Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 12:33, 06 maj 2021

Agatorek napisał(a)
Ładnie masz z tyłu wokół paleniska. Magnolia rzeczywiście daje czadu
lubię ten kąt. Jest ładny o każdej porze roku.
Mirka 13:30, 06 maj 2021

Tu na rondzie są także Flaming Purissima z Exotic Emerot. To sprawdzony duet już u mnie od kilku lat. Próbowałam z innymi odmianami połączeń ale to nie to samo. W tym roku mam mało EE bo dokupiłam i to co dokupiłam nie jest EE niestety. Zostały tylko nieliczne na obwódce.

Iwonka duet z ronda sobie zapisałam do listy zakupowej .
Tulipany masz rację w większej grupie wyglądają bosko
Mary 20:18, 06 maj 2021

April napisał(a)

A czego szukasz? Tam to teraz mnóstwo, ale trzeba się uzbroić w cierpliwość bo szkółka podzieliła się na dwie.
Ja właśnie przywiozłam od nich pełen samochód dobroci. Ale już nie miałam siły fotek robić. Może dzisiaj...

"podzieliła się na dwie"?
Basia_KRK 22:37, 06 maj 2021

inka74 napisał(a)
Basia, wrzuciłam u ciebie linki do moich i do Ani Salmonów. Porównaj sama. W tym roku ich nie mam. Po 2 sezonach kwitnienia teraz w 3 wyszły same liście niestety.

Tu na rondzie są także Flaming Purissima z Exotic Emerot. To sprawdzony duet już u mnie od kilku lat. Próbowałam z innymi odmianami połączeń ale to nie to samo. W tym roku mam mało EE bo dokupiłam i to co dokupiłam nie jest EE niestety. Zostały tylko nieliczne na obwódce.

Iwonka, dziękuję za te porównania

Ja te moje Flamingi i EE kupiłam już jako gotową mieszankę "Dream Carpet", z tego wynika, że to faktycznie bardzo sprawdzony duet, wg mnie wygląda genialnie! Na pewno będę dosadzać jesienią.
inka74 07:52, 07 maj 2021

Mirka napisał(a)

Iwonka duet z ronda sobie zapisałam do listy zakupowej .
Tulipany masz rację w większej grupie wyglądają bosko
Ja niestety już się nauczyłam, że mniej niż 40 to strata miejsca, nie sadzę i nie kupuję. Na rondzie jest w tej chwili ponad 450 sztuk i to jest dla tego miejsca optymalna ilość. Był rok, że było wsadzone z 550 sztuk ale to za dużo. W tym roku zostawię tu tulipany w ziemi. Wykopię tylko pomyłkowe EE i tych dosadzę.
inka74 08:02, 07 maj 2021

Mary napisał(a)

"podzieliła się na dwie"?
Tak. Podzieliła. Po jednej stronie działki jest szkółka "U Bianki" a po drugiej "Zielone Progi". I chyba nie tylko nastąpił tego typu podział... Bo dziś dostałam maila od Bianki z zaproszeniem do współpracy i podpisała się innym nazwiskiem... Nie wnikam w szczegóły bo to nie moja sprawa. Natomiast zakupy mogą być teraz skomplikowane logistycznie... W sensie więcej czasu zajmą jak obie strony chcesz załatwić.
inka74 08:07, 07 maj 2021

Basia_KRK napisał(a)

Iwonka, dziękuję za te porównania

Ja te moje Flamingi i EE kupiłam już jako gotową mieszankę "Dream Carpet", z tego wynika, że to faktycznie bardzo sprawdzony duet, wg mnie wygląda genialnie! Na pewno będę dosadzać jesienią.
ja jak za pierwszym razem je sadziłam jako para to właśnie na holenderskich podpowiedziach się wzorowałam. Bo problem z miksami jest taki, że tulipany nie kwitną w jednym czasie i mogą się minąć z kwitnieniem.
Gosiek33 08:11, 07 maj 2021

Zawsze można się wzorować na Twoich tulipanowych zestawieniach
mrokasia 08:25, 07 maj 2021

inka74 napisał(a)
Tak. Podzieliła. Po jednej stronie działki jest szkółka "U Bianki" a po drugiej "Zielone Progi". I chyba nie tylko nastąpił tego typu podział... Bo dziś dostałam maila od Bianki z zaproszeniem do współpracy i podpisała się innym nazwiskiem... Nie wnikam w szczegóły bo to nie moja sprawa. Natomiast zakupy mogą być teraz skomplikowane logistycznie... W sensie więcej czasu zajmą jak obie strony chcesz załatwić.

Ale może teraz zakupy będą łatwiejsze, w sensie dostępności? Pamiętam jak pierwszy raz pojechałam sobie, w jakiś wolny dzień w tygodniu, do ZP. I pocałowałam klamkę. Nie było właścicieli, pracownicy nie chcieli wpuścić dalej, można było sobie kupić tylko rośliny zgromadzone przy domu a kto był to wie, ze to jedynie drobna cząstka tego co szkółka oferuje. Pamiętam swoje rozczarowanie osławionymi Zielonymi Progami. Chyba do tej pory mam jakiś dystans do nich.
April 08:28, 07 maj 2021

mrokasia napisał(a)

Ale może teraz zakupy będą łatwiejsze, w sensie dostępności? Pamiętam jak pierwszy raz pojechałam sobie, w jakiś wolny dzień w tygodniu, do ZP. I pocałowałam klamkę. Nie było właścicieli, pracownicy nie chcieli wpuścić dalej, można było sobie kupić tylko rośliny zgromadzone przy domu a kto był to wie, ze to jedynie drobna cząstka tego co szkółka oferuje. Pamiętam swoje rozczarowanie osławionymi Zielonymi Progami. Chyba do tej pory mam jakiś dystans do nich.

Kasiu, bo na szkółkę nie wchodzi każdy. Tylko hurtownicy, pod opieką pracownika lub właściciela. Dlatego zapraszałyśmy do wspólnych zakupów