Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

Helen 20:23, 03 wrz 2020

On jest cuuuuudny... wart grzechu
TAR 20:26, 03 wrz 2020

bardzo ładny, gdyby nie te żółtosci to bym pomyslala, ze to ten moj zwyklak. oby sie przyjal, dobrze mu bedzie w oslonietym miejscu i niezbyt wilgotnym, moje w zasadzie rosna w piachu, rosna pieknie. tylko ten, ktory ma lepsza ziemie rosnie najsłabiej. bede go wysadzac i dam na ugór przy sypialni pomiedzy sosnami i rozchodnikami.
Magleska 20:30, 03 wrz 2020

Śliczny on

ja kupiłam grujecznika ,który już ma przepiękne przebarwienia .....i na judaszowca też się skusiłam ,ale to maleńki krzaczek ....tani był i wołał kup mnie ....teraz się zastanawiam ,gdzie go posadzić
gosika67 21:57, 03 wrz 2020

Widziałam u Madzi grujecznik, już ma fajne barwy.
inka74 00:14, 04 wrz 2020

No ładny jest tylko pytanie czy akurat to jest odpowiednie miejsce dla niego. Tu wcale nie jest tak bardzo osłonięty. I na razie on jeszcze długo będzie bardziej krzakiem niż drzewem. Dużym krzakiem.
Gosiek33 06:24, 04 wrz 2020

Nie ma to jak ładne zakupy Cudne liście
mrokasia 08:26, 04 wrz 2020

Ty to jednak jesteś ogrodowa wariatka .
Ale trzeba przyznać, że fajniutki ten judaszek.
Jakie inne miejscówki rozpatrujesz?
TAR 08:35, 04 wrz 2020

inka74 napisał(a)
No ładny jest tylko pytanie czy akurat to jest odpowiednie miejsce dla niego. Tu wcale nie jest tak bardzo osłonięty. I na razie on jeszcze długo będzie bardziej krzakiem niż drzewem. Dużym krzakiem.

co byś sie nie zdziwiła
inka74 09:29, 04 wrz 2020

he, he, no ja jakoś tak z zakupami mam, nie zawsze się tygodniami zastanawiam jak coś trafię ładnego i jest tylko 1 sztuka i nigdzie indziej tego nie widziałam a tak było w przypadku tego judaszka. Czasami i pół roku chodzę i smęcę, że mi nic nie pasuje. Ta odmiana docelowo u nas osiąga ok 3 metry, szerokość 2-3 metry. To nadal bardziej duży krzak niż formalne spore drzewo o jakie mi chodziło. Na zdjęciach w necie też taki jest więc nie wróżę mu kariery dużego drzewa. Ale jest bardzo ładne kolorystycznie. Te przebarwienie na końcach na pomarańczowy i cytrynowe listki są urocze. Gdzie jeszcze go widzę? - w weekend jak pogoda pozwoli będę przekopywała narożnik z czaplą. Praktycznie wszystko tam zmieni stanowisko. Druga opcja jest taka, że może zostanie tu przy tarasie ale nie centralnie a trochę z boku zasłaniając część techniczną ale to wiązałoby się z innym poprowadzeniem linii rabaty, w sensie większą grabieżą trawnika. Zawsze też może być soliterem na środku trawnika - wtedy powstanie rabatka wyspowa.
Wczoraj widziałam też małego ambrowca. W sensie pięknie przebarwiającą się sadzonkę. Odmiana Rotundiloba. Rozmiar docelowy 5-10 metrów, szerokość koło 3. Można ciąć. Tylko sama sadzonka nie miała prostego pnia a mi zależy na wyprowadzeniu jej wysoko.

Na razie nie wiem czego chcę, przyznaję się bez bicia. Stawiam, oglądam, wymieniam. Ogród mi puchnie od sadzonek, za płotem też robi się ciasno.
MiluniaB 10:34, 04 wrz 2020

inka74 napisał(a)
Dziewczyny, jakby to powiedzieć. Kupiłam judaszowca. Odmiana Rising Sun. I... nie wiem czy dobrze zrobiłam bo to nie jest duża sadzonka, z wysokim pniem. Jest zaprzeczeniem tego co chciałam. Mały kurdupel. Ale za to jakie ma piękne liście...

Sorry, już po ciemaku zdjęcia robione. Nie wiem czy w tym miejscu zostanie.

Ładniutki A on będzie duży rósł? Przebarwia się na jesień? Szybko startuje wiosną?

Hmmmm może jednak bym pomyślała o drzewach do mojego ogrodu, tylko nie dużych.