Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 14:45, 10 sty 2021

Kokesz napisał(a)
Jakoś tak mi się wydały podobne nasadzenia...
tu

Pewnie znasz ten ogród
Chodzi mi o białe nasadzenia widoczne z okna.
znam i uwielbiam ten blog był inspiracją do nasadzeń właśnie u mnie na tyłach coś z tego i tu na przód przemycę
Anda 14:51, 10 sty 2021

Też mam kosiarkę akumulatorową, Gardeny. Jak trawa jest mokra idzie ciężej i jest trochę nierówno. Wolę ciąć trawę suchą. Jak jest dłuższa to ustawiam na najwyższy stopień koszenia, potem drugi raz na średnim. Zresztą w czasie upałów koszę tylko na najwyższym. Średni stosuję jedynie wiosną i jesienią.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Juzia 14:52, 10 sty 2021

A tu już planowanko?
Fajnie!

Kasi pomysł na ścieżkę mi się podoba.
Głosuję!
inka74 14:53, 10 sty 2021

Kasya napisał(a)
Ja bym jeszcze uszczknela kawałek ronda żeby ścieżkę ciut poszerzyć
Może byc kiedyś za wąsko jak się rosliny rozrosną
20-30 cm z ronda można zdjąć bez większych zmian. Jak pogoda pozwoli to fizycznie pomierzę, popatrzę. Mi się najlepiej w realu pracuje a nie na zdjęciach czy na papierze ścieżka trawiasta wystarczy że będzie miała tam 60 cm. Obecnie ma 80... A na wejściu 130. U mnie rośliny mogą się wylewać na trawę. Lubię tak, jak nie widać ostrych granic rabat.
Anda 14:57, 10 sty 2021

inka74 napisał(a)
tam są nasadzenia głównie biało-różowo-nibieskie z kapką amarantu, ciemnego biskupiego. Na wiosnę jest trochę żółci - forsycja, oczary. Jedyny mocny i duży akcent to judaszowiec Red Force na środku owalnej (to ta miotła na zdjęciu na środku, opatuliłam go trawą i gałązkami świerkowymi. Poczekam na jego wiosenne wybarwienie ale myślę że tło powinien mieć zielone, kwitnące na biało, ew. Przebarwiające się delikatnie na jesieni. Stąd pomysł na derenia Weisse Fontaine lub Teutonia czy Venus. Bukszpany na pniu bym wyjęła spod płotu a tam marzą mi się Anabellki ale są tam sadzonki i nie kwitną. Sadzonki własne. Może trzeba jednak kupić duże sztuki a te wypierdki dać w inne miejsce (mam gdzie róże bym dała do przodu, może by bardziej kwitły bo pod drzwiami wegetują. No kilka pomysłów na roszady już mam )))

Hmm, nie jestem pewna czy masz tam rzeczywiście miejsce, żeby wyeksponować te derenie. One najładniej wyglądają, jak mają trochę miejsca obok siebie. Ciąć je można, ale nie za mocno i nie za często, żeby nie straciły pokroju.
Nie podobają Ci się mniejsze odmiany Viburnum?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
inka74 16:05, 10 sty 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)

A co to jest za kostka?
Ja tą ścieżkę widzę tak:

Darcia, mam kostkę granitową 10x10 ciętą po bokach w kolorze ciemnego szarego jednolitego koloru. Wszędzie są jasne łaciate lub czarne, łupane a nie cięte.

Dzięki za pomysł! Ma sens!
inka74 16:10, 10 sty 2021

Kokesz napisał(a)
Hmmm ja bym zostawiła chyba trawnik jako ścieżkę bo tam zaraz obok są rośliny w żwirku i kostka. Byłaby kolejna żwirowa ścieżka...chyba żeby roślinom dać korę.
żwirek spod bukszpanów chcę usunąć całkowicie. Na początek zostawię trawę. W obecną rabatę tylko wstawię płyty.
inka74 16:11, 10 sty 2021

TAR napisał(a)

Mam to samo zdanie i tez rozumiem czemu calkowita likwidacja trawnika nie jest wskazana.

Pomysł Kasyi super, optycznie powiekszy te rabate a jednoczesnie nie straci ona na funkcjonalnosci. I az tak wiele nie trzeba bedzie zmieniac
Tarcia, dzięki za głos )) rozumiesz mnie doskonale
inka74 16:14, 10 sty 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wizualnie pomysł Kasi jest OK. Zachowuje wymagane przez Ciebie proporcje.
Pomysł z płytkami też wizualnie nie jest zły, ale zgodzę się z Renią, że za dużo by się tam zrobiło żwirków.
na razie ścieżkę trawiastą zostawię, od takiej będzie łatwiej zrobić zmiany później jakby były potrzebne
inka74 16:15, 10 sty 2021

Mary napisał(a)

Też mam kosiarkę akumulatorową i jestem bardzo zadowolona ze zmiany na taką.
Ale.
Mam tylko 100m trawnika i koszę 2 razy w tygodniu. Jeżeli trawa jest wilgotna albo długa (a najgorzej jedno i drugie ) to moja kosiarka słabo sobie z tym radzi. Gęsty trawnik pogłębia ten problem. Kosiarka ma na to za małą moc.
Ponieważ u mnie trawnik jest przez większość dnia w cieniu muszę kosić po południu, bo wcześniej trawnik jest wilgotny.
Moja kosiarka jest hybrydowa, więc mam jeszcze opcję skorzystania z kabla, gdy koniecznie muszę jednak trawnik skosić.
a jaki model masz?