Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 18:52, 11 lut 2019

Poppy napisał(a)
Ale nacielas Ale co racja, to racja, lepiej teraz, niz podeptac wychodzace cebulowe. Bedziesz je ciachac i kopostowac?

Mam taka maszynę, która tnie mi te gałęzie na drobne zrębki. Tymi zrębkami ściółkuje rabaty. Zwykle po roku się rozkładają.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:56, 11 lut 2019

mikina34 napisał(a)

Dziękuję Ci pięknie wypróbowałam i działa

Ja jeszcze nic nie działałam, bo wszędzie śnieg leży. Zrobiłam zdjęcia jabłonek, wkleję je u siebie, może jak mówisz nie jesteś ekspertem ale nie ma to jak własne doświadczenie

A serbskie świerki to teraz? Bo mam takiego z trzema czubkami

Serbów nie tnę w ogóle, ale z tego co pisała Toszka sztywniejsze iglaki tnie się w marcu. Dopytaj.
Ciesze się, że podlinkowanie działa.
Czekam więc na zdjęcia owocowych. Wspólną siłą forum pewnie zabieg cięcia się uda.
Naparstnice będą!

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
roma2 19:13, 11 lut 2019

Agatka coś wspominała, że zgarnęłaby od Ciebie trchę imperaty. Ja bym zgarnęła cały Twój przedogródek . Zaczynam myśleć o swoim. Ale na spokojnie, bo muszę tam przygotować porządnie ziemię. Łatwo nie będzie, ponieważ w moim przedogródku króluje oczyszczalnia. Ziemia licha, na dodatek panowie zapomnieli o co prosiłam i podglebie rozwlekli na wierzchu.
Gruszka_na_w... 19:32, 11 lut 2019

roma2 napisał(a)
(...) przedogródek . Zaczynam myśleć o swoim. Ale na spokojnie, bo muszę tam przygotować porządnie ziemię. Łatwo nie będzie, ponieważ w moim przedogródku króluje oczyszczalnia. Ziemia licha, na dodatek panowie zapomnieli o co prosiłam i podglebie rozwlekli na wierzchu.

Rodki się sprawdzą, trawiszcza, runianka
roma2 19:34, 11 lut 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Rodki się sprawdzą, trawiszcza, runianka

Takiego mam plana Haniu
Zana 19:38, 11 lut 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Czy zostało? Jasne, że tak.

To ja Cię podziwiam, że Ty to ogarniasz co gdzie uciąć, żeby coś sensownego zostało
Mgduska 19:55, 11 lut 2019

Cha, pogoda wczoraj byłą przyzwoita, to i ja ciachnęłam trawsko, co się już zaczęło kłaść na okoliczne towarzystwo. Krzaków jeszcze się boję
Zazdraszczam Ci tej rozdrabniarki - mam dwa marzenia co do maszyn przydatnych w ogrodzie - glebogryzarka i rozdrabniarka... Ach, jak bym sobie poglebogryzła i porozdrabniała!
Gruszka_na_w... 20:13, 11 lut 2019

Zana napisał(a)

To ja Cię podziwiam, że Ty to ogarniasz co gdzie uciąć, żeby coś sensownego zostało

Co roku wycinam 1-2 najstarsze gałęzie, tym sposobem krzew się nie starzeje.
Gruszka_na_w... 20:21, 11 lut 2019

Mgduska napisał(a)
Cha, pogoda wczoraj byłą przyzwoita, to i ja ciachnęłam trawsko, co się już zaczęło kłaść na okoliczne towarzystwo. Krzaków jeszcze się boję
Zazdraszczam Ci tej rozdrabniarki - mam dwa marzenia co do maszyn przydatnych w ogrodzie - glebogryzarka i rozdrabniarka... Ach, jak bym sobie poglebogryzła i porozdrabniała!

Od momentu przeprowadzki raz w roku kupowałam jakiś potrzebny sprzęt. Cos tam dostałam w prezencie. Po 4 latach uzbierał się podstawowy zestaw. Glebogryzarka już mi jest zbędna. Nie miałaby już terenu do gryzienia. A wcześniej miałam opory przed jej użyciem. Obawiałam się, że mi posieka korzenie chwastów (perzu) i narobię sobie problemu. Inna sprawa, że nasze gabaryty mogłyby spowodować to, że glebogryzarka zaczęłaby nami miotać. czasem trudno nad nią zapanować.
paniprzyroda 20:55, 11 lut 2019

Poczytałam wcześniej, podziwiałam relację z podróży. Sporo już ogarnęłaś, u mnie to jeszcze niemożliwe, może coś w tygodniu ruszę, jak obeschnie. Zrębkujesz świeże gałęzie, czy czekasz aby przeschły? Glebogryzarka służy nam od lat, ale gabaryty starego warzywnika są inne, wiosną i tak traktor wjeżdżał przy okazji wczesnych upraw w polu. Potem glebogryzarka przed sianiem, by dobroci wymieszać i spulchnić ziemię. Agregatu czy szpadla nie zastąpi