Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 18:22, 12 sty 2021

Helen napisał(a)
Też je uwielbiam

Mam jeszcze pytanie - czy jesteś zadowolona z parocji Persian Spire? I jak on później wygląda? Cały czas ma takie dwukolorowe liście? Jesienią też?
Co do tej parocji to... zachwyciłam się nią u Kwartecika 2 lata temu, zamówiłam sadzonkę - jak przyszłam byłam zawiedziona wielkością ale kolor miała cudny (jesień). Na wiosnę 2020 kupiłam drugą sadzonkę z zamiarem wsadzenia w donicy. Ta sadzonka już była spora. Niestety aż tak bardzo nie jest to żelazna roślina. Na słońcu i w donicy zaczęła marnieć, zrzuciła liście. Przesadziłam na jesieni do gruntu. Mniejsza sadzonka też była przesadzana ze 3 razy więc nic nie pokazała. Na razie wstrzymam się z oceną i daję jej szansę na pokazanie walorów.
April 18:33, 12 sty 2021

Piękny przegląd ciemierników. Masz ogromną kolekcję. Ja dopiero od zeszłego roku zaczęłam swoje zbiory powiększać więc nie jestem w stanie konkurować
MiluniaB 18:37, 12 sty 2021

Pięknie Ci kwitły w zeszłym roku. Widać, że dobrze im u Ciebie
inka74 18:51, 12 sty 2021

Jola, kolekcja jakoś tak sama powstała przy mojej duszy zbieracza o to nie jest trudno. Uwielbiam je. One nie są trudne w uprawie jak straszą. A przez cały rok coś oferują - w zimę kwiaty na przekór innym roślinom a w lato sztywne liście, ładnie wyglądają jako wypełniacze przestrzeni pod drzewami lub obwódki w miejscach bardziej cienistych.

Mirelko, mam taka nadzieję, że im dobrze. Czekam na tegoroczne kwiaty z utęsknieniem
antracyt 18:55, 12 sty 2021

Ale jesteś zaciemiernikowana Ja się skupiam na białych na razie, ale gdybym znalazła, to pokusiłabym się na takiego o prawie czarnych kwiatach.
Agatorek 19:10, 12 sty 2021

[zdjecie nie chce mi się zacytować ]

Ale piękność
Pozostałe także, ale ten skradł mi serce
Nowa12 19:10, 12 sty 2021

Ciemierniki to nie dla mnie ale u Ciebie piękne. Też byłam ciekawa jak u Ciebie sprawowała się Persian Spire. Bo może gdzieś kiedyś by zawitała i do mnie .
A co do dereni kousa to tylko z burzą kwiatów. Ja na jakieś sensowne kwitnienie mojego czekam już 4-5 lat. I poza pojedynczymi kwiatami to cienizna. A że w zeszłym sezonie go podcięłam to pewnie w tym roku mogę pomarzyć o jakimkolwiek kwitnieniu.
Agania 19:10, 12 sty 2021

Wyniuchałam ciemierniki, kocham i ja
U mnie taki sam Carnival
Agatorek 19:15, 12 sty 2021

inka74 napisał(a)

a tych po czasie jednak żałuję, że nie kupiłam...

Ciemierniki kwitną u mnie od praktycznie grudnia do końca marca-kwietnia. Pozwalam, aby ich kwiaty zmieniły kolor na zielony i naturalnie obumarły. Już 2 razy mi się zdarzyło, że ciemierniki zakwitły mi we wrześniu-październiku. Jeden kwitnie mi nieprzerwanie od października. Jest malutki ale co miesiąc wypuszcza 1 kwiatek. Nadal widzę pączki...

Chodziło mi o ten drugi, biały, chyba „double”.
inka74 19:21, 12 sty 2021

Nowa12 napisał(a)
Ciemierniki to nie dla mnie ale u Ciebie piękne. Też byłam ciekawa jak u Ciebie sprawowała się Persian Spire. Bo może gdzieś kiedyś by zawitała i do mnie .
A co do dereni kousa to tylko z burzą kwiatów. Ja na jakieś sensowne kwitnienie mojego czekam już 4-5 lat. I poza pojedynczymi kwiatami to cienizna. A że w zeszłym sezonie go podcięłam to pewnie w tym roku mogę pomarzyć o jakimkolwiek kwitnieniu.
że też ja dopiero po latach doczytałam, że derenie z nasion kwitną bardzo późno. Też na mojego się wkurzam. Do wybarwienia się na czerwono tez potrzebuje odpowiedniej pogody, nie ma że tak co roku czerwony na jesieni. Persian - czekam na nią co pokaże