Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:41, 08 lut 2019

roma2 napisał(a)
Niemożliwa jesteś w tym spokojnym działaniu !. Zaczynam się zastanawiać, czy Ty na prawdę istniejesz Jeśli tak to sie baaardzo cieszę!

Teraz "poważnie". Mam urodziny w marcu. I zażyczyłam sobie na urodziny (w zeszłym roku) prezent w postaci rębaka. Przyszli ofiarodawcy chcąc sprostać moim wymaganiom, zaczęli się dopytywać o szczegóły, tak by był potrzebny (znają mnie i bali się cobym im tego rębaka co mi sie nie podoba nie podała na obiad). Wszystko było dobrze, do czasu, gdy uświadomiłam sobie, że ja nie mam co wkładać do rębaka. .

No co?! Codziennie coś tam robię przez 1- 1,5 godzinki. To chyba jest niespiesznie?
Zakupuje sprzęty wtedy, kiedy zaczynam odczuwać potrzebę ( a nie chęć )
Przez pierwsze 4 lata wystarczyły mi do cięcia żywopłotu ręczne nożyce, a do przycinania sekator jedno- i dwuręczny. Kiedy zauważyłam, że nieco omdlewają mi ręce przy szatkowaniu miskantów i gałęzi oraz przy cięciu żywopłotu, zakupiłam sobie akumulatorowe nożyce i zrębarkę. Dzięki temu boleści związane z posiadaniem ogrodu są mniejsze. A przy zrębkowaniu to nawet można snuć różne myśli.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:47, 08 lut 2019

mrokasia napisał(a)
U mnie śniegu tyle nie ma, na piaskach szybciej wszystko obsycha a i tak bagno na drodze...
Mam w planach na weekend małe sprzątanko, zobaczymy czy się uda .

Po raz pierwszy od wielu lat u nas najdłużej trzymają się zimowe akcenty. W sumie to nastawiona byłam tydzień temu na ogrodowe prace. W sobotę było 10 stopni. A w niedziele taka niespodzianka.
Plany na weekend mamy podobne.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
jolanka 20:48, 08 lut 2019

Hania, szalona dziewczyna z Ciebie. Pora roku nie jest dla Ciebie ważna do roboty Ja jeszcze śpię jak misie Już cięłaś choiny? Można? Ja tylko podcięłam brzozy i dwie jabłonki Może w przyszły tygodniu będzie fajna pogoda to trochę sprzątnę w ogrodzie.
Gruszka_na_w... 20:54, 08 lut 2019

jolanka napisał(a)
Hania, szalona dziewczyna z Ciebie. Pora roku nie jest dla Ciebie ważna do roboty Ja jeszcze śpię jak misie Już cięłaś choiny? Można? Ja tylko podcięłam brzozy i dwie jabłonki Może w przyszły tygodniu będzie fajna pogoda to trochę sprzątnę w ogrodzie.

Danusia zaleciła ciąć choinę w lutym, to się posłuchałam. A jak już wyciągnęłam z kącika ogrodnika te narzędzia tnące, to co mam je znowu chować?
mikina34 20:58, 08 lut 2019

Haniu, moje jabłonki maluchy jeszcze, jutro je obfocę to mi powiesz czy i gdzie ciachać. Grusz na razie nie mam, brzoskwinia na pewno do cięcia bo krzaczor z niej, no i czereśnie i wisnie też do cięcia, aaa i śliwki.

Roma ma rację, Ty jakiś terminator normalnie Ale wiąz rules
Gruszka_na_w... 21:08, 08 lut 2019

mikina34 napisał(a)
Haniu, moje jabłonki maluchy jeszcze, jutro je obfocę to mi powiesz czy i gdzie ciachać. Grusz na razie nie mam, brzoskwinia na pewno do cięcia bo krzaczor z niej, no i czereśnie i wisnie też do cięcia, aaa i śliwki.

Roma ma rację, Ty jakiś terminator normalnie Ale wiąz rules

Monia, nie jestem ekspertem od ciecia. Ty może sobie wygooglaj lepiej jakiś fachowy rysunek np. taki cięcie jabłoni

Moje jabłonki to nigdy nie chciały wyglądać tak jak te na obrazkach, wiec cięłam na oko. Teraz żałuję, że tylko na jednej zrobiłam poziomowanie (odginanie) gałązek. Ona ze wszystkich jakie mam przypomina rasowe drzewko owocowe.

Wiśnie, śliwy i czereśnie zostaw teraz bez cięcia.
Dragonka 21:17, 08 lut 2019

Ośmielam się ujawnić i ja Haniu, dzisiaj Anda wspomniała u mnie o Gertrudzie Jekyll i jak tylko zobaczyłam jej 'plamy kolorów' uśmiechnęłam się myśląc o tym, co Ty mi poradziłaś. Dziś nawet udało mi się 'załapać' troszkę z planowaniem w ten sposób. Nie umiem jeszcze oczywiście ale coś drgnęło..

Twój ogród podziwiam w całości, pięknie to spajasz wszystko, taka niewymuszona elegancja a kolorów nie brakuje też. U Ciebie bez względu na porę roku człowiek się musi zachwycać- na mnie działa niezwykle terapeutycznie oglądanie Twojego ogrodu, a że nerwus jestem z natury, to wiesz.. będę zaglądac często, "dla zdrowotności", jak mówił Pawlak

Zachwyciłam się ciskami- fajnie nabrały masy.Ostatnio wszędzie ich wypatruję
Gruszka_na_w... 21:39, 08 lut 2019

Basiu, witam cieplutko u siebie.
Czasem żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o wykorzystaniu cisów w ogrodzie w większej ilości. Bardzo są wdzięczne w pielęgnacji i szlachetne w wyglądzie. Pasują do każdego typu ogrodu i każdego krajobrazu.
Ogród wyszedł tak trochę niechcący, bo ja nie potrafię sobie poradzić z długotrwałym procesem planowania. W ogrodzie bardziej uwodzi mnie kolor (plama) i ogólny kształt niż zapach i detal. Bylin jest stosunkowo niewiele.
mikina34 21:41, 08 lut 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Monia, nie jestem ekspertem od ciecia. Ty może sobie wygooglaj lepiej jakiś fachowy rysunek np. taki cięcie jabłoni

Moje jabłonki to nigdy nie chciały wyglądać tak jak te na obrazkach, wiec cięłam na oko. Teraz żałuję, że tylko na jednej zrobiłam poziomowanie (odginanie) gałązek. Ona ze wszystkich jakie mam przypomina rasowe drzewko owocowe.

Wiśnie, śliwy i czereśnie zostaw teraz bez cięcia.

Wygooglałam sobie, poczytałam, a i tak guzik wiem Mi obrazkowe jabłonki nie są potrzebne, ważne żeby owoce kiedyś były

A właśnie, jak zrobić żeby wstawić link do strony i on się pojawił jako np. "Kizia mizia" a nie ciąg niezrozumiałych cyferek ostatni Ewie (Andzie) wstawiam takiego paszkwila
Gruszka_na_w... 22:36, 08 lut 2019

mikina34 napisał(a)

Wygooglałam sobie, poczytałam, a i tak guzik wiem Mi obrazkowe jabłonki nie są potrzebne, ważne żeby owoce kiedyś były

A właśnie, jak zrobić żeby wstawić link do strony i on się pojawił jako np. "Kizia mizia" a nie ciąg niezrozumiałych cyferek ostatni Ewie (Andzie) wstawiam takiego paszkwila

Napisałam Ci instrukcję w Twoim wątku.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies