Anula - może być Marmaladka - bardzo podobna na zdjęciach.
Zrobiłam zdjęcia ale tam jest taki busz, że w ciortu nic nie widać. No dobra, próbuję, proszę się nie śmiać bo czasu nie mam więc wszystko odręcznie.
Tak to teraz wygląda. Busz za płotem niemiłosierny, nic nie widać. Jak dojrzałaś, gdzie są drzewa - cud.
eee, nie widać?? no mówiłam

żeby łatwiej było wycięłam tło i podpisałam co tam obecnie jest. Śliwka Ulena będzie wykarczowana. na razie nie mam weny twórczej do tego bo wymaga to rozwalenia opaski gumowej i kostki i podkopu pod trawnik i ruszenia berberysów i... już mi się nie chce na samą myśl. Może wytnę po prostu?
Po wywaleniu Uleny będzie czegoś brakować. Już teraz obraz jest niekompletny. Opcja jest taka - albo dosadzić trzecią umbrę po prawo w mniej więcej takiej samej odległości co jest lewa czyli 3,80 m co wymagałoby poszerzenia rabaty. Żółte zaznaczenie korony w środku to wielkość jakie moje Umbry mają teraz. Większe to mniej więcej korona 3 metry taka jak może być u nich docelowa. Przypominam poradę Danusi - Umbr z zasady się nie tnie. Trzecią Umbrę mam w innym miejscu na ogrodzie, mogłaby tu zostać przeniesiona na jesieni. Dokładnie jest taka sama jak ta po lewo czyli lekko mniejsza korona od środkowej. Szczepienie wydawało mi się, że jest na tej samej wysokości a na zdjęciu niżej. Cóż trzeba sprawdzić.
Lub zrobienie wersji na ścisk - 3 umbry + 2 drzewa o wąskiej koronie - myślałam o grabach fastigiata lub co mogłoby by być za kolorowo - wiąz wredei ale cięty musiałby być bo ten to spory rośnie, chyba za duży.
Lub jeszcze inna opcja - wyoutowanie środkowej Umbry i danie trzech wąskich drzew na środku tylko wtedy jakich - zielonych jak graby czy może żółtych czy bordowych żeby się odbijały od tła.
Umbra w lewym narożniku zostaje. Pasuje mi tu i jej nie ruszam. Specjalnie pod nią będę strzygła żywopłot.
Przy 5 drzewach odległości są pomiędzy nimi ok. 1,9 m. Przy trzech ok. 3,8 m. I nijak nie mogę się zdecydować. W końcu stanie na tym, że Ulenę wywalę i nic nie zrobię ;-( cała widoczna szerokość płotu to ok. 9 metrów (na zdjęciu nie widać całości)
HELP!
Edit - to jest ogólnie kontynuacja rozważań rozpoczętych u Anuli/Zany na wątku co tu zrobić i jakie drzewa wsadzić zamiast drzew owocowych, które mnie drażniły (brak owoców lub tyle, ze w sklepie za 10 zł kupię więcej) i zostały w ilości 2 sztuk wywalone teraz na wiosnę. Została jeszcze tylko śliwa do eksmisji a do tej to jak pisałam muszę się zebrać po prostu. W zamian została na jednym z miejsc posadzona Umbra (ta na środku zdjęcia między skrzynkami) i wena twórcza mi się na tym zakończyła bo zobaczyłam dorosłe Umbry, takie pewnie z 20-letnie i wcale to małe drzewo nie jest. A chciałam posadzić 4 Umbry w rządku obok siebie. No nijak tu nie wejdą.