Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 19:23, 26 lut 2019

Kawa napisał(a)

Haniu wiosna u Ciebie już
ślicznie i taki porządek!! na rabatach kwiatuszki sobie spod kory wychodzą a u mnie taki ...bałagan !!
buziaki

U mnie też bałagan. Jak to na przedwiośniu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:30, 26 lut 2019

Rysko, moje myśli dzisiaj rano pobiegły w kierunku warzywnika, bo o 6 termometr pokazywał 10 stopni. Zakiełkowała w głowie myśl, a może już by, coś..
Rozum podpowiada, żeby najpierw dokończyć porządkowanie rabat i cięcie krzewów. Zostały mi jeszcze pęcherznice, stipy, pod koniec tygodnia cisy i bukszpany.
Zobaczymy, jakie prognozy będą na następny tydzień. Nasionka są w gotowości.
Na początku marca planuję wysiew pomidorów do skrzynek.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mikina34 22:15, 26 lut 2019

U Ciebie wiosna już w progach stoi
polinka 11:36, 27 lut 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Rysko, moje myśli dzisiaj rano pobiegły w kierunku warzywnika, bo o 6 termometr pokazywał 10 stopni. Zakiełkowała w głowie myśl, a może już by, coś..
Rozum podpowiada, żeby najpierw dokończyć porządkowanie rabat i cięcie krzewów. Zostały mi jeszcze pęcherznice, stipy, pod koniec tygodnia cisy i bukszpany.
Zobaczymy, jakie prognozy będą na następny tydzień. Nasionka są w gotowości.
Na początku marca planuję wysiew pomidorów do skrzynek.

Haniu, też się zastanawiam nad wysiewem do warzywnika. Nie znam się dobrze na tym ale czy jeśli w nocy będą przymrozki to zaszkodzą wysiewom?
tulucy 13:15, 27 lut 2019

Rzodkiewki wytrzymają
Gruszka_na_w... 17:52, 27 lut 2019

mikina34 napisał(a)
U Ciebie wiosna już w progach stoi

Niech wchodzi!
Gruszka_na_w... 18:00, 27 lut 2019

polinka napisał(a)

Haniu, też się zastanawiam nad wysiewem do warzywnika. Nie znam się dobrze na tym ale czy jeśli w nocy będą przymrozki to zaszkodzą wysiewom?

Polinko, obserwuje bacznie prognozy pogody. Temperatury nie porywają, zwłaszcza te nocne. Ty masz skrzynie. W nich gleba jest cieplejsza, możesz w razie czego okryć siewki.Jeśli się ma szklarnię lub inspekt z południową wystawą, to można wysiewać.

Teoretycznie można by wysiewać bób, groch, szpinak, marchew,rzodkiewkę, ale jeśli przyjdzie mróz, to uszkodzi siewki. Takie podmarznięte będą rosły, ale już nie tak dorodnie i zdrowo jak te wysiewane w dodatnich temperaturach.
Z reguły około 15 marca całodobowe temperatury pozwalają na wysiew do gruntu.
Gruszka_na_w... 18:02, 27 lut 2019

tulucy napisał(a)
Rzodkiewki wytrzymają

Moja glina jeszcze mokra i zimna. Żadnej przyjemności z jej uprawy jeszcze nie ma (klei się).
Gruszka_na_w... 18:09, 27 lut 2019

Kolejna wiosenna praca ogrodowa za mną. Udało się pożyczyć wał i wyrównać trawiaste powierzchnie na zapłociu i wewnątrz. Zeszło mi dwie i pół godziny, a jutro pewnie będę miała zakwasy.
Na zapłociu dodatkowo musiałam wyrównać koleiny zostawione przez samochody, bo przecież jak są kałuże to najwygodniej jeździć po teoretycznie suchym trawniku; najlepiej cudzym. Wrrrrr!

Ciężka to była praca, ale łatwiej będzie potem jeździć kosiarką, a i trawa lepiej po zwałowaniu rośnie.
anna_t 18:39, 27 lut 2019

Jakie pracę z trawnikiem wykonujesz?