Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 19:44, 15 sie 2023

Alija napisał(a)
Iwonko, przepiękne fotki, szczególnie podobają mi się portrety roślin, zachwycające.
Judaszki cudne.
Ala, dziękuję . Ja kocham portrety i macro.
inka74 19:49, 15 sie 2023

Musiałam podzielić wpis bo był nieczytelny

Dziewczyny, mam dylemat. Muszę zrobić większy stelaż na wisterię bo się rozrosła ale...
Zastanawiam się gdzie podwiesić stalowe linki.
Pomysł 1 - w ramie okna. Może być ciężko ale to jedyne miejsce gdzie nie ma 20 cm styropianu od elewacji i nie trzeba wchodzić na drabinę, można zrobić to z domu. Oczywiście mocne linki plus dystanse od ściany budynku. Coś takiego

Druga opcja zawiesić je na tej górnej belce brązowej tylko:
- czy belka utrzyma
- linki byłyby w świetle okien
- jak się tam wdrapać? Drabina ma 5 metrów. Nic tam fizycznie nie wjedzie bo nie ma jak. Od dachu?

Docelowo chciałabym, aby wisteria pokryła w znacznym stopniu elewację. Po pierwsze stworzy zieloną ścianę, po drugie ta jedna ściana, od zacinającego deszczu jest wiecznie brudna. Nie będę co 10 lat malować elewacji, nie ma bata.

Wisteria jest rozpięta na dole na takim wachlarzowym stelażu z 3 grubych belek, od strony ogrodu są obok siebie, na domu są oddalone od siebie na metr. Linki na dole więc nie schodziłyby się do jednego punktu a w sumie pokrywały większość ściany pod oknami na górze.

Jakieś inne opcje?
anpi 22:31, 15 sie 2023

Hej Iwonko! Miło było Cię poznać i pogadać w realu i to jeszcze w przyjemnych okolicznościach Danusiowego ogrodu Mam nadzieję, że będzie jeszcze okazja się spotkać.
Zachwycam się twoimi zdjęciami, to dla mnie wyższy poziom fotografii

Niestety nie pomogę w sprawie linek dla wisterii, wiem, że potrzebuje solidnych podpór, czy mocowań. Chyba lepiej mocno zakotwiczyć je w murze, ale może wypowie się jakiś specjalista(-tka)
jolanka 08:29, 17 sie 2023

Iwonka, belka górna na pewno nie utrzyma wisterii, pnącze oberwie ją na bank. Przy ramie okniennej też bym nie montowała stelaża, jeśli już to albo niżej, z boku, lub pośrodku obu i to naprawdę mocny, wkuty w mur. Mam znajomych z wisterią jako zielonym tarasem przy ścianie domu i już dwa razy zmieniali stelaż, nie mówiąc o demolce rośliny i ściany. Jej pędy po latach wyglądają jak drzewa. Ona naprawdę potrafi nabroić.
mrokasia 09:49, 17 sie 2023

Nie znam się, ale podwieszenie do belki wg mnie w ogóle nie wchodzi w grę. Nie utrzyma ciężaru a w świetle okien nie tylko będą linki ale i wisteria (kiedyś). Mocowanie do muru jest lepszym pomysłem.
A rozważałaś zbudowanie jakiejś mocnej kontrukcji/ramy/kratownicy osadzonej w ziemi i przymocowanej do muru? Na zdjęciu nie widać i też nie pamiętam jak to wygląda w realu, jakie masz tam odległości itd.
April 10:03, 17 sie 2023

Ja też bym do domu nic nie mocowała. Zamiast malowania co 10 lat, będziesz miała za 20 lat generalny remont elewacji, jak nie tylko.
UrsaMaior 11:10, 17 sie 2023

Mam okazję oglądać wisterie na różnych etapach rozwoju i wszystkie mają potężne, stalowe stelaże. Z wisterią nie ma miękkiej gry...
inka74 13:25, 17 sie 2023

anpi napisał(a)
Hej Iwonko! Miło było Cię poznać i pogadać w realu i to jeszcze w przyjemnych okolicznościach Danusiowego ogrodu Mam nadzieję, że będzie jeszcze okazja się spotkać.
Zachwycam się twoimi zdjęciami, to dla mnie wyższy poziom fotografii

Niestety nie pomogę w sprawie linek dla wisterii, wiem, że potrzebuje solidnych podpór, czy mocowań. Chyba lepiej mocno zakotwiczyć je w murze, ale może wypowie się jakiś specjalista(-tka)
Hej Aniu, miło było cię poznać na żywo. Mam nadzieję, że jeszcze uda się spotkać.
inka74 13:39, 17 sie 2023

jolanka napisał(a)
Iwonka, belka górna na pewno nie utrzyma wisterii, pnącze oberwie ją na bank. Przy ramie okniennej też bym nie montowała stelaża, jeśli już to albo niżej, z boku, lub pośrodku obu i to naprawdę mocny, wkuty w mur. Mam znajomych z wisterią jako zielonym tarasem przy ścianie domu i już dwa razy zmieniali stelaż, nie mówiąc o demolce rośliny i ściany. Jej pędy po latach wyglądają jak drzewa. Ona naprawdę potrafi nabroić.
no właśnie się boję, że wisteria może ją oberwać (belkę górną). U mnie problem jest z mocowaniem czegokolwiek do ścian. Mamy 15-20 cm styropianu na domu, tu trzeba w jakiś sposób dostać się do muru, najbliżej w oknach - tam jest mniej styropianu.
No pędy to ma grube, już teraz jak połowa mojej dłoni. dlatego żadne kratki tu się nie sprawdzą. Ale może taki mega mocny hak w mur wkręcony i podwójna linka stalowa, taka grubsza...
inka74 13:56, 17 sie 2023

mrokasia napisał(a)
Nie znam się, ale podwieszenie do belki wg mnie w ogóle nie wchodzi w grę. Nie utrzyma ciężaru a w świetle okien nie tylko będą linki ale i wisteria (kiedyś). Mocowanie do muru jest lepszym pomysłem.
A rozważałaś zbudowanie jakiejś mocnej kontrukcji/ramy/kratownicy osadzonej w ziemi i przymocowanej do muru? Na zdjęciu nie widać i też nie pamiętam jak to wygląda w realu, jakie masz tam odległości itd.

Konstrukcja jest taka:

Konstrukcja od ziemi - chyba się nie uda. Obecna pergola ma prawie 3 metry wysokości. Okna na piętrze to wyżej o 1,5 metra, może więcej.
Belki pionowe mają chyba z 8 cm grubości. Na domu jest gruba deska i do niej są zamocowane belki poziome. W teorii można by było zamontować na domu pod górnymi oknami zamontować podobne deski i do nich mocować linki...