Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 00:45, 10 sty 2021

Darcia myślałam o ścieżce jak na tyłach tylko ona tu miałaby maksymalnie 60 cm. Płytki chodnikowe odpadają. Kostką byłoby to do zrobienia ale zamknęli mi punkt, gdzie je kupowałam. Takie kostki jak ja mam nigdzie w okolicy nie ma szukam bo potrzebuję na placyk na tyłach. No i problemem jest połączenie jej z trawnikiem.
O w tym miejscu zaznaczonym na zielono.

Powiem wam szczerze, że nie wyobrażam sobie robienia projektu ogrodu tylko przez internet i na podstawie zdjęć, bez wizji lokalnej. Tak trudno jest przekazać słowami i zdjęciami pewne niuanse.
inka74 01:40, 10 sty 2021

Monia81 napisał(a)
Czytam że dziewczyny już zaproponowały usunięcie trawniczka i zrobienie dużej rabaty też jestem za masz tyle pomysłów Iwonko że zagospodarowanie takiej rabaty to będzie mały pikuś
Moni, tylko mi się bomby tam nie chce wpuszczać. Obecne nasadzenia na jednej wielkiej rabacie będą wyglądały źle. Trzeba by było wszystko wyrzucić i posadzić od nowa, inaczej zestopniować i pogrupować rośliny. A tam jest mnóstwo roślin, nie wiem dokładnie ile ale raczej w setki niż dziesiątki liczone. To miejsce ma ok. 8 metrów szerokości i 5 metrów głębokości w najszerszych miejscach. Ma 2 boki mocno ścięte. Coś jak twoja rabata tarasowa tylko więcej wszystkiego jest obecnie na niej. Żeby jeszcze coś tam nie chciało rosnąć... Ale rošnie i to ładnie. Trawa tylko pod tujami nie rośnie i pod samym płotkiem, pod katalpami rośliny mają gorsze warunki. Potrzebny mi jest więc mocny impuls, aby to co mam zmienić. Jakiś pomysł, pin, rysunek dający bezpośredni impuls do działania. Łatwiej by było, gdyby tam nic nie było lub niewiele rosło... A tak... Trochę sentymentalne miejsce to jest. Owalna to moja pierwsza rabata założona na działce.
Gosiek33 06:31, 10 sty 2021

Też bardzo podoba mi się planowany kierunek zmian w tej części ogrodu. Pozbyłabym się tam trawnika całkowicie i nie zamieniałabym na żaden grys, ewentualnie kilka luźno rzuconych płaskich kamieni lub kawałki płytek by było miejsce na postawienie nogi, gdy taka potrzeba będzie. Całe rondko bym w dużą rabatę zmieniła

pobawiłam się trochę tą rabatą

inka74 08:49, 10 sty 2021

Gosiu, dziękuję!
Obiecałam wam zdjęcia tej części tak, jak ja je najczęściej oglądam. Proszę

Kuchnia, tak jak robię kawę lub cokolwiek innego. W tym kadrze muszę mieć jakiś ciekawy układ.

Zbliżenie czyli pozycja z łokciami na blacie popijając kawę

I z okna jadalni
Anda 08:59, 10 sty 2021

Dziewczyny, jak dacie radę namówić Iwonkę na zrobienie jednej, dużej rabaty to stawiam wam co najmniej cappuccino Już parę razy próbowałam ją na to namówić, wersja była i z przejściem na płytach i bez, nawet z małym grysowym rondem pod centralnym drzewkiem, ale Iwonka twarda Mnie sie nie udało jej przekonać.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kokesz 09:02, 10 sty 2021

Gosiek33 napisał(a)
Też bardzo podoba mi się planowany kierunek zmian w tej części ogrodu. Pozbyłabym się tam trawnika całkowicie i nie zamieniałabym na żaden grys, ewentualnie kilka luźno rzuconych płaskich kamieni lub kawałki płytek by było miejsce na postawienie nogi, gdy taka potrzeba będzie. Całe rondko bym w dużą rabatę zmieniła

pobawiłam się trochę tą rabatą

Wydaje mi się, że gdyby to miała być jedna rabata to roślin musiałoby być mniej tzn mniej gatunków, posadzone plamami albo większe rośliny.
Bo wyszedł masz masz i nic tam nie widać.
Jestem akurat po czytaniu wątku Margerytki40 więc może dlatego mi się tak nasunęło. Nie wiem czy to dobry kierunek...
Monia81 09:04, 10 sty 2021

Hmm, a jak nie chcesz tak dużej rabaty i patrząc na ten przesmyk trawkowy, który ładnie się wije to nie myślałaś ewentualnie żeby zamienić miejscami wysepka by była trawnikiem a na około nasadzenia?
Gosiek33 09:08, 10 sty 2021

Kokesz napisał(a)

Wydaje mi się, że gdyby to miała być jedna rabata to roślin musiałoby być mniej tzn mniej gatunków, posadzone plamami albo większe rośliny.
Bo wyszedł masz masz i nic tam nie widać.
Jestem akurat po czytaniu wątku Margerytki40 więc może dlatego mi się tak nasunęło. Nie wiem czy to dobry kierunek...

tylko przekleiłam część letniej odsłony tej rabaty dla zobrazowania braku trawnika

I przypomniało mi się, czy ten ozdobny element musi być koniecznie w tym miejscu czy możesz go dowolnie przenieść?
Kokesz 09:08, 10 sty 2021

Monia81 napisał(a)
Hmm, a jak nie chcesz tak dużej rabaty i patrząc na ten przesmyk trawkowy, który ładnie się wije to nie myślałaś ewentualnie żeby zamienić miejscami wysepka by była trawnikiem a na około nasadzenia?

Fajny pomysł, ścieżka do rzeźby by była, łatwiej by się kosiło...
mrokasia 09:12, 10 sty 2021

A ja rozumiem dlaczego Iwona broni się przed przerobieniem ronda na wielką rabatę. Rzeczywiście w jej ogrodzie wyglałoby to nieproporcjonalnie do reszty. Jestem za zlikwidowaniem trawnikowej ścieżki pod tujam i pozostawieniem ścieżki od strony domu. Zrobiłabym tak jak na tym rysunku. Mnie nie przeszkadza taka ścieżka do nikąd.

inka74 napisał(a)