Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 08:30, 07 maj 2021

Gosiu, jeszcze tych zestawień sprawdzonych niewiele ale kilka już by się znalazło ja dopiero od 6 lat bawię się z tulipanami a tu na efekt musisz czekać cały rok i te pomyłki w cebulach mnie normalnie drażnią. Jak znowu zakwitną czerwone parroty zamiast łososiowo-białych to się wkurzę normalnie. Niektórych tulipanów nie jesteś po prostu w stanie powtórzyć choćbyś na głowie stawała.
April 08:33, 07 maj 2021

Super masz te tulipany. Podziwiam, bo to masa pracy.
Ja już sobie odpuściłam. Gdzieniegdzie teraz wychodzą takie co trzy lata nie kwitły
inka74 08:40, 07 maj 2021

April napisał(a)

Kasiu, bo na szkółkę nie wchodzi każdy. Tylko hurtownicy, pod opieką pracownika lub właściciela. Dlatego zapraszałyśmy do wspólnych zakupów
niestety, taka prawda. Dlatego trzeba tam jeździć z Anią... I kupą. Lub jak robią dni otwarte ale z tym to teraz nie wiem jak będzie bo ogród pokazowy jest po stronie Przemka. Tylko czy jego dzierżawi - nie wiem. Bianka zawsze była lepsza organizacyjnie... Więc może ona coś zrobi w lato. Trzeba obserwować face...
Samodzielny wyjazd do nich zawsze może się okazać porażką. To nie jest typowy sklep. Ja ogólnie myślę, że taki układ jak teraz u nich to się może nie sprawdzić na dłużej i jedno będzie musiało zmienić miejsce. Pytanie, jak sobie z tym wszystkim poradzą to tylko czas może pokazać.
inka74 08:45, 07 maj 2021

Siedzę sobie na tarasie. Na zewnątrz leje, pogoda pod psem. Robota czeka a ja się wnerwiam. Zimno mi w łapy jak nie powiem co i chyba coraz mocniej zaczynam dojrzewać do zrobienia oszklenia.
Basia_KRK 08:46, 07 maj 2021

inka74 napisał(a)
Tak. Podzieliła. Po jednej stronie działki jest szkółka "U Bianki" a po drugiej "Zielone Progi". I chyba nie tylko nastąpił tego typu podział... Bo dziś dostałam maila od Bianki z zaproszeniem do współpracy i podpisała się innym nazwiskiem... Nie wnikam w szczegóły bo to nie moja sprawa. Natomiast zakupy mogą być teraz skomplikowane logistycznie... W sensie więcej czasu zajmą jak obie strony chcesz załatwić.

No właśnie ja też dostałam maila od Bianki z jej cennikiem i informacją o jej "nowej" działalności. Niestety nie było żadnej info (ani na mailu, ani na stronie), jak wygląda kwestia zamówień, minmum logistycznego, kosztów
Kasia_CS 11:50, 07 maj 2021

inka74 napisał(a)

Samodzielny wyjazd do nich zawsze może się okazać porażką. To nie jest typowy sklep. Ja ogólnie myślę, że taki układ jak teraz u nich to się może nie sprawdzić na dłużej i jedno będzie musiało zmienić miejsce. Pytanie, jak sobie z tym wszystkim poradzą to tylko czas może pokazać.

Oj pamiętam jak specjalnie Ania dzwoniła gdy jechałam do progów z listą zakupów dla siebie i dla niej, żeby mnie "przyjęli" tym bardziej mi zależało, bo to była moja ostatnia okazja wyjazdowa do szkółki przed powrotem do pracy z urlopu macierzyńskiego, a ja byłam tak meega wyposzczona ogrodniczo

Ale zaskoczyłyście mnie tym info o podziale. Jak widać scenariusze życie pisze różne. Szczęścia dla wszystkich!
Mirka 12:18, 07 maj 2021

inka74 napisał(a)
Ja niestety już się nauczyłam, że mniej niż 40 to strata miejsca, nie sadzę i nie kupuję. Na rondzie jest w tej chwili ponad 450 sztuk i to jest dla tego miejsca optymalna ilość. Był rok, że było wsadzone z 550 sztuk ale to za dużo. W tym roku zostawię tu tulipany w ziemi. Wykopię tylko pomyłkowe EE i tych dosadzę.

Czyli co wcale nie wykopujesz tulipanów? Sama już nie wiem jak to z nimi jest. Jedni wykopują inni piszą że u nich już kilka lat bez wykopywania rosną . Chyba trzeba samej sprawdzić .
Słonecznego weekendu życzę
TAR 12:47, 07 maj 2021

inka74 napisał(a)
niestety, taka prawda. Dlatego trzeba tam jeździć z Anią... I kupą. Lub jak robią dni otwarte ale z tym to teraz nie wiem jak będzie bo ogród pokazowy jest po stronie Przemka. Tylko czy jego dzierżawi - nie wiem. Bianka zawsze była lepsza organizacyjnie... Więc może ona coś zrobi w lato. Trzeba obserwować face...

byle tylko nie rozlecialo sie tak jak z ogrodami traw, niechlubny przyklad akurat.
Basia_KRK 13:14, 07 maj 2021

A jak wykopywać tulipany, to kiedy? Od razu jak przekwitną, czy dopiero jak liście uschną?
Kasia_CS 13:24, 07 maj 2021

Basia_KRK napisał(a)
A jak wykopywać tulipany, to kiedy? Od razu jak przekwitną, czy dopiero jak liście uschną?

Ja bym poczekała aż uschną ( oczywiście-to najpierw tu po przekwitnięciu ogłowić i dać liściom jeszcze trochę popracować nad cebulą). Ale część naszych ogrodowiczanek wykopywała z liśćmi, kładła je np w niewidocznym miejscu na rabacie. To już kwestia jak bardzo będą Cię razić te suchelce na rabatach