Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 12:09, 22 gru 2020

BKosimkArt napisał(a)

Ja okryłam, tzn eM to zrobił bo mi nagadała znajoma od ogrodów że okrywała u klientów... zwłaszcza te sadzone w tym roku więc ja się też zdecydowałam żeby gumballe okryć, z tym że u mnie wygwizdów jest więc może im będzie lepiej... trzącham się nad nimi trochę i chyba bym sie załamała gdyby coś im się stało...
mam matę w pogotowiu przygotowaną głównie na judaszowce i na tego małego ambrowca. Gumballa nie okrywam. Za duży jest, musi sobie poradzić a jak nie poradzi to znaczy, że nie nadaje się do mojego ogrodu. Ale rozumiem twoje obawy bo ty 3 sztuki kupiłaś. Nie dosyć, że trudno je dostać to jeszcze jest to kupa pieniędzy.

Czy twoje maja liście? bo u mnie normalnie korona pełna. Slender zrzucił, jakieś pojedyncze wiszą a ten korona z listkami jak przyklejonymi.
inka74 12:22, 22 gru 2020

Kokesz napisał(a)
U mnie też dokumentacja ogrodu głównie robocza i z reguły z tych samych miejsc. Wtedy widać jak się rabaty zmieniają o różnych porach roku.
No i widać też progres
Czasem próbuję robić ładniejsze zdjęcia, trochę w zbliżeniach, choć tylko komórką. Do super fot wołam eMa z aparatem
Progres jest ważny dla podbudowania samej siebie i dalszej motywacji.

A nawiązując do progresu...
Tak wyglądał ogród od frontu na samym początku mojej przygody z nim - chyba to 2012 rok

tak jak zaczynałam przygodę z Ogrodowiskiem w 2016

A tak w ostatnie lato

I teraz na jesieni

I w zimę czyli wczoraj

Nieźle zarósł muszę zgrać sobie wiosenne zdjęcia bo nie mam na kompie
Gosiek33 13:55, 22 gru 2020

Teraz widzę różnicę
inka74 14:08, 22 gru 2020

tak trochę się zmieniło normalnie to nie widać różnicy

rabata pod wiatą 2016 - bożesz, ile ona miała wersji w tzw. międzyczasie, chyba ze 4...

i w tym roku w lato
BKosimkArt 14:10, 22 gru 2020

inka74 napisał(a)
mam matę w pogotowiu przygotowaną głównie na judaszowce i na tego małego ambrowca. Gumballa nie okrywam. Za duży jest, musi sobie poradzić a jak nie poradzi to znaczy, że nie nadaje się do mojego ogrodu. Ale rozumiem twoje obawy bo ty 3 sztuki kupiłaś. Nie dosyć, że trudno je dostać to jeszcze jest to kupa pieniędzy.

Czy twoje maja liście? bo u mnie normalnie korona pełna. Slender zrzucił, jakieś pojedyncze wiszą a ten korona z listkami jak przyklejonymi.

Na razie korony małe... w następnych latach nie zamierzam okrywać.
Miały liście, trochę otrzepaliśmy ale teoche zostało... zobaczymy co z tego będzie. Dziś tak leje że szok, martwi mnie teraz to okrycie koron. Czy to było dobre posunięcie. Sama już nie wiem.
TAR 14:13, 22 gru 2020

Iwonka, podziwiam za te plany. Ja caly czas w marazmie jakims. Ogrod nawet nie cieszy. Moze to z powodu pogody. Zero słonca, niebo wiecznie zasnute na szaro i ciagle pada. Dzis niebo sie wscieklo leje jak z cebra. Ale od jutra mam kilka dni wolnych, cos mi chodzi po glowie tylko weny wykonawczej brak. Nie mam wielkich planow co do przyszlego sezonu, kilka nasadzen na puste rabaty, pokonczenie chodniczkow przy skrzyniach warzywnych, przeniesienie jednego kranu ogrodowego na brzeg rabaty. Musze zrobic na pewno nowe rabaty przytarasowe, sa paskudne i je z wiosna chce ogarnac, zrobic podobne w stylu jak rabate wejsciową. Wiec moze tu sie troche naprodukuje. No i moze sie zmusze do zmian na rabacie przysypialnianej. A jak zdazymy to tarasik na lezakowni mezaty wykona. I to tyle, bez wielkich planów zakupowych i szalenstw.

inka74 14:15, 22 gru 2020

Rabata z boku przy domu - 2012

2016

obecnie

BKosimkArt 14:16, 22 gru 2020

Podoba mi się Twoja rabata przy wiacie! Tego lata piękna!
inka74 14:20, 22 gru 2020

Miejsce za domem
było 2012

2015

jest
inka74 14:23, 22 gru 2020

BKosimkArt napisał(a)

Na razie korony małe... w następnych latach nie zamierzam okrywać.
Miały liście, trochę otrzepaliśmy ale teoche zostało... zobaczymy co z tego będzie. Dziś tak leje że szok, martwi mnie teraz to okrycie koron. Czy to było dobre posunięcie. Sama już nie wiem.
Też nie wiem. Deszcz i mróz (od piątku ochłodzenie w nocy ma u nas być) to nie jest to co lubię.