Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

Anda 11:06, 10 sty 2021

Fajna burza mózgów
Przyznam szczerze, że w głowie siedzi mi pomysł taki, że strach się bać, bo związany jest z niesamowitą ilością pracy. Tak więc tylko teoretycznie - myślę o takim jakby lustrzanym odbiciu cienistej po drugiej stronie domu. Tutaj nasadzenia byłyby inne, bo jest bardziej słonecznie i jeszcze więcej trawnika by trzeba zlikwidować. Wisząca ławka byłaby przy ścieżce, bo tak jak i przy cienistej rabacie tak i tu byłaby ścieżka na środku. Nie będąc nigdy w ogrodzie Iwony jakoś mi się to tutaj nasuwa

Iwonka, nie bij, to tylko teoretyczne rozważania
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kokesz 11:09, 10 sty 2021

inka74 napisał(a)
myślałam i myślę nadal Ewa już też podsunęła podobny pomysł. Wiąże się to z wrzuceniem bomby w nasadzenia i stratą na rzecz trawnika lub kostki centralnego miejsca na którym skupiam wzrok robiąc cokolwiek w kuchni czy pracując w jadalni (tam jest teraz moje domowe biuro, ogólnie sporo czasu tam spędzamy). Owalna jest nieznacznie podwyższona, jakieś 10-15 cm na jej środku. Niby niewiele ale nasadzenia na niej są lepiej widoczne z domu. Patrząc z okna kuchennego widziałabym głównie... trawę

Wydaje mi się, że gdybyś dała rośliny ładnie odznaczające się na tym ciemnym tle tujek np białe to wzrok kierował by się na te rośliny.
Myślałaś przecież o biało zielonej rabacie

Bez wrzucenia tam bomby chyba nie będzie takiego efektu...
April 11:18, 10 sty 2021

Rozumiem twoje obawy przed jedną wielką rabatą. Faktycznie nie myślałam o tych dysproporcjach.
Mi się podoba pomysł Gosiek, ale nie zabierałabym tak dużo trawnika, dociągnęłabym go do obecnej wysepki, zachowując z lewej twój ulubiony wystający pazurek.

Lub myślałam tak jak Kasya, żeby nie było że ścieżka jest donikąd, to przedłużyć ją w stronę bramy.
inka74 11:31, 10 sty 2021

Kasya napisał(a)
A jakos tak ?
Rysunek bardzo nieudolny bo palcem w telefonie
Wydaje mi się ze lepiej żeby sciezka nie była ślepa
Ale tam gdzie wchodzi na rabatke przy podjeździe nie likwidować rabatki tylko polozyc płyty do przejścia które płynnie zanikną na ścieżce trawiastej
Nie wiem czy jasno się wyrażam
Kasia, bardzo jasno i czytelnie i to jest bardzo realne do zrobienia! W sensie nie będzie wymagało wrzucenia bomby a i rabata zyskałaby komunikację od strony wejścia do domu. Obecnie skaczę przez rabatę lub idę w koło. Zostałyby focal pointy (ach te Asine wpisy). Zapisuję! Wystarczy, że ścieżkę w rabacie dam między bukszpanami... Do wysadzenia jedna trawka i lilak, kilka drobiazgów na dole... Inny układ na części pod katalpami ale sporo miejsca zyskane.

O ile prostsze było robienie zmian na tyłach domu jak tam nic nie było...
Monia81 11:32, 10 sty 2021

Ewuś o tym samym pomyślałam kiedyś chyba nawet nie wiem czy Iwonka o tym nie pisała, bo cienista jest rewelacyjna i druga rabata w podobnym odbiciu akurat po drugiej stronie domu, fakt z innymi nasadzeniami, ale by była

Edit chodziło mi o to, że kiedyś była mowa, że jakby było gdzieś miejsce na drugą rabatę taką jak cienista to by było super fajne miejsce się znalazło
Kokesz 11:37, 10 sty 2021

Jakoś tak mi się wydały podobne nasadzenia...
tu

Pewnie znasz ten ogród
Chodzi mi o białe nasadzenia widoczne z okna.
Kasya 11:40, 10 sty 2021

Ja bym jeszcze uszczknela kawałek ronda żeby ścieżkę ciut poszerzyć
Może byc kiedyś za wąsko jak się rosliny rozrosną
Kokesz 11:43, 10 sty 2021

Kasya napisał(a)
A jakos tak ?
Rysunek bardzo nieudolny bo palcem w telefonie
Wydaje mi się ze lepiej żeby sciezka nie była ślepa
Ale tam gdzie wchodzi na rabatke przy podjeździe nie likwidować rabatki tylko polozyc płyty do przejścia które płynnie zanikną na ścieżce trawiastej
Nie wiem czy jasno się wyrażam

Fajnie
I rośliny trochę dalej od tujek powinny lepiej rosnąć
Ja tam widzę białe hortensje i inne białe
inka74 11:48, 10 sty 2021

BKosimkArt napisał(a)
A tutaj plany i plany... zazdroszczę, ja nic zaplanować nie mogę... nawet sprzątania w ogrodzie bo nic na jesieni nie zrobione...

Też jestem zdania że jedna wielka rabata będzie zbyt ciężka w porównaniu z całym ogrodem. A ścieżka donikąd może się kończyć krzesełkiem albo mini ławeczką żeby przysiąść i podziwiać
Basiu, dobrze, że ty rozsądna kobieta jesteś i nie porywasz się na robotę w twoim stanie. Zawsze możesz rodzinę zagonić do pracy
No mały ogród ma swoje wymagania. Tu się aż tak bardzo nie poszaleje z pewnymi elementami. Całość musi być w skali bo inaczej będzie wyglądać karykaturalnie. Ach jak ja zazdroszczę jak słyszę, że dziewczyny krzaczki wsadzają, magnolie, derenie, kaliny. Dla mnie większość odmian jest docelowo za duża albo muszę je ciąć. Ja ten front dopiero z domu dobrze mogę zobaczyć i zaraz mam przed nosem płot. Dlatego staram się oszukiwać oko jak tylko się da.
SlonecznyOgrod 11:48, 10 sty 2021

inka74 napisał(a)
Darcia myślałam o ścieżce jak na tyłach tylko ona tu miałaby maksymalnie 60 cm. Płytki chodnikowe odpadają. Kostką byłoby to do zrobienia ale zamknęli mi punkt, gdzie je kupowałam. Takie kostki jak ja mam nigdzie w okolicy nie ma szukam bo potrzebuję na placyk na tyłach. No i problemem jest połączenie jej z trawnikiem.
O w tym miejscu zaznaczonym na zielono.

Powiem wam szczerze, że nie wyobrażam sobie robienia projektu ogrodu tylko przez internet i na podstawie zdjęć, bez wizji lokalnej. Tak trudno jest przekazać słowami i zdjęciami pewne niuanse.

A co to jest za kostka?
Ja tą ścieżkę widzę tak:

Zdjęcia z 13lipca 2020, nie czytaj tam opisu