Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

tulucy 12:28, 23 wrz 2017

Jeszcze oblukaj sobie Graceful Palace. U mnie dopiero od lata, ale mi się podoba. Tylko ona w ogóle z tych niskich bardzo.
Choć ja w opisy już nie wierzę. Mariatheresia mi do cycka sięga...
lojalna_ 16:42, 23 wrz 2017

inka74 napisał(a)
Łucja ja się z tym moim jednym drzewkiem ledwo obrobiłam. ) Zmordowana byłam strasznie. Ale okrutna prawda, że w tym roku już 6 wyprowadzka była: 2 uleny, nigra, jabłoń, migdałek, brzoskwinia. Zobaczę co za rok z głogami zrobię. Od jakiegoś grzyba czy robaczka liście straciły. Nie wiem czy odbiją. Oprysk robiłam ale to już duże drzewa są. Jak nie to następna wymiana się szykuje. wszystko przez te deszcze... do ogrodu ciężko wejść. To co dziwne to to, że rośliny jeszcze barw jesiennych nie przybierają albo robią to powoli.

A miejsca na nowe róże sporo jest i tylko część zagospodarowana. Jeszcze 2-3 miejsca wolne stoją. Chyba zostawię je sobie na deser i zimowe wieczory.

Sporo roboty zrobiłaś. Ciekawa jestem na jakie roze postawisz )))

U mnie też bardziej ponuro niż złoto jesień nie maluje kolorami
Kasya 17:06, 23 wrz 2017

a u mnie wlasnie przerwa na kawe wiec zagladam do ciebie
anulajda 17:59, 23 wrz 2017

Iwonko jak Ty dajesz radę z tymi drzewami tzn karczowanie ich? wielki podziw dla Ciebie ja wywalałam ostatnio jałowce z przedpłocia i zmachałam się niemiłosiernie ale dobrze że ciemno już było to sąsiedzi nie widzieli mnie ale czeka mnie jeszcze eksmisja buka i zbieram siły na niego

Też cebulowych jeszcze nie wsadzam bo strasznie mokro u mnie pomimo piaszczystej gleby, te deszcze dają już porządnie w kość.

Znowu szalejesz z różyczkami ale to rozumiem doskonale )))Ja w tym roku raczej nic nie będę zamawiać bo ogród zaczyna mi się już kurczyć,ewentualnie pomyślę o angielkach zamiast niektórych obecnych))
inka74 20:59, 23 wrz 2017

Łucja ja właśnie niskiej jednej potrzebuję co jedna to fajnejniejsza z tych twoich typów.

Jolu gdybym pewnie wcześniej na O trafiła to mniej bym pewnie teraz miała do roboty tak to ciągle coś nowego. Ty też jakoś usiedzieć nie możesz ))

Kasiu u mnie mokro, brzydko. Grzyb na małych bukszpanach. Duże się w miarę obroniły. Zastanawiam się czy ratować czy wyrzucić i na wiosnę wymienić. Na razie zlałam topsinem. Zobaczymy. Jutro jak padać nie będzie to zaczynam sadzić tulipany. Tyle tego jak wariatka nakupowałam, że do grudnia będę sadzić.

Aniu - one mega duże nie były, no oprócz Nigry może mam mega dobry szpadel marki F (polecam bo już 6 lat ma i nic z nim się nie dzieje) i czekam jak trochę mokro jest. Wtedy dużo łatwiej ale i tak po sezonie ogrodowym łokieć tenisisty mi się odzywa.
Basiula 21:37, 23 wrz 2017

Iwona, pół wieczoru spędziłam u Ciebie w ogrodzie. Oczy mi orbit wyszły na widok tych wszystkich róż!
Spodobało mi się, przypomniałam sobie Twój ogród i będę Cię odwiedzać częściej, szczególnie że wątek zaznaczony ponad rok temu.
inka74 08:14, 24 wrz 2017

Basiu miło mi, że ci się spodobało i aż tyle czasu u mnie spędziłaś róże to moje ukochane kwiaty obok tulipanów, hortensji i lilii. Widziałam, że po długiej nieobecności wróciłaś na O słowem pisanym i obrazkowym. Też mam twój wątek zaznaczony i zaglądam choć ja z tych mniej pisatych.
Kasia_CS 09:09, 24 wrz 2017

Iwonka - a jakie Ty różyczki zamawiasz na jesień? i priva zaraz napiszę
inka74 12:52, 24 wrz 2017

Kasiu - lista moja już zamówionych na 248 stronie drugi post od dołu. Na priv już odpowiedziałam
inka74 13:30, 24 wrz 2017

Mimo deszczu musiałam zacząć sadzić cebule bo nakupowałam tego jak jakaś wariatka. Tak jajbym miała z 2 tys metrów działki a nie marne 600 więc jak sobie policzyłam ile czasu mi to zajmie to dziś przed wyjazdem pierwszą partię wsadziłam. Drugie tyle na wieczór wsadzę jak wrócę i jeszcze ciemno mnie nie zastanie. Dobrze, że metodą odkrywkową bo inaczej ręka by mi uschła. Niestety takich miejsc dużo nie mam. Jeszcze 4 podobne ciągi ale muszę poczekać na przymrozek by begonie eksmitować. Tu smagliczkę wyrzuciłam bo i tak się kończyła. Dziwna ta jesień. W tym roku chyba bardzo późno przyjdzie w postaci kolorów na drzewach i krzewach. Nawet astry kwitną pojedyńczymi kwiatkami a nie pękami.

Pierwsze cebule na podwyższonej rabacie - Exotic Emperor - kocham je )) Na tej rabacie na górze między bylinami będzie jeszcze Flaming Purissima. Piszą, że kwitną w podobnym czasie i ładnie się ze sobą komponują. Zobaczymy na wiosnę. Do cebul dodany nawóz specjalny do cebulowych a same cebule zamoczone w środku przeciwgrzybiczym.