Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Pokaż wątki Pokaż posty

Przerwa na kawę...

inka74 20:51, 05 kwi 2023

Pierwsze tulipany w donicy przy wejściu już praktycznie gotowe do pełnego rozkwitnięcia. Mała drobna odmiana - tulipan Kaufmanna Niski Concerto. Na rabacie pod płotem jeszcze w liściu a tu już tak ładnie rozwinięta.

Kolejne na rabatach (Exotic Emperor i Flaming Purissima) gotowe w blokach startowych. Zrobiłam eksperyment - nie dosadziłam po raz pierwszy ani jednej sztuki nowych cebulek do rabaty. Wręcz trochę poprzenosiłam.
inka74 20:56, 05 kwi 2023

Hiacynty 2-3 letnie już kwitną bardziej lub mniej udanie.
inka74 21:01, 05 kwi 2023

Wsadzone w ubiegłym roku dopiero w powijakach lub jeszcze na etapie ziemi.
[imgsize=320x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/241/2417947/original.JPG[/img]

Cebulica syberyjska okazała się być całkiem ładna w kolorze
inka74 21:04, 05 kwi 2023

A iryski holenderskie już pewnie przekwitły. Tylko niedobitki mam.

Sesleria daje czadu
inka74 21:11, 05 kwi 2023

Nadal kwitnie oczar Diana. Arnold Promise już praktycznie przekwitł. Niestety rozczarowałam się oczarem, który miał być Jeleną a jest żółty i ani myślał się przebarwić. Z tego wszystkiego pojechałam i kupiłam nową Jelenę i nie wiem co robić z żółtkiem.

Diana

Mahonia już za chwilę, już za momencik...

A wrzoścce już są w trakcie
inka74 21:22, 05 kwi 2023

Więcej zdjęć nie ma bo się nie wyrobiłam i wszędzie bałagan bo nie wyrobiłam się ze sprzątaniem.

sarenka 06:01, 06 kwi 2023

Cześć Iwona, też posadziłam u siebie cebulice, ten kolor mnie urzekł jeszcze mi się marzą przebiśniegi, może w tym roku cebulki zakupie
W tym roku masz plan dosadzic jakieś nowe rośliny? Bo wiesz, niby niczego nie planowałam u siebie sądzić, ale może się zainspiruję i zmienię zdanie
Makao 06:18, 06 kwi 2023

Ale busz tulipanów masz na tej rabacie. Chyba tylko raz coś takiego widziałam żeby cała rabat w takim gąszczu była
Co do hiacyntów to wychodzi na to że trzeba je wyjmować z ziemi co dwa lata jak tak i ponownie wsadzać jesienią. Mam u siebie pierwszy raz posadzone więc nie wiem.
inka74 07:18, 06 kwi 2023

sarenka napisał(a)
Cześć Iwona, też posadziłam u siebie cebulice, ten kolor mnie urzekł jeszcze mi się marzą przebiśniegi, może w tym roku cebulki zakupie
W tym roku masz plan dosadzic jakieś nowe rośliny? Bo wiesz, niby niczego nie planowałam u siebie sądzić, ale może się zainspiruję i zmienię zdanie
cebulice mam też różową, ładnie co roku się pojawia ale tak jak i ciebie niebieski mnie zauroczył
Magda, u mnie raczej nic nowego nie będzie. Teraz kupiłam tylko oczar Jelena bo jednak chcę tą co wymyśliłam odmianę i kolor. I bardzo bym chciała judaszowca Ethernal Flame ale nie ma gdzie go wsadzić chyba, że wykopię kalinę koralową, która mnie drażni bo nie kwitnie i nie kulkuje, a i jeszcze derenia dosadzę Ivory Halo bo poprzedniego uśmierciłam cięciem. Do przerobienia jest kulkowo bukszpanowe bo nie mogę na nie patrzeć ale pomysłu brak.
inka74 07:31, 06 kwi 2023

Makao napisał(a)
Ale busz tulipanów masz na tej rabacie. Chyba tylko raz coś takiego widziałam żeby cała rabat w takim gąszczu była
Co do hiacyntów to wychodzi na to że trzeba je wyjmować z ziemi co dwa lata jak tak i ponownie wsadzać jesienią. Mam u siebie pierwszy raz posadzone więc nie wiem.
u mnie co roku na wiosnę rabaty w takim gąszczu tulipanowym są. Ta rabata jest wyjątkowa, zawsze tu dużo ich było. Potem byliny przejmują kontrolę i róże. Mam warstwowo-sezonowo posadzone rośliny. Hiacynty mam od kilku lat. Nie wykopuję. One niestety po kilku latach mają mniejsze kwiaty ale za to szybciej kwitną i przez te lata zdobią bez dodatkowej pracy. Nie wiem jak je podkarmiać bardziej.