Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

Anda 09:16, 10 sty 2021

Ścieżka nie musi być donikąd. Iwona ma fajne pomysły na biżuterię ogrodową.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
mrokasia 09:20, 10 sty 2021

Ewciu, chodziło mi o brak kontynuacji ścieżki . W tym przypadku ścieżka dochodziłaby do rzeźby.
inka74 09:22, 10 sty 2021

Trochę zmierzyłam cały ten obszar. Wszystkie rabaty do kostki mają głębokość 5,8 metra. Długość to ok. 9 metrów przy płocie i ok. 4-5 m od strony kostki. Wszystko zależy od tego do którego miejsca jest mierzone. Narysuję potem plan w skali.

Tak głównie pada mój wzrok.
W kuchni - teraz widać dlaczego goły płot między forsycją a pniem katalpy mnie denerwuje - zaznaczony na zielono. Są tam derenie, które nie rosną. Miały dawać kolor zimą od łodyg. Tiaaaa... Miały. Za kulkami bukszpanowymi hortensje Strong Anabelle miały dawać kulkowe tło. Też nie rosną, nie kwitną.

I w jadalni. Tu głównie skupiam wzrok na rdzawej rzeźbie. Ona jest mała, 30 cm. Nie przytłacza a jednocześnie jest innym elementem niż kwiaty, których w sezonie tu jest sporo.
Anda 09:22, 10 sty 2021

mrokasia napisał(a)
Ewciu, chodziło mi o brak kontynuacji ścieżki . W tym przypadku ścieżka dochodziłaby do rzeźby.

A, czyli myślimy o tym samym
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
inka74 09:44, 10 sty 2021

Anda napisał(a)
Dziewczyny, jak dacie radę namówić Iwonkę na zrobienie jednej, dużej rabaty to stawiam wam co najmniej cappuccino Już parę razy próbowałam ją na to namówić, wersja była i z przejściem na płytach i bez, nawet z małym grysowym rondem pod centralnym drzewkiem, ale Iwonka twarda Mnie sie nie udało jej przekonać.
Ewcia, to, że na razie myślę to nie znaczy, że odrzuciłam . Mam i pamiętam i kombinowałam z takim układem. Jedyne co mi nie pasuje to samotne drzewo na środku - coś bym pod nim posadziła a więc wracam do opcji mini rondka ;( dodatkowo ta wersja to zmiana nasadzeń praktycznie po całości bo nie będą pasować i tu nie da się wtedy zrobić wymiany kilku roślinek. Kilkaset roślin trzeba by było wysadzić i przesadzić, pogrupować inaczej. To mnie wewnętrznie przeraża. Stąd mój opór.
To plan, o którym mówimy
inka74 09:56, 10 sty 2021

Kokesz napisał(a)

Wydaje mi się, że gdyby to miała być jedna rabata to roślin musiałoby być mniej tzn mniej gatunków, posadzone plamami albo większe rośliny.
Bo wyszedł masz masz i nic tam nie widać.
Jestem akurat po czytaniu wątku Margerytki40 więc może dlatego mi się tak nasunęło. Nie wiem czy to dobry kierunek...
Reni, dokładnie takie mam obawy. Jedna duża rabata to potrzebne zupełnie inne nasadzenia. To co jest wyglądało by źle. Trzeba by było wrzucić bombę, już nawet nie granat. Być może użyć innych roślin (wielkość ważna w skali do wielkości rabaty). A ja już nie mam żadnego miejsca na przesadzanie. No skończyło mi się. Przechowalnika też nie ma żadnego.
inka74 10:10, 10 sty 2021

Monia81 napisał(a)
Hmm, a jak nie chcesz tak dużej rabaty i patrząc na ten przesmyk trawkowy, który ładnie się wije to nie myślałaś ewentualnie żeby zamienić miejscami wysepka by była trawnikiem a na około nasadzenia?
myślałam i myślę nadal Ewa już też podsunęła podobny pomysł. Wiąże się to z wrzuceniem bomby w nasadzenia i stratą na rzecz trawnika lub kostki centralnego miejsca na którym skupiam wzrok robiąc cokolwiek w kuchni czy pracując w jadalni (tam jest teraz moje domowe biuro, ogólnie sporo czasu tam spędzamy). Owalna jest nieznacznie podwyższona, jakieś 10-15 cm na jej środku. Niby niewiele ale nasadzenia na niej są lepiej widoczne z domu. Patrząc z okna kuchennego widziałabym głównie... trawę
Kasya 10:40, 10 sty 2021

A jakos tak ?
Rysunek bardzo nieudolny bo palcem w telefonie
Wydaje mi się ze lepiej żeby sciezka nie była ślepa
Ale tam gdzie wchodzi na rabatke przy podjeździe nie likwidować rabatki tylko polozyc płyty do przejścia które płynnie zanikną na ścieżce trawiastej
Nie wiem czy jasno się wyrażam
BKosimkArt 10:53, 10 sty 2021

A tutaj plany i plany... zazdroszczę, ja nic zaplanować nie mogę... nawet sprzątania w ogrodzie bo nic na jesieni nie zrobione...

Też jestem zdania że jedna wielka rabata będzie zbyt ciężka w porównaniu z całym ogrodem. A ścieżka donikąd może się kończyć krzesełkiem albo mini ławeczką żeby przysiąść i podziwiać
inka74 11:03, 10 sty 2021

mrokasia napisał(a)
A ja rozumiem dlaczego Iwona broni się przed przerobieniem ronda na wielką rabatę. Rzeczywiście w jej ogrodzie wyglałoby to nieproporcjonalnie do reszty. Jestem za zlikwidowaniem trawnikowej ścieżki pod tujam i pozostawieniem ścieżki od strony domu. Zrobiłabym tak jak na tym rysunku. Mnie nie przeszkadza taka ścieżka do nikąd.
Kasiu, jak ty mnie dobrze rozumiesz... Może dlatego, że ty najczęściej u mnie fizycznie bywasz i byłaś po ostatnich zmianach. Znasz wielkość mojego ogrodu. To jest naprawdę małe pudełeczko. Cała działka ma 623 metry (2 metry mniej lub więcej, nigdy nie pamiętam). Z tego ponad 200-230 zajmuje dom i komunikacja po kostce wkoło+wjazd, domek narzędziowy. Zostaje ok. 400 metrów rabat, trawnika i dorobionych ścieżek. Myślę że trawnik to obecnie ok. 120-150 metrów, wszelkie kamyczki ścieżki, koło pod palenisko to do 50 metrów. Czyli powierzchni rabat jest ok. 200 metrów w sumie wszystkich. Duża rabata na froncie tak jak Gosia rysowała to ok. 40 metrów...