załapał, za to czerwieni się klon brandywine, wpada (jak sama nazwa wskazuje) w wino . Reszta jak na razie podsycha zamiast się przebarwiać
Biegnę do Pszczółki w kwestii drzewek ozdobnych
Pszczelarnia 10:15, 08 paź 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Specjalistką od ozdobnych jabłonek jest Ewa-Pszczółka. Kupuje je na miejscu w kórnickiej szkółce (nie prowadzą sprzedaży wysyłkowej, ale może mają stronę internetową z opisem gatunków).
U mnie rosną trzy. Najpiękniej Ola. Adirondock jest kolumnowa, a Royality trochę smutna przez bordowe liście.
Kiedyś rozważałam jeszcze zakup gruszy ozdobnej Chanticleer (piękne jesienne przebarwienia, wiosenne kwitnienie), ale skończyło mi się miejsce na drzewka.
Te ozdobne drzewka są fajne, bo rosną kompaktowo.

I w Rogowie, i w Opolu, i koło Końskowoli i u Finki, i w Sosnowej. Jak już nie mam miejsca u siebie, to sadzę u siostry (dziś właśnie jedną Olę nad ławką)

Dobrze, że gruszy nie kupiłaś - to jednak alejowe drzewo, kolumna wielka i piękna. Mam 5 i znam je dobrze z jednej poznańskiej ulicy. Stłoczyłaby Twój ogród i inne drzewa w takim układzie.
Brzozowadzie... 10:38, 08 paź 2018

A ja tylko raz przycięłam New Dawn na frontowej zeszłej jesieni i zmarzła. Żalu nie było, bo i tak szła do przesadzenia ale jednak. Chyba, że z grzeczności tak zrobiła... Kolory pyszne u Ciebie, u nas na Mazowszu zielono No, od dwóch dni obserwuję powolne przebarwianie lipy i dębu przed domem. Tak, że ten, jesień idzie...