Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

m_gocha 22:41, 05 paź 2018

malgol napisał(a)

Przyszłam po śladach od siebieWidzę, że Toszki jeszcze nie było to się nie dowiemy co za robale Ci kompost zasiedlają, ale powiem Ci ,że w moim tez takie same białe, tłuste larwy znalazłam. Myslałam, że to pędraki chrząszcza majowego i wywalałam...a to coś pożytecznego może być? hmm…
Hortki masz piękne Ja bym powysadzała z tych donic, uszkodzone korzenie nadrobią myslę. Teraz dobry dla nich czas. Ale poczekaj co Toszka powie bo ja to stale cos zle robię
Małgoś to już wiesz, że to pożyteczne larwy. Choć z drugiej strony jak wydorośleją to już łobuzy z nich się trochę robią
Przyznam po cichu, że też unicestwiłam jak mi taki tłuścioch wpadł w oko (chociaż wtedy oczy mocno zamykałam) Bleee...
Mówisz, że stale coś źle robisz? A taki piękny ogród masz....

Chyba trochę za późno cięłam w tym roku swoje bukszpany. Te cięte jako ostatnie końcem sierpnia. Młode przyrosty chyba przemarzną w zimie

Dorota123 23:09, 05 paź 2018

m_gocha napisał(a)

Złocień maruna - fotka sprzed 2 tygodni, ale nawet teraz po przymrozkach jeszcze z kwiatkami
Piękny ten złocień maruna. Mam dwa rodzaje marun, ale ten chyba najładniejszy.
m_gocha 23:13, 05 paź 2018

Toszka napisał(a)
Te tłuste larwy to Kruszczyca złotawka. Larwy są bardzo pożyteczne w kompoście. Same żuki już nie. Ale piękne bestie

Hortki. Jedyne najrozsądniejsze posunięcie to rozcięcie doniczek. Podobną historię miałam z ciemiernikami, a te są bardzo wrażliwe na uszkodzenia korzeni. Doniczki cięłam w drobny mak

Po wyjeciu z doniczek musisz ocenić sytuację jak wyglądają korzenie przy ściankach. Pewnie trzeba będzie poluzować. Potem, w dołku postaraj się korzenie rozłożyć w pająka.

Larwy turkucia wyglądają jak dorosłe żuki tego paskudy. Są tylko białe i mniejsze. Zawsze są w gnieździe, setkami. Ten owad bardzo troskliwie zajmuje się potomstwem. Gdybyś turkucia spotkała na swojej drodze to gwarantuję, że nie miałabyś wątpliwości kto zacz...to mutant, ma 7-10cm. Fuj...

dopisek

zimowity posadź gdzieś pomiędzy carexy. Urokliwie wyglądają kwiatowe łepki pomiędzy liśćmi carexów. Tylko bardziej z tyłu posadź, bo wiosną ich spore liście lekko dziwnie wyglądają...są spore jak by nie było.
Toszko! Dzięki za odpowiedź.
Niestety napotkane tłuściutkie larwy unicestwiłam Obstawiałam, że to pędraki chrabąszcza. Oczyma wyobraźni już widziałam jak mi podgryzają korzonki mojego kwiecia. Latem muszę dokładniej przyjrzeć się czy są w mojej okolicy żuki złotawki. Na zdjęciach wyglądają pięknie
Hortki jutro będę sadzić. Po powrocie z pracy już późnym popołudniem biegałam z nimi po skarpie i próbowałam je umiejscowić wraz z miskantami, rozchodnikami i innymi roślinkami z przechowalnika. Wstępnie ustawiłam w rządku patrząc od góry skarpy: miskanty potem hortki VF a poniżej nich rozchodniki. Zrobiłam na szybko fotkę telefonem ale jakość kiepska bo już zapadał zmierzch

Nie jestem przekonana do tych prostych lini (u siebie) ale boję się że jak zacznę sadzić nieregularnie to się zrobi misz-masz
Nie wiem czy ML powinny być za hortkami VF czy na odwrót
Czy odległość miedzy hortkami i miskantami około 1,2 wystarczy?

Tuż nad murkiem myślałam żeby wrzucić pojedyncze kulki buksowe a pomiędzy trawy (np. hakonki)

Toszko jak zaglądniesz to poradź. Please!!! A może ktoś jeszcze pomoże

Jak to mówią nie miała baba kłopotu

m_gocha 23:17, 05 paź 2018

Toszka napisał(a)
zimowity posadź gdzieś pomiędzy carexy. Urokliwie wyglądają kwiatowe łepki pomiędzy liśćmi carexów. Tylko bardziej z tyłu posadź, bo wiosną ich spore liście lekko dziwnie wyglądają...są spore jak by nie było.
Właśnie dlatego wykopałam zimowity z jednej z "reprezentacyjnych" rabat bo strasznie mnie denerwowały długo utrzymujące się latem ich bujne liście. Kwiaty jesienią są cudne
m_gocha 23:27, 05 paź 2018

Wiolka5_7 napisał(a)
Uff dobrze wiedzieć,ze te larwy są nieszkodliwe...bo oststnio jedna znalazlam w komposcie od mamy....
Ale jakoś tak mnie obrzydzają
Hakonkę All Gold zostawiam bo wiem, że je lubisz i cudnie u Ciebie rosną. Ja wciąż też się nią zachwycam. Wiosną zrobiłam kilka maleńkich sadzonek z tej dużej i już całkiem ładne okazy się zrobiły. Chyba im też dobrze u mnie

A te to mikruski pobrane z matecznej kępy

Kolejne 3 sadzonki czekają na wsadzenie - pójdą chyba na skarpę nad murek
m_gocha 23:32, 05 paź 2018

Dorota123 napisał(a)
Piękny ten złocień maruna. Mam dwa rodzaje marun, ale ten chyba najładniejszy.
Dorotko a czy on jest ekspansywny? Do tej pory mój rósł sobie zadołowany w donicy, więc był pod kontrolą Nie rozłazi się rozłogami?
m_gocha 00:04, 06 paź 2018

Zacytowane od Toszki mądre rady dotyczące czosnków

W doniczkach łatwo czosnki pomnożyć. Dodatkowo holenderki hodowca zaleca aby co 2-3 lata zmieniać im podłoże, bo żarłoczne.
We wrześniu wykopuję doniczkę, wyjmuję cebulki, wymieniam kompost na nowy i część cebulek ląduje w doniczce, a ta w starym dołku. Pod spód sypię 4-5cm kompostu, bo korzenie czosnków są spore i zawsze buszują pod doniczką. Doniczki mam spore, ok 2l.
Na wiosnę wykombinowałam, że pomiędzy hakonechloa trzeba powsadzać czosnki. Jak wychodzą to mają wilgoć i słońce, a potem ich zasychające liście przykrywa hakonechloa No i pod liśćmi hochli latem jest sucho, to cebulki spokojnie odpoczywają.
I po wielu eksperymentach z czosnkami wiem jedno - jak wschodzą to muszą mieć sporo słońca. Inaczej kwitnienie jest słabe.

Tej wiosny muszę czosnkom na start podsypać obornika granulowanego.

czosnki wykopywane przed połową sierpnia słabą się dzielą. Dopiero wykopywane wrzesień-październik dają obfite plony, czyli z jednej cebuli uzyskujemy od 2 do 4 lub nawet 6 cebulek.

W dwulitrowe doniczki można wsadzić i 3-4 cebule. A nawet pięć jak się zmieszczą, ale by 3-5cm odległości zachować. Im więcej cebul w doniczce, tym częściej (co roku) trzeba wymieniać kompost.
W litrową doniczkę wejdzie jedna duża cebula lub dwie mniejsze.
Kompost jest o tyle ważny, bo trzyma wilgoć. A jak czosnki wschodzą to sporo wilgoci potrzebują. Zasychające liście to sygnał, że jest sucho.

Staranne podlewanie zmniejszamy jak kwitnie.

W momencie wychodzenia czosnków potrzebują dużo jedzenia. I to jedzenie decyduje o przyszłorocznym kwitnieniu.
Adela 08:32, 06 paź 2018

Dobre rady warto zawsze skopiować lub zapisać
Już to robię. Fajnie, Gosiu
Pozdrawiam
Toszka 08:59, 06 paź 2018

Z murka może hakone zwisać. U mnie zwisa i lubię ją za to.

Czy na powyższych zdjęciach na pewno jest AllGold? Mnie to na Macrę wygląda. A ona spora rośnie.
Lodzia 09:08, 06 paź 2018

m_gocha napisał(a)
A tak przy okazji zapytam - dlaczego Pani nie ma swojego wątku?

A bo ja taka niesystematyczna jestem, że pewnie nic pożytecznego by z tego wątku nie było
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies