Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

sylwia_slomc... 01:13, 05 paź 2018

Trytoma śliczna, a za zimowity bym udusiła Ty niedobra
sylwia_slomc... 01:14, 05 paź 2018

Hortensje masz cudne, na robalach się nie znam, a mam w ogrodzie ich królestwo, w sensie robali wszelakich...mam nadzieję sprzymierzeńców w większości
Lodzia 06:28, 05 paź 2018

m_gocha napisał(a)

Ostatnio natomiast wciąż spotykam takie oto robalki - bardzo podobne do opuchlaków ale te są czarne i nie mają takiego ryjka jak typowe opuchlaki. Czy ktoś wie co to za dziadostwo?

Zdjęcie kiepskiej jakości ale na szybko z telefonu

Porównaj czy to nie to samo co u mnie

Klik-Rozdestnica wrotyczówka
Lodzia 07:22, 05 paź 2018

Te larwy co pokazywałaś to nie turkucia, one wyglądają tak Klik - filmik
malgol 08:41, 05 paź 2018

Lodzia napisał(a)
Te larwy co pokazywałaś to nie turkucia, one wyglądają tak Klik - filmik

Przyszłam po śladach od siebieWidzę, że Toszki jeszcze nie było to się nie dowiemy co za robale Ci kompost zasiedlają, ale powiem Ci ,że w moim tez takie same białe, tłuste larwy znalazłam. Myslałam, że to pędraki chrząszcza majowego i wywalałam...a to coś pożytecznego może być? hmm…
Hortki masz piękne Ja bym powysadzała z tych donic, uszkodzone korzenie nadrobią myslę. Teraz dobry dla nich czas. Ale poczekaj co Toszka powie bo ja to stale cos zle robię
Toszka 11:22, 05 paź 2018

Te tłuste larwy to Kruszczyca złotawka. Larwy są bardzo pożyteczne w kompoście. Same żuki już nie. Ale piękne bestie

Hortki. Jedyne najrozsądniejsze posunięcie to rozcięcie doniczek. Podobną historię miałam z ciemiernikami, a te są bardzo wrażliwe na uszkodzenia korzeni. Doniczki cięłam w drobny mak

Po wyjeciu z doniczek musisz ocenić sytuację jak wyglądają korzenie przy ściankach. Pewnie trzeba będzie poluzować. Potem, w dołku postaraj się korzenie rozłożyć w pająka.

Larwy turkucia wyglądają jak dorosłe żuki tego paskudy. Są tylko białe i mniejsze. Zawsze są w gnieździe, setkami. Ten owad bardzo troskliwie zajmuje się potomstwem. Gdybyś turkucia spotkała na swojej drodze to gwarantuję, że nie miałabyś wątpliwości kto zacz...to mutant, ma 7-10cm. Fuj...

dopisek

zimowity posadź gdzieś pomiędzy carexy. Urokliwie wyglądają kwiatowe łepki pomiędzy liśćmi carexów. Tylko bardziej z tyłu posadź, bo wiosną ich spore liście lekko dziwnie wyglądają...są spore jak by nie było.
Wiolka5_7 12:45, 05 paź 2018

Uff dobrze wiedzieć,ze te larwy są nieszkodliwe...bo oststnio jedna znalazlam w komposcie od mamy....
malgol 13:04, 05 paź 2018

Toszka napisał(a)
Te tłuste larwy to Kruszczyca złotawka. Larwy są bardzo pożyteczne w kompoście. Same żuki już nie. Ale piękne bestie

No to ja niepotrzebnie je utylizowałam??!!
m_gocha 22:04, 05 paź 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Trytoma śliczna, a za zimowity bym udusiła Ty niedobra

Fakt trytoma piękna, taka trochę egzotyczna
Sylwia żebyś Ty widziała jakiego nerwa na siebie złapałam I nawet nie usprawiedliwia mnie fakt, że dokładnie tak samo kwitnące zimowity tylko że w pudle w ogrodniczym ostatnio widziałam.
Wsadziłam do dużej donicy i czekam czy reszta zakwitnie Muszę zacząć kalendarz ogrodniczy prowadzić i przypominajki sobie zapisywać

Złocień maruna - fotka sprzed 2 tygodni, ale nawet teraz po przymrozkach jeszcze z kwiatkami
m_gocha 22:25, 05 paź 2018

Lodzia napisał(a)

Porównaj czy to nie to samo co u mnie

Klik-Rozdestnica wrotyczówka
Lodzia! Zerknęłam na link i faktycznie to chyba ten sam robal. Poszukałam trochę informacji w necie na jego temat - niestety nie ma co się cieszyć z jego obecności
Co do turkucia masz rację to zupełnie inna larwa (na szczęście!) Chociaż myślę że w pobliskich nieużytkach buszują całe stada turkuci - całe lato słyszę takie charakterystyczne turkotanie. Nawet przyjemne dla ucha Ale nie chciałabym się z nim spotkać - obrzydlistwo, że już nie wspomnę o tym gdyby chciał się u mnie zadomowić

A tak przy okazji zapytam - dlaczego Pani nie ma swojego wątku?

Chyba ostatnia kwitnąca w tym roku jeżówka. Niektóre mają jeszcze pąki ale chyba już się nie zdążą rozwinąć