Też mam kosiarkę akumulatorową, Gardeny. Jak trawa jest mokra idzie ciężej i jest trochę nierówno. Wolę ciąć trawę suchą. Jak jest dłuższa to ustawiam na najwyższy stopień koszenia, potem drugi raz na średnim. Zresztą w czasie upałów koszę tylko na najwyższym. Średni stosuję jedynie wiosną i jesienią.
20-30 cm z ronda można zdjąć bez większych zmian. Jak pogoda pozwoli to fizycznie pomierzę, popatrzę. Mi się najlepiej w realu pracuje a nie na zdjęciach czy na papierze ścieżka trawiasta wystarczy że będzie miała tam 60 cm. Obecnie ma 80... A na wejściu 130. U mnie rośliny mogą się wylewać na trawę. Lubię tak, jak nie widać ostrych granic rabat.
Hmm, nie jestem pewna czy masz tam rzeczywiście miejsce, żeby wyeksponować te derenie. One najładniej wyglądają, jak mają trochę miejsca obok siebie. Ciąć je można, ale nie za mocno i nie za często, żeby nie straciły pokroju.
Nie podobają Ci się mniejsze odmiany Viburnum?
Darcia, mam kostkę granitową 10x10 ciętą po bokach w kolorze ciemnego szarego jednolitego koloru. Wszędzie są jasne łaciate lub czarne, łupane a nie cięte.