Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Wiolka5_7 09:08, 11 lut 2019

Nowa12 napisał(a)

Przełazi pod siatką i ekobordem do nas . Coraz nachalniej .
żartuje z tym Red baronem to fakt rozłazi się kłączami jak perz ,ale płytko i łatwo jest go wykopać i już mamy nowe sadzonki

A perz to drań, bo ma geboko te korzenie,które nie łatwo zlikwidować choć kopanie widłami i wybieranie daje dobre efekty
Zana 10:39, 11 lut 2019

Cudowne hiszpańskie klimaty obejrzałam. Gdyby nie to, że wiosna już tuż tuż za progiem, to może bym czmychnęła do jakiegoś ciepełka.
Jak patrzę ile powycinałaś tych gałęzi, to zastanawiam się czy coś Ci z tych krzaczorów zostało.
Brzozowadzie... 10:58, 11 lut 2019

Cześć Haniu A brzozę mogę jeszcze ciachnąć? Mam taką jedną przy samym oknie samosiejkę i muszę trzymać w ryzach cięciem właśnie, a zapomniałam o niej w styczniu.
Zaskoczyłaś mnie tym cięciem choin, czekałam do marca. To też się dziś za nie wezmę. Chyba czas się obudzić ze snu zimowego.
Jestem oczywiście na bieżąco Gdybym bliżej mieszkała, chętnie przytuliłabym parę kępek imperaty bezodmianowej, która zarasta Ci frontową. W sklepach trudno ją kupić, dominuje Red baron.
Uściski przesyłam
Poppy 14:35, 11 lut 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ale nacielas Ale co racja, to racja, lepiej teraz, niz podeptac wychodzace cebulowe. Bedziesz je ciachac i kopostowac?
mikina34 14:40, 11 lut 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Napisałam Ci instrukcję w Twoim wątku.

Dziękuję Ci pięknie wypróbowałam i działa

Ja jeszcze nic nie działałam, bo wszędzie śnieg leży. Zrobiłam zdjęcia jabłonek, wkleję je u siebie, może jak mówisz nie jesteś ekspertem ale nie ma to jak własne doświadczenie

A serbskie świerki to teraz? Bo mam takiego z trzema czubkami
Gruszka_na_w... 18:17, 11 lut 2019

Gabrysiu, dereniowe wianki robiłam, ale wyszło mi cos w stylu robótek małego Kazia. Zawisło gdzieś z boku drewutni.

Sylwia, jakiego suszu nie zbierasz? Nie rozumiem...

Asiu/Makadamio, śnieg już prawie stopniał, glina rozmiękła na 15 cm (sadziłam dzisiaj ciemierniki, to sprawdziłam) i nie da się ukryć, że przedwiośnie stoi u wrót.

liliowce

Trzcinnik Overdam

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Nowa12 18:26, 11 lut 2019

Tobie już Overdam wypuszcza? Ja mojego jeszcze nie ścięłam nawet. Tak szybko się je ścina? Mam je od zeszłego roku i myślałam że tnie się go jak inne trawy.
Gruszka_na_w... 18:28, 11 lut 2019

Zana napisał(a)
Cudowne hiszpańskie klimaty obejrzałam. Gdyby nie to, że wiosna już tuż tuż za progiem, to może bym czmychnęła do jakiegoś ciepełka.
Jak patrzę ile powycinałaś tych gałęzi, to zastanawiam się czy coś Ci z tych krzaczorów zostało.

Kierunek myślenia jak najbardziej słuszny. Popieram. Solidnego energetycznego kopa dostałam po tym wyjeździe. Większego niż po wypoczynku latem. Ludzie Północy powinni zimą wojażować w poszukiwaniu słońca.

Czy zostało? Jasne, że tak.

Został mi jeszcze do ciecia narożnik i bok do brzózek.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:38, 11 lut 2019

Brzozowa Agatko, nie wiem jakie tam macie na wschodzie temperatury.
U siebie klonów już nie mogłam ciąć, bo "płakały". Sprawdź na malutkiej gałązce- odetnij ja i sprawdź, czy kapie sok. Jeśli teraz się nie da, to zrobisz ciecie w czerwcu/ lipcu. Wtedy nie ma już niebezpieczeństwa wycieku soku.
Napisałam Priv.

Kalina angielska ma mnóstwo pączków. Zawsze trudno mi uwierzyć, że z czegoś tak niepozornego rodzi się coś tak uroczego i pachnącego na pół ogrodu.

Gruszka_na_w... 18:40, 11 lut 2019

Nowa12 napisał(a)
Tobie już Overdam wypuszcza? Ja mojego jeszcze nie ścięłam nawet. Tak szybko się je ścina? Mam je od zeszłego roku i myślałam że tnie się go jak inne trawy.

Nie ma jednego terminu na cięcie traw. Wszystko zależy od lokalnych uwarunkowań klimatycznych. U mnie ruszył też śmiałek darniowy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies