Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 22:24, 11 sty 2021

antracyt napisał(a)

Mam jedną piżmówkę i powoli czaję się na kolejne. Wyglądają tak lekko z pojedynczymi kwiatami. Perskie są za to pięknie egzotyczne w odbiorze W ogóle nie kojarzę tego miejsca ze zdjęcia(pewnie przez brak liści ), tzn pergolę rozpoznaję, ale nasadzenia nie za bardzo. Obok masz juz jakieś róże?
Ja miałam jedną ale zepsułam przesadzaniem. Hultemie mam 3, są śliczne. Kiedyś nie lubiłam ale są idealne na przód rabaty. Delikatne, oblepione owockami na jesieni.

Co do miejsca to ono jest omijane przy zdjęciach. Nic tam nie ma ciekawego do pokazania. Ambrowiec jeszcze mały, płotki przeszkadzają a akebia zjada wszystko po drodze. Jest zaraz przy tym przejściu.
inka74 22:48, 11 sty 2021

Kasia_CS napisał(a)
Jeszcze nie doszłam do końca rozkmin, więc może powielę jakiś pomysł, ale może żeby powiększyć rabatę, nie zaburzać widoku z okna, ale zrobić mały myk ze ścieżką od strony domu.... może dawałoby to większy dostęp do ronda nawet po częściowym zabudowaniu trawnika wokół niego roślinami. Drugi dostęp od tradycyjnej strony.. tak sobie myślę po dłuższej przerwie bez jakiegokolwiek kombinowania ogrodniczego...

Kasia, twoja propozycja też jest fajna. Nawet bardzo. Mam teraz rozrysowany plan ogólny więc kilka wersji prowadzenia ścieżki sobie rozrysuję. Ja ogólnie tu pokombinuję ze zrobieniem gdzieś tu przejścia. Wersja Kasyi jest najprostsza do realizacji, mówiąc szczerze ale twoja daje szerszą rabatkę na przedzie. Inaczej i rondo by zostało bardziej rondowate
inka74 22:57, 11 sty 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)
Iwona, Ty na prawdę masz ogród z gumy
A taki klon- mam
a takie derenie- mam
to może kaliny- mam
... i to kilka w różnych odmianach
aż tak bardzo to nie mam tylko 1 buka Tarcia całe mnóstwo. Ja mam sporo odmian bo nie lubię większych roślin powtarzać. A że lubię określone typy roślinek więc kolekcjonuję odmiany.
inka74 23:01, 11 sty 2021

Kasia_CS napisał(a)
Haa, widzę, że Kasya zapodała genialny w swej prostocie w sumie pomysł ale przynajmniej udało mi się ruszyć przez chwilę mózgownicą
Każdy pomysł jest na wagę złota my dziś z Anulą-Zaną się zastanawiałyśmy o ile można poszerzyć mini rabatkę za bukszpanami bo to wąski pasek na 1 roślinkę
inka74 08:52, 12 sty 2021

Piję kawę i obserwuję ptaki. Zabawne są. Bażant znowu przyleciał. Rozgrzebuje mi rabatę. Nie mieści się z ogonem pod mahonią ale się wpycha. Szpaki skaczą koło niego. Sikorki stadami robią nalot na karmnik. Wszystkie na raz. Jedna przyleciała do mnie, prawie pod mój nos, na hortkę. W całej okazałości pokazała mi brzuszek i... pupę wisząc głową w dół i czyszcząc sobie dziób.

Edit - dziewczyny mnie uświadomiły że skacze kos a szpak chodzi więc to musiał być kos ))
TAR 09:15, 12 sty 2021

jak pupe to na stówe sikor

ja dzis karmilam wiewiorke, zagoscila faja ruda kitka do karmnika orzechowego. ani troche sie nie bala. ale nie mam fotki, nie chcialam jej wystraszyc i jakbym polazla po aparat to pewnie by znikła.

a masz Obielę The Bride? Jest boska. Mam pod plotem po macoszemu i chce ja troche do przodu wystawic.
inka74 09:29, 12 sty 2021

No tak, faceci się wypinają ja też kawę piłam bardzo powoli, ale bażanta w końcu kotka sąsiada wypłoszyła. Ona nie może sobie darować, że nie da rady dostać się do karmnika. Ptaki ją widzą doskonale. Jednak miałaś rację, ze dobre umiejscowienie karmnika to podstawa, aby ptaszory chciały z niego korzystać. Ja teraz naprawdę mam ich normalnie naloty, co 2 dni muszę go uzupełniać.
inka74 11:29, 12 sty 2021

TAR napisał(a)
a masz Obielę The Bride? Jest boska. Mam pod plotem po macoszemu i chce ja troche do przodu wystawic.
mam tylko 1 sztukę kolumnową. Ona ładna jest tylko jak kwitnie a kwitnie krótko. Potem jest taka... bezbarwna. mam ją tak wsadzoną, że na wiosnę ją ładnie widać a potem wtapia się w róże
antracyt 11:42, 12 sty 2021

Wypatrzyłam na zeszłorocznej Gardenii Obielę kolumnową. Bardzo ładna, tylko u mnie stacjonarnie nie do dostania.
inka74 12:42, 12 sty 2021

Mam odmianę Magical Springtime kupioną lokalnie za 18 zł, chyba, no mniej niż 20 zł. Zuza, jak potrzebujesz to ci zakupię bo one co roku u nas są. Tu pokazywałam jak ją kupiłam.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6603-przerwa-na-kawe?page=1002#post_0

Przy okazji znalazłam jaki dereń mam - Dereń x rutban aurora bedzie bydle wielkie...