Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 18:54, 27 lut 2019

anna_t napisał(a)
Jakie pracę z trawnikiem wykonujesz?

Najpierw lecę po trawie ciągnąc lub pchając walec wypełniony betonem. Od naprzemiennego zamarzania i odmarzania powierzchnie trawiaste zrobiły się nierówne. Korzenie traw mogą wisieć w powietrzu. Walec je dociska.
Potem, kiedy już ziemia dobrze obeschnie robię wertykulatorem wyczesywanie filcu. Na koniec kicam po trawie w butkach z 5 cm kolcami i nakłuwam powierzchnię. Po tym wszystkim można zrobić dosiewki i rozsypać nawóz
To właśnie z uwagi na te wszystkie zabiegi plus cotygodniowe koszenie w sezonie, uważa się powierzchnie trawiaste za najbardziej pracochłonną i kosztowną część ogrodu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 19:49, 27 lut 2019

Ja muszę wziąć na luz z trawnikiem w tym roku. Czeka nas kopanie, bo trzeba położyć od nowa instalację elektryczną do lamp ogrodowych. Krecie kopce przy tym to pikuś!. Tym bardziej, że nie wiadomo którędy te kable idą . Chyba nikt mnie nie przebije .
Gruszka_na_w... 20:01, 27 lut 2019

Kasiu, nawet nie próbuję.
Wyobraźni mi nie starcza, co mogłabym poczuć, gdyby mi ktoś zrył trawnik. Nie miałabym już sił na zakładanie nowego.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Margerytka40 20:10, 27 lut 2019

Też mam nieustannie rozjeżdżone przedpłocie, ech kiedyś trzeba będzie się za nie wziąć choć to walka z wiatrakami
Gruszka_na_w... 20:35, 27 lut 2019

Margerytka40 napisał(a)
Też mam nieustannie rozjeżdżone przedpłocie, ech kiedyś trzeba będzie się za nie wziąć choć to walka z wiatrakami

Może poćwiczymy strzelanie z procy?
Zana 21:12, 27 lut 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Niech wchodzi!

A drzwi otworzyłaś?

U mnie też pewnie będzie trawnikowa demolka przy zakładaniu nawadniania i robieniu drenażu od rynny. Z tym wałowaniem to ja Cię podziwiam!!!
roma2 21:14, 27 lut 2019

Ja z Wami poćwiczę. U mnie nie rozjeżdżają, bo rowu się boją matołki. Za to za każdym moim pobytem, zbieram wyrzucane przez okna samochodów śmieci. Puszki, butelki, papiery itp. Szczerze? proca to za mały kaliber.
mrokasia 21:16, 27 lut 2019

roma2 napisał(a)
.... Szczerze? proca to za mały kaliber.

he, he, zależy jak duża
Gruszka_na_w... 21:20, 27 lut 2019

Ogród ma mi zapewnić tyle możliwości różnych aktywności, żebym nie musiała latać na jakieś fitnesy i inne siłki. (kiedyś wyczynowo uprawiałam rozmaite sporty; zdaje się, że nawet szkołę sportową po drodze zaliczyłam- czasem organicznie odczuwam potrzebę złachania się). Ścieżek trawiastych dużo nie ma. Nie miałam poczucia bycia wołem roboczym.
Gruszka_na_w... 21:23, 27 lut 2019

roma2 napisał(a)
Ja z Wami poćwiczę. U mnie nie rozjeżdżają, bo rowu się boją matołki. Za to za każdym moim pobytem, zbieram wyrzucane przez okna samochodów śmieci. Puszki, butelki, papiery itp. Szczerze? proca to za mały kaliber.

Roma, byłam pewna, że wpadniesz na jakiś pomysł. Na Cie jak na Zawiszę liczyć można. (używałam kiedyś metalowych osłonek na automatyczne ołówki do strzelania ryżem. Seriami to szło.)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies