Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

m_gocha 22:43, 01 paź 2018

Od tygodnia zimnica Codziennie rano przymrozek A gdzieś czytałam o długiej, ciepłej jesieni... Ech!
Wymarzły dorodne krzaczki bazylii - nie zdążyłam zrobić pesto
Wymroziło begonie i dalie. Niektóre roślinki np. trawy, hortki, zawilce japońskie i funkie widać, że muśnięte już mrozem...

Dalie po raz pierwszy od co najmniej kilku lat znów zagościły u mnie. Nie wrzucałam do tej pory ich fotek to przynajmniej teraz na pożegnanie

m_gocha 23:38, 01 paź 2018

Wracając do tematu skarpy...

Ziemia w miarę przygotowana.

Czekają na zagospodarowanie m.in. hortki, miskanty, rozplenice, jeżówki (różowe i białe), hakonki, rozchodniki. Berberys (żółty i czerwony) do przesadzenia -nie wiem czy to dobry czas na przesadzanie dość dużych już krzaków. Czy to dobry moment na sadzenie? - biorąc pod uwagę przymrozki + ziemia wprawdzie trochę wzbogacona ale raczej gliniasta (wilgotna i zimna)

I nie wiem jak sadzić Czy wrzucić w szpalerach. Czy raczej nieregularne nasadzenia.

Zwariować można. Do tego weny brak. Czasu mało bo jak wracam z pracy to już niewiele czasu na ogród zostaje
basia3012 22:06, 02 paź 2018

Dziękuję Gosiu za odwiedziny.
To "bonzajowe" drzewko u mnie to wiąz albo polny albo Gejsza. Wiem na pewno, że miniaturowy. Tak, to jego naturalny pokrój. Nie "ruszałam" go długo aż chyba 2 lata temu wycięłam wszystkie dolne gałązki. Takie " gołe", poskręcane gałęzie są jego ozdobą. Tak mi się wydaje.
U nas zimnica ale przymrozków na razie po roślinach nie widać. oby jak najdłużej.
Pozdrawiam serdecznie.
basia3012 22:09, 02 paź 2018

Wydaje mi się Gosiu, że na przesadzanie krzewów to bardzo dobry czas bo ziemia jeszcze nagrzana latem. Tylko, że dzień krótki. Ale będzie jeszcze krótszy .
Pozdrawiam
mirkaka 17:06, 03 paź 2018

Hortensje masz cudne, ja też je lubię
A sadzonki ode mnie rosną? Gdyby nie to zrobię nowe
basia3012 23:26, 03 paź 2018

Gosiu, Waldek 727 podał nazwę tego wiązu z mojego ogrodu, który Ci się podoba. To wiąz polny a dokładnie wiąz polny Jacqueline Hillier.
Pozdrawiam serdecznie.
Kasia_CS 22:56, 04 paź 2018

O kurcze, jakie tu piękne zdjęcia muszę się zapoznać z Twoim wątkiem Gosiu

Ps. Te pędraki pożyteczne w kompoście to kruszczyca, ale czy Twoje to ona, to Ci nie powiem, bo nie rozróżniam
m_gocha 23:40, 04 paź 2018

basia3012 napisał(a)
Wydaje mi się Gosiu, że na przesadzanie krzewów to bardzo dobry czas bo ziemia jeszcze nagrzana latem. Tylko, że dzień krótki. Ale będzie jeszcze krótszy .
Pozdrawiam
Basiu niestety u mnie zimnica. Praktycznie codziennie rano przymrozki. Z sadzeniem ustawiam się na sobotę Ma być ładnie, słonecznie i ciepło. Oby tylko nagle nie przyszło załamanie pogody.
Ten wiąz polny Jacqueline Hillier cudny! Przyznam, że gdybym go spotkała to chyba długo bym się nie musiała zastanawiać nad jego kupnem Twój piękny wielopniowy a wydepilowane nóżki dodatkowo dodają mu urody
Zawilce zostawiam.
m_gocha 00:09, 05 paź 2018

mirkaka napisał(a)
Hortensje masz cudne, ja też je lubię
A sadzonki ode mnie rosną? Gdyby nie to zrobię nowe
Mireczko dzięki za odwiedziny Wiem, że lubisz hortensje, bo to u Ciebie zawsze podziwiam szczególnie piękne ogrodówki.
Sadzonki od Ciebie rosną. Jeszcze nie miały kwiatów (pamiętam, że ktoś u Ciebie pisał, że otrzymane od Ciebie sadzonki jeszcze mikruski a już mają pierwsze kwiaty). Nie wiem czy dobrze ale zostawiłam je zasadzone w donicy i myślę, że pierwszą zimę u mnie spędzą w nieogrzewanym domku narzędziowym. Tam przechowuję te ogrodówki które rosną w dużej ocynkowanej balii przed domem. Obsypane na maksa kwieciem

Niewiele w takim kolorze kwiatów u mnie ale może kiedyś... Wiem, że ty już przekonałaś się

m_gocha 00:38, 05 paź 2018

Kasia_CS napisał(a)
O kurcze, jakie tu piękne zdjęcia muszę się zapoznać z Twoim wątkiem Gosiu

Ps. Te pędraki pożyteczne w kompoście to kruszczyca, ale czy Twoje to ona, to Ci nie powiem, bo nie rozróżniam

Witaj Kasiu!
Chyba u mnie jesteś po raz pierwszy Przyznam, że ja zaglądam często do Ciebie ale tak cichcem Fajny ogród tworzysz

Co do pędraków to zerknęłam teraz jeszcze raz do internetu. Niestety nie jestem w stanie odróżnić na zdjęciach wyszukanych w Google grafika larw chrabąszcza od larw turkucia i kruszycy. Wszystkie wyglądają dokładnie tak samo (przynajmniej na tych fotkach)

Jak już jestem w kolorystyce słonecznej to jeszcze zostawiam wyjątkowo obficie kwitnącą pod koniec lata trytomę - chyba suche, upalne lato sprzyjało kwitnieniu

i kolejne etapy rozwoju kwiatu