Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Margerytka40 20:56, 21 lut 2019

Takich brzóz po fryzjerze o nieznanej reputacji całkiem sporo. O ile latem w fazie zielonej jeszcze jakoś to wygląda (znaczy się nóż w kieszeni się nie otwiera), to już zimą jest fatalnie aż zęby zgrzytają.
Kasia_CS 10:47, 22 lut 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Mocznik i miedzian mają odmienne działanie.
Mocznik przede wszystkim przyspiesza rozkład liści, jego działanie grzybobójcze jest ograniczone. Miedzian to typowy środek grzybobójczy stosowany w profilaktyce (mączniak rzekomy i prawdziwy, kędzierzawość liści brzoskwini, brunatna zgnilizna, rak bakteryjny). Miedzian stosuję głównie w sadzie.

Dzięki Haniu za przybliżenie tematu
mikina34 15:23, 22 lut 2019

Widziałam dzisiaj taką super inspirke z lamarckimi, wstawię później u siebie, one będą na bak też, w końcu mam areały
tulucy 20:07, 22 lut 2019

Powoli wracam, ale pewnie nie nadrobię
Zana 20:08, 22 lut 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Znam panie, które usilnie walczą z metryką. Mnóstwo zbędnej energii na to idzie. Akceptacja, delektowanie się wiekiem, czy jak to zwał, pozwala żyć i cieszyć się tym, co jest tu i teraz. Bez zbędnej spinki.
W ostatecznym rozrachunku pogoda ducha, rozwianie pasji, radość z drobiazgów i tak wygrają.
Bo wcale mi nie tęskno za czasami, kiedy wciąż szukałam akceptacji dla tego jak wyglądam, w co jestem ubrana, co mam i co robię. Młodość, wbrew pozorom, jest zwykle pełna rozterek, kompleksów i różnych lęków.
A teraz- byle zdrowie było.
40-letni właściciel dobrze prosperującej międzynarodowej firmy ostatnio mi uświadomił, że to iż mogę sobie dłubać w ogrodzie, to wielki przywilej. Bo w tym zagonionym i zapętlonym świecie swobodny kontakt naturą wcale nie jest oczywistością.

Wczytałam się głęboko, masz absolutną rację. A jednak czegoś żal, za czymś tęskno, przed czymś lęk i obawa....
Gruszka_na_w... 21:15, 22 lut 2019

Zana napisał(a)

Wczytałam się głęboko, masz absolutną rację. A jednak czegoś żal, za czymś tęskno, przed czymś lęk i obawa....

Anula, tak jak nie płaczę nad rozlanym mlekiem, tak temat młodość został zamknięty. Gdzieś tam pewnie tkwi nutka tęsknoty, żalu, ale na niej nie gram. Było, czas przeszły dokonany. Skupiam się na zwarciu pośladków i patrzeniu na świetlaną przyszłość mej zgrzybiałej starości. I dumam, co zrobić, żeby była bardziej przyjazna mnie i otoczeniu.
Wyszło mi, że trzeba mieć pasje. No to mam.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:18, 22 lut 2019

Lucy, Jak mogłaś nam to uczynić? Porzucić, zaniedbać. Choroby sierocej dostałyśmy.
Dobrze, że jesteś.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
tulucy 21:49, 22 lut 2019

Normalnie jestem teraz jednym wielkim wyrzutem sumienia
Gruszka_na_w... 22:39, 22 lut 2019

Śpiącym wyrzutem.
la_estrellita 14:11, 24 lut 2019

Wyrzuty to ja mam ogromne jak tak czytam, że wszyscy ciągle coś tną, grabią, mielą a ja nic .