Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

m_gocha 21:33, 24 wrz 2018

I hortensje Limelight ale z pełnego słońca już lekko zieleniejącą biel przypudrowały różem

m_gocha 21:37, 24 wrz 2018

Z różem rozchodnika nawet im do twarzy

m_gocha 21:59, 24 wrz 2018

I pierwszy sezon u mnie Vanille Fraise - cudne pomimo, że... musżę przyznać się do ogromnego grzechu - od poprzedniej jesieni rosły w doniczce zadołowane w ziemi w oczekiwaniu na miejscówkę na skarpie, która z kolei czekała na murek oporowy a potem przekopanie ziemi itp. Niestety w pełnym słońcu niektóre wiechy troszkę przypalone

Adela 22:27, 24 wrz 2018

Hortensjowy koncert...prześliczny
Swoje ogrodowe właśnie wykopałam. Ani kwiat nie był ładny, ani liść.
m_gocha 22:47, 24 wrz 2018

Hortensja Wims red (chyba... bo to pierwsza hortensja kupiona około 10 lat temu jako... hortensja ) po dość drastycznym wiosennym odmłodzeniu wiechy ma dość skromne. Fakt, że miejsce ma chyba niezbyt idealne. Języczka, która miała robić tylko za skarpety dla hortki rośnie na potwora i być może jest dla niej zbyt dużym konkurentem

Podobnie hortensja Sundae Fraise w tym roku zdecydowanie nie zachwyca. Zresztą co roku kaprysi. M.in. sporo pąków dopiero niedawno się pokazało - na pewno nie zdążą się rozwinąć. Niestety tak jest co roku. Czy ktoś ma jakieś spostrzeżenia co do tej hortki?

m_gocha 23:36, 24 wrz 2018

Adela napisał(a)
Hortensjowy koncert...prześliczny
Swoje ogrodowe właśnie wykopałam. Ani kwiat nie był ładny, ani liść.
No taki nieplanowany przegląd hortek w wydaniu wczesnojesiennym mi się zrobił
Jeszcze na stanie u mnie z bukietówek: Magical Candle (zdjęć nie mogę znaleźć), Litle Lime (niestety po przesadzeniu uschły wszystkie liście, na szczęście widzę że żyje bo wypuszcza nowe) oraz zakupione latem Polar Bear, Gandiflora, Magical Sweet Summer i Phantom (po 1szt. na "próbę")

To kwiatostany Magical Sweet Summer

Adela a dlaczego wyrzucałaś ogrodówki? Jakie miały kwiaty?
basia3012 00:37, 25 wrz 2018

Gosiu, dzięki za odwiedziny. Moje hortensje piłkowane też wypuściły w sierpniu nowe pąki, które właśnie kwitną. Ale ogrodowe też tak miały, jeszcze w sierpniu miały nowe pąki i teraz kwitną w takim świeżym różowym kolorze. Nie jestem znawcą od hortensji piłkowanej ( i w ogóle od żadnej )ale muszę przyznać, że czasem nie kwitła w ogóle. Tak było rok temu, mimo, że była opatulona flizeliną. Tej zimy były położone gałązki świerkowe i kwitła obficie. Nie wiem, czy dobrze myślę ale ja w tym roku szczególnie dbałam o nawożenie hortensji, jak nigdy wcześniej. Za radą Bogdzi nawoziłam systematycznie florovitem płynnym. Myślę, że to mogło sprawić, że hortensje mimo, że NIBY kwitnące na zeszłorocznych pąkach to jednak na tegorocznych chyba też. I to jest takie moje drugie małe odkrycie tegoroczne. Bo dzwonek piramidalny to pierwsze. A porażka, to zdecydowanie ostnica na wrzosowisku. Nigdy więcej.
Dobrej nocy Gosiu.
paulina_ns 06:30, 25 wrz 2018

Gosia cudowne masz hortensje, ja jakoś w tym roku czuje niedosyt odnośnie ich. Limelight późno zakwitła prawie od razu kolor zmieniła nie nacieszyłam się jej limonkowym kolorem. Vanilki zadołowane lepiej u Ciebie wyglądają niż moje w ziemi mocno je w tym roku słońce przypaliło, przynajmniej część, druga część znalazła schronienie w hakuro i wygląda nieco lepiej. Śliczny masz ogród, taki dojrzały też tak u Ciebie wieje kolejny dzień?
Kawa 10:21, 25 wrz 2018

Gosia
jak to się stało że nie miałam powiadomień??
ale u ciebie hortensjowo! pięknie a ten rozchodnik tak cienki czerwony to jaki? śliczny jest!

murek super mam nadzieję że wena w przyszłym sezonie wróci
Adela 11:33, 25 wrz 2018

m_gocha napisał(a)
No taki nieplanowany przegląd hortek w wydaniu wczesnojesiennym mi się zrobił
Jeszcze na stanie u mnie z bukietówek: Magical Candle (zdjęć nie mogę znaleźć), Litle Lime (niestety po przesadzeniu uschły wszystkie liście, na szczęście widzę że żyje bo wypuszcza nowe) oraz zakupione latem Polar Bear, Gandiflora, Magical Sweet Summer i Phantom (po 1szt. na "próbę
(...)
Adela a dlaczego wyrzucałaś ogrodówki? Jakie miały kwiaty?

Kwiaty miały w tym roku, bo zima nie przemarzły. Ogólnie nie zdobiły mi ogrodu. Wolę je zamienić na bukietowe. Podobnie jak i Ty, kupiłam na próbę w tym roku Magical Mont Blanc i Silver Dollar. I to one zajmą miejsce ogrodówek.
Mam kilka Little Lime ale nie podobaba się mi ich sposób przebarwiania. Są jednoroczne i chyba skuszę się na ich przesadzenie do półcienia.
A u Ciebie widzę niesamowitą kolekcję!
Jeszcze raz sobie ją dokładnie przejrzę
Pozdrawiam