Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

roma2 21:25, 27 lut 2019

mrokasia napisał(a)

he, he, zależy jak duża

No taka, żebym sama dała radę naciągnąć i trafić . Za mała! Do takich to trzeba z grubej rury, by dotarło i zakołatało w pustej łepetynie.
polinka 21:28, 27 lut 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Polinko, obserwuje bacznie prognozy pogody. Temperatury nie porywają, zwłaszcza te nocne. Ty masz skrzynie. W nich gleba jest cieplejsza, możesz w razie czego okryć siewki.Jeśli się ma szklarnię lub inspekt z południową wystawą, to można wysiewać.

Teoretycznie można by wysiewać bób, groch, szpinak, marchew,rzodkiewkę, ale jeśli przyjdzie mróz, to uszkodzi siewki. Takie podmarznięte będą rosły, ale już nie tak dorodnie i zdrowo jak te wysiewane w dodatnich temperaturach.
Z reguły około 15 marca całodobowe temperatury pozwalają na wysiew do gruntu.

Te 2-3 tygodnie mnie nie zbawią to spokojnie poczekam na odpowiednie temperatury.
Dzięki Haniu!
Milka 06:14, 28 lut 2019

Najpierw lecę po trawie ciągnąc lub pchając walec wypełniony betonem. Od naprzemiennego zamarzania i odmarzania powierzchnie trawiaste zrobiły się nierówne. Korzenie traw mogą wisieć w powietrzu. Walec je dociska.
Potem, kiedy już ziemia dobrze obeschnie robię wertykulatorem wyczesywanie filcu. Na koniec kicam po trawie w butkach z 5 cm kolcami i nakłuwam powierzchnię. Po tym wszystkim można zrobić dosiewki i rozsypać nawóz
To właśnie z uwagi na te wszystkie zabiegi plus cotygodniowe koszenie w sezonie, uważa się powierzchnie trawiaste za najbardziej pracochłonną i kosztowną część ogrodu.

Pelna profeska
Ja pewnie nie pokusze się, bo moje psy tak niszcza, że jak wracam z pracy, to jak po wykopaliskach widok
Gruszka_na_w... 18:30, 28 lut 2019

Milka napisał(a)

Pelna profeska
Ja pewnie nie pokusze się, bo moje psy tak niszcza, że jak wracam z pracy, to jak po wykopaliskach widok

A mnie mój, dość spory w sumie pies, zadziwia. Nigdy (poza przypadkiem odgryzienia kawałka gruszy podczas budowy) niczego nie zdewastował. W ogóle nie wchodzi na rabaty. Nawet jeśli jest w ogrodzie i ma potrzeby fizjologiczne, to sygnalizuje, że chce wyjść poza obręb działki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:33, 28 lut 2019

Udało się dzisiaj znaleźć trochę czasu na pobieganie z nożycami. Przycięłam żywopłotki cisowe i bukszpanowe, kulki wszelkiej maści i ostrokrzewy. Otrzepałam z suszu te kilka tujowatych, które mam na stanie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Zakrecona 18:49, 28 lut 2019

Haniu zerkniesz na moje dylematy
mira 18:57, 28 lut 2019

moje myśli dzisiaj rano pobiegły w kierunku warzywnika, bo o 6 termometr pokazywał 10 stopni. Zakiełkowała w głowie myśl, a może już by, coś..

Rozum podpowiada, żeby najpierw dokończyć porządkowanie rabat i cięcie krzewów.

No to moje myśli są identyczne i dzisiaj był upał słońce i moja pozytywna energia - więc postanowiłam iść w kierunku warzywnika.No ale po drodze jednak postanowiłam coś jeszcze pograbić, wyciąć

przy tym wałowałam trawnik ile razy przeszłam chyba walec lepiej nie może

w końcu huraganowy wiatr mnie a w zasadzie takie porywy wypędził z ogrodu
i co - w prognozie ciepło, wietrznie i bez opadów....można siać i podlewać....
Gruszka_na_w... 20:38, 28 lut 2019

Zakrecona napisał(a)
Haniu zerkniesz na moje dylematy

Zerknęłam. Planista ze mnie żaden, u siebie sadzę zwykle spontanicznie.
Gruszka_na_w... 20:42, 28 lut 2019

mira napisał(a)

No to moje myśli są identyczne i dzisiaj był upał słońce i moja pozytywna energia - więc postanowiłam iść w kierunku warzywnika.No ale po drodze jednak postanowiłam coś jeszcze pograbić, wyciąć

przy tym wałowałam trawnik ile razy przeszłam chyba walec lepiej nie może

w końcu huraganowy wiatr mnie a w zasadzie takie porywy wypędził z ogrodu
i co - w prognozie ciepło, wietrznie i bez opadów....można siać i podlewać....

Z warzywami się nie spieszę, nie ma takiej potrzeby. Wszystko w swoim czasie.
Kolejny tydzień ma być u nas ciepły, ale deszczowy. Zostało mi już niewiele do wycinania. Rozdrabniacz już naprawiony, to zacznę sobie ciąć gałęzie na ściółkę i doczekam w ten sposób do połowy marca.
O bratkach myślę i stokrotkach.
Aurelllia 20:49, 28 lut 2019

Ja niedługo tez się za trawnik w końcu wezmę U mnie jeszcze mokro, więc czekam, a i cały przyszły tydzień ma lać.....