Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

Kokesz 11:53, 10 sty 2021

Hmmm ja bym zostawiła chyba trawnik jako ścieżkę bo tam zaraz obok są rośliny w żwirku i kostka. Byłaby kolejna żwirowa ścieżka...chyba żeby roślinom dać korę.
TAR 12:39, 10 sty 2021

mrokasia napisał(a)
A ja rozumiem dlaczego Iwona broni się przed przerobieniem ronda na wielką rabatę. Rzeczywiście w jej ogrodzie wyglałoby to nieproporcjonalnie do reszty. Jestem za zlikwidowaniem trawnikowej ścieżki pod tujam i pozostawieniem ścieżki od strony domu. Zrobiłabym tak jak na tym rysunku. Mnie nie przeszkadza taka ścieżka do nikąd.

Mam to samo zdanie i tez rozumiem czemu calkowita likwidacja trawnika nie jest wskazana.

Pomysł Kasyi super, optycznie powiekszy te rabate a jednoczesnie nie straci ona na funkcjonalnosci. I az tak wiele nie trzeba bedzie zmieniac
mrokasia 13:05, 10 sty 2021

Pomysł Kasyi jest świetny, baaardzo mi się podoba!!!
Gruszka_na_w... 13:37, 10 sty 2021

Wizualnie pomysł Kasi jest OK. Zachowuje wymagane przez Ciebie proporcje.
Pomysł z płytkami też wizualnie nie jest zły, ale zgodzę się z Renią, że za dużo by się tam zrobiło żwirków.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Mary 13:42, 10 sty 2021

Kokesz napisał(a)
Fajny pomysł, z prawej strony linia ładnie poprowadzona ale z lewej nie umiem Ci doradzić. Ja bym rondo włączyła w rabatę
Kosiarkę mam akumulatorową bo nie miałam wyboru, brak prądu na ogródku.
Jest rewelacyjna, mam najmniejszą, na jednym ładowaniu kosi ok 200m trawnika.

Też mam kosiarkę akumulatorową i jestem bardzo zadowolona ze zmiany na taką.
Ale.
Mam tylko 100m trawnika i koszę 2 razy w tygodniu. Jeżeli trawa jest wilgotna albo długa (a najgorzej jedno i drugie ) to moja kosiarka słabo sobie z tym radzi. Gęsty trawnik pogłębia ten problem. Kosiarka ma na to za małą moc.
Ponieważ u mnie trawnik jest przez większość dnia w cieniu muszę kosić po południu, bo wcześniej trawnik jest wilgotny.
Moja kosiarka jest hybrydowa, więc mam jeszcze opcję skorzystania z kabla, gdy koniecznie muszę jednak trawnik skosić.
inka74 13:48, 10 sty 2021

Anda napisał(a)
Fajna burza mózgów
Przyznam szczerze, że w głowie siedzi mi pomysł taki, że strach się bać, bo związany jest z niesamowitą ilością pracy. Tak więc tylko teoretycznie - myślę o takim jakby lustrzanym odbiciu cienistej po drugiej stronie domu. Tutaj nasadzenia byłyby inne, bo jest bardziej słonecznie i jeszcze więcej trawnika by trzeba zlikwidować. Wisząca ławka byłaby przy ścieżce, bo tak jak i przy cienistej rabacie tak i tu byłaby ścieżka na środku. Nie będąc nigdy w ogrodzie Iwony jakoś mi się to tutaj nasuwa

Iwonka, nie bij, to tylko teoretyczne rozważania
Ewa, ja absolutnie się nie obrażam. Wręcz przeciwnie, zbieram takie pomysły i wracam do nich w sprzyjających okolicznościach. Też chodziło mi to po głowie. Natomiast mam w domu miłośnika trawnika i biesad na wolnym powietrzu. Ogród jest wspólny więc wiesz, grabież trawnika nie może naruszać aż tak mocno wizji mężowskiej spędzania czasu w ogrodzie. Każdy musi mieć coś dla siebie a nie tylko ja moje kwiatki znasz sama temat.
Kokesz 13:59, 10 sty 2021

Mary napisał(a)

Też mam kosiarkę akumulatorową i jestem bardzo zadowolona ze zmiany na taką.
Ale.
Mam tylko 100m trawnika i koszę 2 razy w tygodniu. Jeżeli trawa jest wilgotna albo długa (a najgorzej jedno i drugie ) to moja kosiarka słabo sobie z tym radzi. Gęsty trawnik pogłębia ten problem. Kosiarka ma na to za małą moc.
Ponieważ u mnie trawnik jest przez większość dnia w cieniu muszę kosić po południu, bo wcześniej trawnik jest wilgotny.
Moja kosiarka jest hybrydowa, więc mam jeszcze opcję skorzystania z kabla, gdy koniecznie muszę jednak trawnik skosić.

Też mam 100m2 trawnika i też kosimy dwa razy w tygodniu, wtedy trawa nie jest długa, zajmuje to ok 15 min. Bateria wystarcza ze spokojem. Dla mnie jest idealna, mamy ją już 5 lat.
inka74 14:24, 10 sty 2021

Kokesz napisał(a)

Wydaje mi się, że gdybyś dała rośliny ładnie odznaczające się na tym ciemnym tle tujek np białe to wzrok kierował by się na te rośliny.
Myślałaś przecież o biało zielonej rabacie

Bez wrzucenia tam bomby chyba nie będzie takiego efektu...
tam są nasadzenia głównie biało-różowo-niebieskie z kapką amarantu, ciemnego biskupiego. Na wiosnę jest trochę żółci - forsycja, oczary. Jedyny mocny i duży akcent to judaszowiec Red Force na środku owalnej (to ta miotła na zdjęciu na środku, opatuliłam go trawą i gałązkami świerkowymi. Poczekam na jego wiosenne wybarwienie ale myślę że tło powinien mieć zielone, kwitnące na biało, ew. Przebarwiające się delikatnie na jesieni. Stąd pomysł na derenia Weisse Fontaine lub Teutonia czy Venus. Bukszpany na pniu bym wyjęła spod płotu a tam marzą mi się Anabellki ale są tam sadzonki i nie kwitną. Sadzonki własne. Może trzeba jednak kupić duże sztuki a te wypierdki dać w inne miejsce (mam gdzie róże bym dała do przodu, może by bardziej kwitły bo pod drzewami wegetują. No kilka pomysłów na roszady już mam )))
Edit, pisanie na telefonie to jednak śmieszne błędy. Wzrok mi siada.
inka74 14:32, 10 sty 2021

April napisał(a)
Rozumiem twoje obawy przed jedną wielką rabatą. Faktycznie nie myślałam o tych dysproporcjach.
Mi się podoba pomysł Gosiek, ale nie zabierałabym tak dużo trawnika, dociągnęłabym go do obecnej wysepki, zachowując z lewej twój ulubiony wystający pazurek.

Lub myślałam tak jak Kasya, żeby nie było że ścieżka jest donikąd, to przedłużyć ją w stronę bramy.
no właśnie pomysł Kasyi ma bardzo wiele zalet )) uwzględnia to co jest dla mnie ważne i wbrew pozorom rozwiązał jeden z problemów - komunikację od strony wejścia - o którym nie pomyślałam. Jakoś takie naturalne dla mnie było chodzenie przez rabatę lub na około )) a można bez tego. Uruchomił też w mojej głowie szereg innych pomysłów na roszady na tej części. Będzie można to robić krok po kroku i to jest fajne )
inka74 14:42, 10 sty 2021

Monia81 napisał(a)
Ewuś o tym samym pomyślałam kiedyś chyba nawet nie wiem czy Iwonka o tym nie pisała, bo cienista jest rewelacyjna i druga rabata w podobnym odbiciu akurat po drugiej stronie domu, fakt z innymi nasadzeniami, ale by była

Edit chodziło mi o to, że kiedyś była mowa, że jakby było gdzieś miejsce na drugą rabatę taką jak cienista to by było super fajne miejsce się znalazło
rabaty z tyłu nie da się skopiować niestety bo tam zupełnie inne warunki świetlne więc rośliny, które tam się dobrze czują, tu by wegetowały. Ale można skopiować ideę tamtego miejsca, w pewnym stopniu układ. Pomysł jak to zrobić jest, natomiast musi być realizowany krok po kroku