Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

SlonecznyOgrod 16:59, 26 sie 2021

Judaszki superanckie, też sobie ostatnio dwa sprawiłam i czuję, że mam ochotę na takiego jak masz koło huśtawki z tymi jaśniejszymi końcówkami
inka74 17:39, 26 sie 2021

Wiolka5_7 napisał(a)
Ja w tym roku Limki przycięłam wyżej i bingo ! kwiaty są trochę mniejsze ,ale się nie pokładają
Mam 2 sztuki za domem limek takich młodszych, w wersji krzaczastej. Może ze 2-3 lata mają. I te stoją w miarę sztywno ale przy mojej 7 czy 8-letniej sztuce na pniu wyglądają jak inna odmiana lub ubogi krewny kwiaty są 4 razy mniejsze. Całe krzaczki są też mniejsze - mają obecnie może ze 110 cm. A ten leżący potwór to wersja na 40 cm pniu gdzie cały krzaczek jest sporo wyższy niż ja. Spokojnie ma ze 180 cm... Wim's przy swojej większej wysokości (2 metry spokojnie) nic sobie z deszczu nie robi. A ta limka - co roku muszę ją wiązać. Patrzyłam na nią teraz ma też mniejsze kwiaty i... te tez leżą, ech...

Gdybym miała teraz wybierać nowe hortensje na pniu to po prostu nie brałabym limek czy innych "ciężkich" hortek a raczej hortensje o naturalnie lżejszym pokroju. Jest z nimi mniej pracy choć są oczywiście też mniej spektakularne.
inka74 17:42, 26 sie 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)
Judaszki superanckie, też sobie ostatnio dwa sprawiłam i czuję, że mam ochotę na takiego jak masz koło huśtawki z tymi jaśniejszymi końcówkami
Rising Sun? Na razie mnie zachwyca, zobaczymy co będzie dalej i jak będzie się zachowywał w zimy, gdy nie uda mi się go już opatulić ze względu na wielkość... te młode przyrosty ma na razie bajeczne
Agatorek 17:51, 26 sie 2021

inka74 napisał(a)
Dziewczyny mazowieckie - wybieracie się na Zieleń to życie? Podobno jest w tym roku... Ja z przyjemnością pojadę w sobotę. Zaszczepiona jestem. Maskę wezmę, kurcze nawet podwójnie nałożę.

Agatorek, jak popatrzysz na rośliny zgłoszone do konkursu to jest tam mój/Aprilkowy judaszek Golden Falls. To oznacza, że może będzie można go kupić a w każdym razie jest namiar na producenta tu w PL
https://zielentozycie.pl/pl/dla-wystawcow/konkurs-roslin

O super, dzięki , zobaczę, może uda mi się podjechać.

Znalazłam też w internecie tego judaszka w szkółce, gdzie już kilka razy robiłam zakupy, więc ryzyko byłoby minimalne .
Agatorek 17:51, 26 sie 2021

inka74 napisał(a)
Wielkość kwiatu limki

Ale potwór
Kokesz 18:05, 26 sie 2021

Gosiek33 napisał(a)
Hortki o pełnych kwiatostanach mam w identycznym stanie
To zemsta za moje lenistwo. W poprzednich latach podwiązywane gdy zaczynały kwitnąć nigdy aż tak nie oberwały od wody. Ten rok jakiś dziwny, późno hortensje zaczęły kwitnąć... a potem upały trzymały mnie z dala od rabat... chyba tak było

A ja szybko przed deszczem zamontowałam takie fajne okręgi na wszelki wypadek i wszystko ładnie stoi

Judith 18:10, 26 sie 2021

Renata, ale to fajowe jest! Nie widziałam takich falowanych obręczy. One są wbijane?

EDIT: już sobie znalazłam! . I zamówiłam .
Johanka77 21:28, 26 sie 2021

inka74 napisał(a)
Wielkość kwiatu limki

Łooo ja pierdziu!!!
Kasya 18:34, 27 sie 2021

inka74 napisał(a)
Dziś dzień w rozjazdach. Byłam u Joasi - jej ogród i kompozycje nieustannie mnie zachwycają. Jak słyszę, że chce coś przesadzać to się zastanawiam po co, bo tak kompletne ma swoje kompozycje. Drzewa uzupełnione krzewami i różami (ile tam ich jest, ponad 100). Potem wpadłyśmy do ZP, no i nie wyszłyśmy z gołymi rękami teraz się zastanawiam, gdzie je wcisnę. Jutro zdjęcia.

Udało mi się chyba zidentyfikować zawilec kupiony na targach - to prawdopodobnie Monte Rose - zdjęcia dla przypomnienia.

Masz jeszcze tego zawilca ?
Alija 18:50, 27 sie 2021

inka74 napisał(a)
Wielkość kwiatu limki

Ależ ogromny kwiat, niesamowity.