Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

TAR 11:18, 03 wrz 2020

inka74 napisał(a)
Helen - cięcie robisz na własne ryzyko. Chyba nikt ci nie powie bez posiadania lat doświadczeń z danym drzewem - tak, tnij. Ja nigdzie nie znalazłam na ten temat rzetelnych informacji. Swojemu właśnie wycięłam 2 gałązki od dołu rosnące na boki i zasmarowałam maścią ogrodniczą. Ja za rok mogę coś więcej powiedzieć. U Tarci z normalnym się udało, na razie w teorii w sierpniu wykonuje się cięcia zmniejszające ale też trzeba uważać jakie rośliny. Lepszym terminem dla judaszowca wydaje się z pozoru wczesna wiosna, zaraz po przekwitnięciu.

nie ciełabym teraz judaszowca, za duze ryzyko grzyba, jak juz to po kwitnieniu w czerwcu. wczoraj musialam tez zasmarowac kore u swojego, zrobilam opatrunek bandazem i mascia. byly spore wiatry i tyczka mi pozdzierala troche pień, mam nadzieje, ze nic mu nie bedzie.
W Ruby Falls z kolei wczoraj wycielam wilki od podkladki. zobaczymy jak bedzie.
mrokasia 11:22, 03 wrz 2020

inka74 napisał(a)
Ładny, dokładnie o taki kształt mi chodzi. Widziałaś gdzieś sadzonki? A może przejechałabyś się ze mną do Pęchcina kiedyś muszę zobaczyć co mają w cenniku.

W zeszłym roku były u Grąbczewskich. Takie z 2,5m.
Do Pęchcina bym się chętnie z Tobą wybrała. Tylko trochę mam teraz mało czasu. Ale to do ustalenia.
inka74 11:42, 03 wrz 2020

Helen napisał(a)
Iwonka, ja mam judaszowca, takiego jak pokazujesz, sadzonego w ubiegłym roku. Miał może góra 60 cm.
W tym roku ma już ponad 2 m, na razie faktycznie wyglada jak duży krzak. Pokażę wieczorem porównanie.
wiem, że masz , pamiętam go na zdjęciach i... właśnie chciałabym uniknąć takiej sytuacji jak u ciebie, że leży na każdą możliwą stronę. Tu w tym miejscu nie mogę sobie pozwolić po prostu na taką sadzonkę. Od razu muszę kupić wersję na pniu i wyższą.
inka74 11:44, 03 wrz 2020

Juzia napisał(a)

A co on jakiś taki wąski???
Wygląda bardziej na jakiś kolumnowy.
To czysty gatunek na 100%. I ma już kilkanaście lat.
inka74 11:49, 03 wrz 2020

mrokasia napisał(a)

W zeszłym roku były u Grąbczewskich. Takie z 2,5m.
Do Pęchcina bym się chętnie z Tobą wybrała. Tylko trochę mam teraz mało czasu. Ale to do ustalenia.
Nie wiem czy teraz bym się wybrała, choć o tej porze roku widać jak się przebarwiają. Kasia, nic na siłę ale z chęcią bym się przejechała. Może najpierw podjadę do Grąbczewskich, może zadzwonię co mają.
Gosiek33 15:13, 03 wrz 2020

Na placu u Grąbczewski dużo dziś towaru widziałam. Wysokie różniste drzewa stały. Chciałam pochodzić ale kolano mi nie dało

Oglądałam tylko judaszowce Forest Pansy. Tak do 150 cm za ok 200. To chyba nie o to Ci chodzi
inka74 15:53, 03 wrz 2020

Ten za szeroki rośnie. Na liście mają sporą ofertę klonów. Gosiu jak jeszcze kiedyś będziesz u nich i noga pozwoli zerknij proszę czy mają na placu klona Elsrijk i jak wygląda sadzonka.
mrokasia 16:26, 03 wrz 2020

inka74 napisał(a)
Ten za szeroki rośnie. Na liście mają sporą ofertę klonów. Gosiu jak jeszcze kiedyś będziesz u nich i noga pozwoli zerknij proszę czy mają na placu klona Elsrijk i jak wygląda sadzonka.

A dzwoniłaś do nich czy mają? Może mogliby Ci cyknąć fotkę.
gosika67 17:11, 03 wrz 2020

Cześć Iwonka klony ładnie się prezentują i jaki efekt jesienią, tyle jest kolorów.Ja mam tylko 2, robią dużo zamieszania w ogrodzie z kolorami.Judaszowiec kupiłam wiosną ale się nie przyjął. Jestem zawiedziona tym drzewkiem.
Poluję teraz na kielichowca.Pozdrawiam Cię jeszcze letnio ..
inka74 20:00, 03 wrz 2020

Dziewczyny, jakby to powiedzieć. Kupiłam judaszowca. Odmiana Rising Sun. I... nie wiem czy dobrze zrobiłam bo to nie jest duża sadzonka, z wysokim pniem. Jest zaprzeczeniem tego co chciałam. Mały kurdupel. Ale za to jakie ma piękne liście...

Sorry, już po ciemaku zdjęcia robione. Nie wiem czy w tym miejscu zostanie.